PETER POWELL Afp
Spektakl u Manchesteru

United prekinuo nevjerojatan niz Cityja u velikom derbiju i vratio 2. mjesto! Razlika je i dalje golema

Nakon 21 pobjede u svim natjecanjima, City je morao priznati poraz, i to bez zabijenog gola
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. ožujak 2021. 19:37

Manchester City je u gradskom derbiju na Etihadu poražen od Manchester Uniteda (0:2). Gosti su nakon samo dvije minute igre stigli do prednosti. Gabriel Jesus je u šesnaestercu Cityja neoprezno sapleo Martiala, a sa 11 metara siguran je po običaju bio Bruno Fernandes.

Poslije dugo godina Crveni vragovi bili su prilično dugo vremena u utrci za naslovom prvaka, no na kraju prvenstvene utrke Fernandes i društvo prisjetit će se okršaja protiv Crystal Palacea, West Bromwicha i Sheffield Uniteda, u kojima su izgubili možda i presudnih deset bodova. Ipak, kada se igra protiv velikog gradskog suparnika, onda je i motivacija momčadi menadžera Olea Gunnara Solskjaera očekivano na najvišoj razini, a usprkos sporadičnim pokušajima vodeće momčadi Premier lige, gosti s Old Trafforda su bez previše steesa do poluvremena sačuvali stečenu prednost.

image
PETER POWELL Afp

Manchester City je drugi put šokiran početkom drugog dijela, prvo je Rodri naciljao okvir Hendersonova gola, a potom je umjesto izjednačenja Shaw vrhunskim udarcem na asistenciju Rashforda povećao prednost Manchester Uniteda. Kada već najvjerojatnije neće osvojiti naslov prvaka, jer prednost Manchester Cityja usprkos porazu i dalje iznosi velikih 11 bodova, Manchester United je prekinuo niz gradskog suparnika od 21 uzastopne pobjede u svim natjecanjima, dok pobjednici u derbiju već 22. ligaške utakmice ne znaju za poraz na gostovanju.

Liverpool je na Anfield Roadu poražen (0:1) od Fulhama za nevjerojatni šesti uzastopni prvenstveni domaći neuspjeh sastava koji trenutačno, barem što se elitnog razreda engleskog nogometa tiče, izgleda kao momčad koj se bori za ostanak, a ne netko tko je u sezonu ušao kao branitelj naslova prvaka. Menadžer Redsa Jürgen Klopp u odnosu na posljednji susret protiv Chelseaja odlučio se na sedam novih igrača u prvoj jedanaestorici, ali niti to nije pomoglo da se napokon, poslije pet teških nokauta, pokaže dominantna predstava i prekine crni niz.

Tek pokoji sporadični pokušaj Salaha bilo je sve što su domaćini izveli u prvom dijelu. Iako je na Anfield stigao kao sastav koji se i dalje nalazi na mjestu koje vodi u niži rang Fulham je u posljednja dva mjeseca momčad koja izaziva respekt i podosta opasnosti za papirnate favorite, a londonska družina u samoj završnici prvog poluvremena šokirala je Kloppovu momčad.

Mohamed Salah je i u ovoj sezoni jedna od rijetkih svijetlih točaka Liverpoola, no najbolji strijelac Premier lige nonšalantnom reakcijom omogućio je Lemini da prizemnim udarcem matira vratara Allisona za prednost Fulhama, dok se Liverpool u šestom uzastopnom prvenstvenom dvoboju na svom travnjaku našao u rezultatskom minusu.

Zaista nestvarni scenariji poslije 68 utakmica bez poraza u svom dvorištu, no od prošlosti, koliko god ona bila blistava, često nema previše koristi. U nastavku su Jota i Mane mogli Liverpoolu donijeti barem bod, ali dok Kloppova momčad i dalje nastavlja rušiti negativne povijesne rekorde, Fulham je stigao bliže zoni ostanka u elitnom društvu.

- Jako smo sretni zbog pobjede, nismo se prestrašili Liverpola iako smo cijele sezone na dnu i takav pristup bio je ključan za pobjedu. Nikad nismo prestali vjerovati da se možemo izvući i to nam se sada vraća. Ako budemo ovako igrali do kraja sezone ostat ćemo u ligi - istaknuo je strijelac pobjedonosnog pogotka Lemina.

Linker
04. svibanj 2024 17:51