Screenshot/twitter
TAJNO GA SNIMILI

VIDEO Sjeo s navijačima u pub i priznao: Prošla je sezona bila noćna mora, potrošili smo milijardu funti!

Direktor Man Uniteda saznao je da navijači pripremaju prosvjed, pa je otišao na razgovor s njima
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 19. lipanj 2022. 17:23

Manchester United u novu sezonu ulazi s podosta nepoznanica nakon još jedne potpuno promašene godine za velikana s Old Trafforda.

Od odlaska u menadžersku mirovinu legendarnog Alexa Fergusona 2013. godine naslov prvaka Engleske zaobilazi dom Crvenih vragova u širokom luku uz potpunu dominaciju Manchester Cityja i Liverpoola u elitnom razredu engleskog nogometa, što je posebno bolna činjenica za mnogobrojne navijače Manchester Uniteda, jer za njih nema ništa gore od spomenute dominacije klubova koji su, uz Leeds United, najmrskiji navijačkoj populaciji družine iz Kazališta snova.

Prošla sezona okončana je bez trofeja uz potpuni debakl i osvajanje mizernog šestog mjesta u Premier ligi, a navijači su, kao i puno puta do sada, glavne krivce pronašli u vlasnicima, američkoj obitelji Glazer, koja je, uz sve navijačke prosvjede, i dalje na čelu kluba. Izvršni direktor Manchester Uniteda Richard Arnold susreo se ovih dana s navijačima Crvenih vragova u jednom pubu u blizini Manchestera prije novih planiranih prosvjeda, a iskreni razgovor s navijačima procurio je u javnost.

U konačnici, Arnold je priznao da je prošla sezona bila potpuno promašena bez obzira na gomilu novca koju je velikan s Old Trafforda potrošio ne samo za prošlu prvenstvenu utrku, uz deficit u klupskoj blagajni od 500 milijuna funti.

image

Ed Woodward, Sir Alex Ferguson, David Gill, Richard Arnold

NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia

- Potrošili smo ne milijune, već milijarde funti na dolazak i kupovinu igrača, potrošili smo više novca od bilo kojeg nogometnog kluba na svijetu, a na kraju prošle sezone dobili smo jednu veliku nulu, jedno veliko ništa. Razumijemo vaše nezadovoljstvo, razumijem i shvaćam da imate svoja razmišljanja i da želite da obitelj Glazer ode iz kluba, ali isti vlasnici bili su u klubu kada je na menadžerskoj klupi sjedio Alex Ferguson i kada su se osvajali trofeji - rekao je, između ostalog, Richard Arnold, te dodao:

Kadar nije trpio

- Nitko ne voli biti u dugovima, ali bilo je situacija kada su se morala i koristiti neka druga financijska rješenja. Međutim, igrački kadar ne da nije trpio, nego je na papiru bio kadar koji se jednostavno morao boriti za trofej u svakom natjecanju u kojem je sudjelovao. Znam da vam obitelj Glazer u najmanju ruku nije simpatična i to je vaše legitimno pravo, ali netko je novac morao nabavljati i sponzore dovoditi u klub, a ti isti sponzori bili su malo je reći široke ruke kada je u pitanju investiranje u momčad.

Arnold je na tom sastanku s navijačima također istaknuo:

- Ponekad sam se zapitao koga smo to trebali dovesti u Manchester United, a na travnjaku su se, primjerice, nalazili Cristiano Ronaldo, Paul Pogba ili Bruno Fernandes uz sve ostale vrhunske igrače. Za mene je neshvatljivo da s takvim igračkim kadrom ne osvojimo ništa i okončamo prvenstvo na šestom mjestu, a bolje da ne spominjem bodovni zaostatak za Manchester Cityjem i Liverpoolom. Osobno, mrzio sam gotovo svaku utakmicu u prošloj sezoni, koja je jednostavno bila noćna mora. Slažem se s vama u podosta stvari, ali mogu vas jedino zamoliti da prestanete s prosvjedima kako bi se popravilo sveukupno ozračje oko kluba - rekao je 51-godišnji Arnold u dijalogu s navijačima Manchester Uniteda koji spadaju u grupu "1958", koja je jedna od glavnih organizatora prosvjeda protiv Glazera.

image
MAGI HAROUN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Magi Haroun/Shutterstock Editorial/Profimedia

Erik ten Hag novi je menadžerski izbor čelnih ljudi Manchester Uniteda, ali bez obzira na uspjehe s Ajaxom, nizozemskog stručnjaka na Old Traffordu čeka nimalo jednostavan posao.

