HENRY NICHOLLS Afp
STIGLO OBJAŠNJENJE

VIDEO Bivši sudac pojasnio kontroverzni gol West Hama u derbiju s Arsenalom: ‘Zna se što je potrebno...‘

‘Imali su tehnologiju na raspolaganju, ali je nisu mogli koristiti‘
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 29. prosinac 2023. 10:23

West Ham je iznenadio gradske rivale gdje je na Emiratesu uzeo sva tri boda pobjedivši Arsenal 0:2. Mogao je West Ham i do trećeg pogotka, no Said Benrahma u nadoknadi nije iskoristio kazneni udarac kojeg mu je obranio David Raya.

Sporan trenutak utakmice dogodio se u 13. minuti kada je Tomaš Souček doveo goste u vodstvo. Postoji velika mogućnost da je lopta kojom Jarrod Bowen asistirao bila izvan granica igrališta. Iako je VAR dugo promatrao ovu situaciju, odluka glavnog suca Michaela Olivera na kraju nije poništena i gol je priznat.

SITUACIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Situaciju je detaljno objasnio bivši engleski sudac Mark Clattenberg.

- Odluka na terenu je da gol vrijedi, pa moraju pronaći uvjerljiv dokaz da je lopta izašla iz igre. Kako ga nisu pronašli, ne postoji druga odluka koju službene osobe mogu donijeti. Pomoćni sudac, koji je na gol-liniji, ne može jasno vidjeti je li lopta izašla iz igre – rekao je Clattenberg.

Ovo nije prvi puta ove sezone da Arsenal prima gol iz sumnjive situacije. Gol koji je također prelomio utakmicu, a nije jasno je li regularan, postignut je u porazu od Newcastlea 1:0.

Ipak, ovakve situacije su rijetke pojašnjava bivši sudac.

- Mogli su koristiti tehnologiju koju koriste za zaleđe. Postoje dvije referentne točke, jedna je gol-linija, ali nažalost druga referentna točka koja im je potrebna je lopta, koju blokira Bowenovo bedro. Imali su tehnologiju na raspolaganju, ali je nisu mogli koristiti – istaknuo je Englez.

Moguće je rješenje ovakvih situacija koje nas vjerojatno čeka u bližoj budućnosti.

- Potreban je čip u lopti. Ako je lopta čipirana, što bismo mogli imati vrlo brzo, tehnologija bi mogla jasno vidjeti je li izašla iz igre ili ne – zaključio je poznati sudac.

Linker
27. travanj 2024 16:37