OLI SCARFF Afp
GRAĐANI BLIZU TITULE

VIDEO: Nemoć Arsenala u najvažnijoj utakmici sezone, Manchester City u potpunosti nadigrao Topnike

Man. City je na svom Etihadu uvjerljivo slavio s 4:1 protiv izravnog rivala Arsenala
Piše: SN, Kazimir GuberinaObjavljeno: 26. travanj 2023. 23:09

MANCHESTER CITY - ARSENAL 4:1 (De Bruyne 7., 54., Stones 45.+1., Haaland 90.+5./Holding 86.)

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Dias ?, Akanji - Stones⚽, Rodri? - B. Silva, De Bruyne⚽⚽ (od 81. Alvarez), Gundogan (od 71. Mahrez), Grealish? (od 87. Foden) - Haaland ⚽

ARSENAL: Ramsdale - White, Holding⚽, Gabriel, Zinchenko - Odegaard (od 71. Smith Rowe), Partey?, Xhaka (od 60. Jorginho) - Saka (od 80. Nelson), Jesus (od 80. Nketiah), Martinelli (od 60. Trossard)

MANCHESTER - stadion Etihad. Gledatelja: 53,400. Sudac: Michael Oliver.


U derbiju 33 kola Premier Lige Manchester City je na u uvjerljivo savladao Arsenal 4:1 i smanjio prednost u odnosu na Topnike na dva boda uz dvije utakmice manje u odnosu na londonsku momčad koja je sinoć na Etihadu bila samo statist i ni po čemu nije pokazala da u sebi ima šampionske ambicije i karakter pobjednika u najvažnijoj utakmici sezone.

Londončani su u plavi dio Manchestera stigli nakon serije lošijih rezultata, a muke po momčadi menadžera Mikela Artete započele su nakon samo sedam minuta igre. Kevin de Bruyne još jednom je potvrdio zašto je bez obzira na sve moguće postignute pogotke Erlinga Haalanda u ovoj sezoni ključni igrač Manchester Cityja. Belgijski majstor probio je vratara gostiju Ramsdalea za prednost domaćina koji su ne tako davno imali osam bodova zaostatka, a sada je u početnoj fazi velikog derbija Guardiolina momčad u potpunosti stiga do dobitne situacije.

Norveški stroje za postizanje pogodaka Erling Haaland sigurno će do kraja sezone srušiti sve rekorde kada je u pitanju broj postignutih pogodaka u elitnom razredu engleskog nogometa, no iako je u prvom poluvremenu imao četiri prigode da se upiše u listu strijelaca Haaland je ipak poštedio Topnike koji su u prvom poluvremenu bili potpuno bezopasni po vrata branitelja naslova.

>>> GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Ipak Haaland i kad ne zabija asistira za pogotke. Jack Grealish u ovoj sezoni pokazao je zašto je olakšao blagajnu Manchester Cityja za 100 milijuna funti, no iako Grealish realno ne vrijedi toliki novac, jedan od bez ikakve sumnje najvećih engleskih nogometnih znalaca bio je i sinoć vrlo raspoložen nakon što se nakon podosta vremena potrošenih na prilagodbu na novu sredinu, te u potpunosti prihvatio Guardiolinin način rada i nogometnu filozofiju trofejnog španjolskog stručnjaka.

Prije odlaska na odmor Manchester City je razriješio sve dileme oko pobjednika Stones je udarcem glavom matirao vratara Ramsdalea, a gol je u konačnici prriznat nakon VAR provjere i asistencije De Bruynea. Arteta se uoči derbija hrabrio kako njegova momčad ima još puno toga za reći u šampionskoj utrci, ali u prvom poluvremenu Arsenal je izgledao kao momčad koja se bori za ostanak u ligi, a ne kao sastav koji pretendira da nakon 19 godina vrati naslov prvaka na Emirates.

U nastavku je De Bruyne po drugi puta matirao obranu Arsenala po osmi put u karijeri za 3:0. Do kraja su Građani bili bliže četvrtom, nego topnici prvom pogotku, ipak u 87. minuti Holding je smanjio na 3:1. No, kakva bi to utakmica bila kada se Haaland ne bi upisao u strijelcu, Norvežanin je na izdisaju utakmice zabio za konačnih i zasluženih 4:1.

Na putu do petog naslova u posljednjih šest godina De Bruyneu i suigračima stoje Fulham, West Ham, Leeds United, Everton, Chelsea, Brighton i Brentford. S obzirom na sve viđeno sinoć na Etihadu već mogu hladiti još jedan šampionski šampanjac...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90.+5. - GOOOL! Phil Foden pronašao je novu pukotinu u Arsenalovoj obrani i gurnuo u prostor Haalanda koji iz ovakvih situacija ne promašuje... Velikih i konačnih 4:1!

HAALANDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
OLI SCARFF Afp

90. - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88. - Rodri je zbog zadržavanja igre dobio žuti karton.

87. - Ušao je Phil Foden umjesto Grealisha.

86. - GOOOL! Trossard je napravio slalom kroz sada već opuštenu obranu Građana i pronašao Holdinga koji odmjerenim udarcem s vrha šesnaesterca zabija barem počasni gol.

TROSSARDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

81. - Kevin de Bruyne ispraćen je gromoglasnim ‘standing ovationom‘, danas je majstor upisao dva pogotka i asistenciju - i to protiv izravnog rivala za prvo mjesto Premiershipa! Mijenja ga Julian Alvarez, krvnik Vatrenih iz Katara.

80. - Posljednje zamjene u momčadi Topnika. Reiss Nelson i Eddie Nketiah umjesto Sake i Jesusa.