- Bez obzira što se nismo plasirali u Ligu prvaka sljedeće sezonu, novi menadžer imat će na raspolaganju sasvim dovoljno novca za dolazak novih igrača, koji odgovaraju njegovoj viziji momčadi. Nakon svega što se događalo prošle sezone mogu se, kao i vi, samo nadati da ćemo biti bolji, jer gori teško da možemo biti. Mladi igrači bili su pod posebnim stresom nakon svega što se događalo na Europskom prvenstvu, a u budućnosti glavna strategija će biti usmjerena na novi stadion i modernizaciju trening-kampa. Respektiram svu vašu ljubav prema klubu, ali nema smisla da se našim igračima prijeti bombama i vrijeđa. Uvijek sam za pozitivnu kritiku, ali treba imati granice, jer u konačnici svi želimo da Manchester United bude opet dominantan kao što je nekada bio. Trebamo vašu pomoć da se ponovno ujedinimo, to je ključ za novi trofejni početak - zaključio je Arnold.

image

Erik ten Hag

JUSTIN TALLIS Afp

Nije mali broj navijača Manchester Uniteda koji su, nakon što je susret Arnolda sa spomenutim pristalicama Crvenih vragova u blizini njegova doma ugledao svjetlo dana, "vidjeli svjetlo na kraju tunela", no Ten Hag do početka nove sezone 6. kolovoza i nema previše vremena da složi momčad koja može biti puno konkurentnija u borbi za vrh ljestvice Nizozemac je, primjerice, želio dovesti Darwina Nuneza, ali je Urugvajac izabrao Liverpool, a navijači Manchester Uniteda strahuju da će Manchester City i Liverpool ponovno biti nedodirljivi i neuhvatljivi za družinu s Old Trafforda.

Kontradiktorne vijesti

Status Cristiana Ronalda također je nešto s čime se mora pozabaviti Ten Hag. Iako je novi menadžer Manchester Uniteda istaknuo da za njega nema nikakvih dvojbi oko Ronaldova ostanka, oko Portugalca je dosta različitih informacija i nagađanja - od sigurnog ostanka na Old Traffordu, do odlaska u Romu. Ronaldo je, bez obzira na 37 godina u životnom kalendaru, u prošloj sezoni bio jedan od rijetkih igrača Manchester Uniteda koji je zaslužio prolaznu ocjenu, ali Ronalda zanima osvajanje trofeja, a ne šesto mjesto. A trofeji su, bez obzira na svu veličinu Manchester Uniteda, nešto što u ovom trenutku u Kazalištu snova nikako ne može garantirati...

Ten Hag vidi De Jonga kao ključno pojačanje

Menadžer Manchester Uniteda Erik ten Hag kao glavnu metu u ljetnom prijelaznom roku označio je veznjaka Barcelone Frankieja de Jonga. Ovaj 25-godišnji nizozemski reprezentativac po Ten Hagu je ključan igrač u stvaranju nove momčadi, a Ten Hag i De Jong su zajedno odlično surađivali u Ajaxu. Za sada je Manchester United ponudio Barceloni 56 milijuna funti, a katalonski velikan za De Jonga traži 69 milijuna funti. Na Old Traffordu se nadaju de će Barcelona ipak prihvatiti ponudu s obzirom na financijske probleme na Camp Nou, a koliko je Ten Hag uporan u želji da svog sunarodnjaka dovede na Old Trafford govori i činjenica da za sada ne želi dovesti niti jednog drugog igrača dok se transfer De Jonga ne realizira ili potpuno propadne. Inače, prema katalonskim medijima De Jong baš i nije oduševljen eventualnim transferom u Manchester Unired, ali s obzirom da je Kataloncima potreban svaki euro možda neće imati izbora.

PRIPREME Kreće se tjedan ranije nego što je bilo planirano

Pripreme Manchester Uniteda za novu sezonu započet će već 27. lipnja. S obzirom na podosta dvojbi oko igračkog kadra, ali i potpuni debakl u prošloj sezoni, Ten Hag se odlučio da pripreme započnu tjedan dana ranije u odnosu na planirani scenarij. Produženi odmor dobit će reprezentativci Manchester Uniteda koji su nastupili u Ligi nacija, a ranije od svih u pripreme je krenuo Marcus Rashford, koji se nada da će se što prije vratiti u nekadašnju reprezentativnu formu. Mediji bliski Manchester Unitedu također špekuliraju da će u Europskoj ligi glavna intencija novog menadžera Ten Haga biti pružanje prigode najtalentiranijim igračima iz mlade momčadi Crvenih vragova.

Linker
24. travanj 2024 19:25