Slavlje navijača Newcastlea nakon što su postali najbogatiji klub na svijetu
 - Afp
ALARM NA OTOKU

Uzbuna u Premier ligi: Svih 19 klubova na hitnom sastanku, velikani u ozbiljnom strahu zbog Newcastlea

Prema otočkim medijima, prvi čovjek Tottenhama Daniel Levy predvodi pobunu elitnih klubova
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. listopad 2021. 13:28

Newcastle United je sada i službeno postao najbogatiji klub na svijetu. Nakon gotovo godinu i pol dana natezanja vodstvo engleske Premier lige dozvolilo je prodaju kluba sa St. James' Parka saudijskim investitorima, a 14-godišnja vladavina među navijačima Svraka omraženog dosadašnjeg vlasnika Mikea Ashleyja zaključena je u poslu u konačnici vrijednom više od 300 milijuna funti. No, ono što se proteklih dana događalo na St James' Parku iziritiralo je preostale klubove elitnog razreda engleskog nogometa.

Prema otočkim medijima, prvi čovjek Tottenhama Daniel Levy bio je glavni predvodnik u pokušaju da se po drugi put spriječi prodaja Newcastlea, no ono što se dogodilo u ljeto 2020. godine ovog puta je dobilo potpuno drukčiji scenarij. Levy je u svemu imao i podršku ostalih engleskih velikana poput Liverpoola, Manchester Uniteda i Arsenala, ali ipak nije uspio u svojoj misiji. Nakon svega svakako treba upotrijebiti staru poslovicu "strah je vrag", jer ostatku elitnog razreda engleskog nogometa svakako ne služi na čast da su se svi toliko prestrašili moći kluba koji je do jučer bio 'na aparatima'.

Manchester United, Liverpool, Arsenal i Chelsea svjesni su da su dobili novog potencijalno velikog suparnika u borbi za sam vrh engleskog prvenstva, a dojam je da je u toj priči Manchester City ipak nešto tiši, iako niti na Etihadu ne gledaju s odobravanjem na ono što se događa u Newcastleu. Naime, Građani su desetljećima bili nitko i ništa kada je u pitanju borba za trofeje u elitnom razredu engleskog nogometa, tumarali su i 3. ligom dok praktički na isti način kao i Newcastle prije deset godina nisu preko noći došli u mogućnost da postanu dominantna figura u engleskom nogometu. To, međutim, još uvijek nisu u europskim okvirima, a pitanje je hoće li ikada i biti, unatoč svim mogućim ulaganjima.

image
MI NEWS Nurphoto Via Afp

Koliko je Newcastle i njegovo saudijsko preuzimanje unijelo pomutnje među konkurencijom dovoljno govori podatak da preostalih 19 premierligaških klubova, kako donose tamošnji mediji, u sljedećih desetak dana planira održati sastanak kako bi se utvrdili daljnji planovi u pokušaju da se vrh Premier lige uvjeri kako su čelnici elitnog razreda engleskog nogometa povukli potpuno pogrešan potez s pristankom na ulazak saudijskog kapitala na St. James' Park. No, dojam je da će slaba biti korist od toga.

Naime, Newcastle i njegovi investitori nakon 18 mjeseci "matirali" su tu istu Premier ligu, koja se dugo opirala spomenutom poslu i tu svaka priča završava, bez obzira na to što bi željeli Liverpool, Manchester United, Tottenham i ostatak premierligaškog društva.

I dok je potpuno razumljiv strah velike engleske šestorke, prilično je nejasno što je to u preporodu Svraka zasmetalo ostale na papiru manje klubove, jer, realno, enormno bogaćenje Newcastlea ne predstavlja, primjerice, gotovo nikakvu opasnost za klubove poput Crystal Palacea ili Leeds Uniteda, kojima je glavni i jedini zadatak da ponovno ne ispadnu u niži rang.

Uostalom, vrijeme će i za taj isti Newcastle biti glavni sudac. Možda za pola godine ili godinu dana navijači Svraka neće imati što slaviti, ali nakon silnih godina frustracija imaju potpuno pravo na euforiju kakva u Newcastleu nije viđena od ljeta 1996. godine kada je za taj klub potpisao legendarni Alan Shearer i potom postao najbolji strijelac u povijesti Premier lige. Sada, 25 godina kasnije, Shearer bi uz još jedno veliko ime, Kevina Keegana, trebao postati ambasador Newcastlea...

- Napokon je došlo vrijeme da imamo što slaviti nakon frustracija koje su trajale 14 godina. Ne želim se uopće vraćati na prijašnjeg vlasnika, a posebno mi je drago zbog navijača, koji dosad nisu bili konzultirani ili barem pitani za mišljenje oko bilo koje klupske odluke, a njihova bezrezervna podrška nikada nije bila sporna i kad se Newcastle nalazio u 2. ligi. Navijači će sada napokon imati osjećaj da se klub vratio tamo gdje i pripada, a ne sumnjam da će se s novim vlasnicima krenuti prema naprijed, jer teško da je moglo biti gore od onoga što se dosad događalo kada je Newcastle u pitanju - istaknuo je Alan Shearer.

image
Nova direktorica Newcastlea Amanda Staveley
OLI SCARFF Afp

Amanda će voditi klub: 'Naravno da ćemo imati velike investicije'

Saudijski investitori preuzeli su Newcastle, ali kako je vodstvo Premier lige izričito tražilo da se vlada Saudijske Arabije, barem službeno, ne miješa u rad toga kluba, saudijski princ Mohammed bin Salman, koji je postao 80-postotni vlasnik Newcastlea, odlučio je vođenje kluba povjeriti 48-godišnjoj britanskoj poduzetnici Amandi Staveley, vlasnici 10 posto dionica Newcastlea.

- Dugo smo čekali na ovaj trenutak. Nakon svega što smo prošli uopće me zanimaju oni koji su učinili sve da ovaj posao propadne, ali na sreću nisu uspjeli. Znamo što želimo, naravno da ćemo imati velike investicije kada je momčad u pitanju, ali naše sjajne navijače već sada upozoravam da je za sve potrebno vrijeme. No, budućnost kluba svakako je i više nego obećavajuća - istaknula je Staveley.

Linker
27. travanj 2024 01:20