OLI SCARFF Afp
DOBRE VIJESTI

Uz puno sreće izbjegao crnu sudbinu Eduarda: Kovačić bi se već sutra mogao boriti za novi trofej!?

Čini se da veće šteta nema, ni kad su u pitanju ligamenti, ni kosti, niti tkiva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. svibanj 2022. 21:12

Mateo Kovačić je ovaj put imao sreću te se čak nada da bi u subotu mogao zaigrati protiv Liverpoola u finalu FA kupa. Ako neće uspjeti, a realnije je da neće, to je zato što se utakmica igra tako brzo, kad bi imao tri-četiri dana više optimizam bi dobio objektivnije obrise. Ključna vijest iz Londona je zapravo jako dobra - hrvatski reprezentativac nije teže ozlijeđen!

Krvnički start Daniela Jamesa izazvao je jezu kod svih koji pamtimo Martina Taylora i što je učinio Eduardu da Silvi. Prošlo je četrnaest godina, ali slike su žive. Gležanj lijeve noge Matea Kovačića savio se do nevjerojatne razine i istinsko je čudo što ništa nije puklo, a prema preliminarnim procjenama, koje još trebaju dobiti konačnu potvrdu, sve je na svojem mjestu. Htio je nastaviti igrati, ali nije mogao. Čim je izašao stavili su mu led, no osjetio je kako “bubri. Noga je “gorjela”. Noć je bila teška, jutro također, ali jedna je činjenica odmah hrabrila - mogao je hodati. U četvrtak je gležanj bio natečen, ali hodao je. Dobro je hodao. Zato i postoji kod njega nada da će otok splasnuti i liječnici dati zeleno svjetlo vrlo brzo.

image

Daniel James of Leeds United is shown a red card for this challenge on Mateo Kovacic of Chelsea

MATT WEST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matt West/Shutterstock Editorial/Profimedia

Siguran starter

Čini se da veće šteta nema, ni kad su u pitanju ligamenti, ni kosti, niti tkiva. No, svako uganuće traži neko vrijeme. Mora tražiti. S tim gležnjem već je imao golemih problema i izbivanja s terena. Pojedini će sada reći kako nije imao što novoga pokidati jer nema što nije bilo slomljeno. Ipak, definitivnu dijagnozu kad će se vratiti na teren doktori će dati tek kad oteklina splasne. Tada će obaviti i snimanja.

U 30. minuti gostovanja kod Leeds Uniteda morao je van. James je izašao već prije toga u 24. kad je njegovo nasilje prešlo sve granice. To je bio start koji je neugodno i pogledati u reprizi. Chelsea je dobio 3:0, trebali su mu bodovi za Ligu prvaka, no još više želi FA kup. Kovačić se baš palio na dvoboj na Wembleyju, doživljavao ga je i tretirao kao vrhunac klupske sezone. Zato nitko ne treba pitati kako se osjeća i pogotovo kako se osjećao u noći sa srijede na četvrtak. Boljela je noga, a još više duša. No, to je sudbina sportaša, ozljede su sastavni dio.

image
OLI SCARFF Afp

Trener Thomas Tuchel je kazao:

"Nisam vidio događaj uživo, bio sam usredotočen na nešto drugo, pogledao sam kasnije izdaleka na iPadu. Ne volim to gledati, boli me… Svi su mi rekli da je to čist crveni karton. Nisam liječnik i trebamo čekati preglede, ali mala je vjerojatno da će moći igrati s Liverpoolom. To je apsolutno jako loša vijest za nas."

Potom je dodao:

"Bit će jako razočaran ako propusti finale jer on je siguran starter. Ključna je figura za nas u veznom redu. Igrao je protiv Liverpoola oba posljednja meča od početka, ako se dobro sjećam. Uvijek igra jako, super je gladan i odlučan da igra sve utakmice. Sad je u strahu da će morati izostati. Pričekajmo, možda učinimo čudo i osposobimo ga."

Liverpool ima jedan trofej u tekućoj sezoni, osvojio je Liga kup udarcima s bijele točke baš protiv Chelseaja, pa i želju za revanšom nije za zanemariti. To se zbilo 27. veljače. Taj susret je u 120 minuta završio 0:0. Kovačić je igrao 105 minuta kad je ušao Jorginho. Prije toga sastali su se 2. siječnja na Stamford Bridgeu. Tada je završilo 2:2, a Kovačić je dao prvi gol Bluesa. Odradio je cijeli susret.

image
OLI SCARFF Afp

Dalićeva odluka

U aktualnoj sezoni ovo mu je već četvrta stanka. Zbog problema s aduktorom bio je aut 33 dana od 29. listopada do 1. prosinca. Tada nije igrao niti za reprezentaciju u završnici kvalifikacija za SP. Propustio je sedam utakmica Chelseaja. Odmah potom dobio je koronu i morao izbivati još četiri ogleda, sve do 18. prosinca. Taj fatalni gležanj stradao mu je 17. travnja, no oporavak je bio ekspresan pa se vratio nakon samo 13 dana. I tada je fokus bio na finalu FA kupa, ali pokazalo se još jednom da vrag nikad ne spava. Chelsea ga nije imao u 15 utakmica kad se sve zbroji, a sad je pitanje hoće li još igrati. Nakon Redsa u subotu, čekaju ih još dva prvenstvena ogleda s Leicesterom i Watfordom. Za koje ga neće ni biti potrebe forsirati jer Ligu prvaka će vjerojatno moći izboriti i bez njega. Malo im treba. Opet, igrat će bude li mogao i bude li logike. Reprezentacija se okuplja 30. svibnja za Ligu nacija. Prvi susret je s Austrijom 3. lipnja. Do tada bi Kovačić, po ovim prvim procjenama od četvrtka, trebao biti zdrav. I u akciji. Osim ako ga izbornik Zlatko Dalić poštedi pa ga pošalje na odmor umjesto na treninge i utakmice.

Linker
20. travanj 2024 15:03