80. - Nakon dugo, dugo vremena, evo još jednog Arsenalova pokušaja. Saka je šutirao iz slobodnjaka, no niti taj ‘zalutali metak‘ nije pronašao put do mreže.

image
OLI SCARFF Afp

75. - Došlo je do naguravanja Jacka Grealisha i Thomasa Parteyja, obojica su kažnjeni žutim kartonima.

71. Osvježit će i Guardiola svoju momčad. Ući će Riyad Mahrez, izlazi Ilkay Gundogan. Kod Topnika nova izmjena - Smith Rowe umjesto Odegaarda.

68. - Čini se da su svježi igrači uspjeli tek umrtviti dominaciju Građana. Ništa se posebno ne događa, Guardiolin stroj smireno kombinira i održava prednost.

60. - Reagira (tek) sada Mikel Arteta. Ulaze Jorginho i Leandro Trossard umjesto Xhake i Martinellija.

DRUGI DE BRUYNEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image

Drugi pogodak Kevina de Bruynea

OLI SCARFF Afp

54. - GOOOL! Kakva nemoć Topnika... Briljantni De Bruyne presjekao je jedno dodavanje na centru i pronašao Haalanda koji mu ubrzo vraća loptu, a Belgijac fantastično pogađa pored pogubljene Arsenalove obrane za 3:0 Cityja!

46. - Vraćamo se u Manchester. Nema promjena u sastavima.

image

Mikel Arteta i Pep Guardiola

OLI SCARFF Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Na Etihadu igra samo jedna momčad, Manchester City. Da nema Arsenalova vratara Aarona Ramsdalea, na semaforu bi stajalo i više od 2:0. Arteta trenutno nema odgovor na igru De Bruynea, Haalanda i društva.

image

Slavlje Johna Stonesa i Man. Cityja

OLI SCARFF Afp

MEĐUSOBNO UDARANJE DIASA I WHITEA POGLEDAJTE OVDJE.

45.+5. - Došlo je do sveopće makljaže nakon međusobnog udaranja nogama Rubena Diasa i Bena Whitea, što je sudac Oliver ‘smirio‘ žutim kartonom Cityjevu braniču. Potom je obje momčadi poslao u svlačionicu, to je to što se prvoga dijela tiče.

45.+1. - GOOOL! De Bruyne je iz slobodnjaka ‘u trepavicu‘ pogodio Johna Stonesa čiji precizan udarac glavom pronalazi put do mreže... No, gol je odmah poništen zbog zaleđa.
Ali ipak nije poništen! Sudac Oliver nakon sugestije VAR sobe pokazuje na centar! Slavlje na Etihadu, City vodi 2:0!

PONIŠTEN PA PRIZNAT GOL JOHNA STONESA POGLEDAJTE OVDJE.

45. - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

41. - Ramsdale brani nemoguće i održava Arsenal na životu, međutim u ovakvoj konstelaciji snaga pitanje je vremena kada će pasti novi gol... Gundogan je prošao po gol-aut liniji i poslao povratnu do, pogađate već, Erlinga Haalanda čiji šut iz blizine s(p)retno brani gostujući vratar.

image

Erling Haaland i vratar Aaron Ramsdale

OLI SCARFF Afp

36. - I opet Haaland! Guardiola se čupa za ono malo kose što je ima na glavi, već je vidio tu loptu u golu... Norvežaninov novi pokušaj prohujao je tik uz vratnicu!

35. - Evo napokon i šanse Arsenala! Spojili su gosti nekoliko dodavanja i pronašli Parteyja koji šutira s vrha kaznenog prostora, a njegov udarac prolazi pored gola.

33. - Potpuno je nemoćan Arsenal. Haalandov novi opasan udarac u prvi kut uspio je jedvice obraniti vratar Topnika.

image

Rob Holding (Arsenal) i Erling Haaland (City)

OLI SCARFF Afp

28. - Što radi City obrani Arsenala... Haaland je otplesao sambu između svojih čuvara i opalio s desetak metara, a samo su mačji Ramsdaleovi refleksi spriječili novi pogodak na Etihadu.

26. - Nova velika šansa Cityja! Gotovo sve je izgledalo kao kod prvoga pogotka... Haaland je s centra opet gurnuo De Bruynea u šansu, Belgijac bježi obrani Arsenala koja ga ipak naknadno sustiže i uspijeva nekako preuzeti posjed.

22. - Plasirani udarac Bernarda Silve smireno hvata Ramsdale.

20. - De Bruyne djeluje posebno razigrano večeras. Sada ga je Holding srušio na rubu šesnaesterca, nije bilo drugog izbora nakon novog bijega sjajnog Belgijca.

image

Trener Arsenala Mikel Arteta

OLI SCARFF Afp

15. - Upravo je ovakav start Mikel Arteta želio izbjeći. City je načeo Topnike već u ranoj fazi susreta, Arsenal se zasad nije uspio niti približiti Edersonovu golu, a žestoko navijanje prepunog Etihada pretvorilo se u pravu euforiju.

DE BRUYNEOVU GOLČINU POGLEDAJTE OVDJE.

7. - GOOOL! Haaland je smireno, s čuvarom na leđima, primio jedno dodavanje i gurnuo u for za De Bruynea koji se sjurio prema suparničkome golu i - okružen obranom Arsenala - s ruba šesnaesterca fantastično pogodio bliži Ramsdaleov kut!

image

Kevin De Bruyne

OLI SCARFF Afp

3. - De Bruyne pada u suparničkom šesnaestercu u duelu s Parteyjem, a sudac pokazuje da se radi o prekršaju u napadu.

21.00: Počela je utakmica na Etihadu! Glavni je sudac renomirani Michael Oliver.


Linker
02. svibanj 2024 16:45