Clive Brunskill/Getty Images
PROJEKT RESTART

VLADA ČINI SVE KAKO BI SE PREMIER LIGA VRATILA Trebaju se odigrati još 92 utakmice, pitanje je na koliko stadiona, a motiv je čini se samo jedan...

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. svibanj 2020. 00:00

I dok su u Velikoj Britaniji i dalje na snazi prilično stroge mjere zbog pandemije koronavirusa, čelnici Premier lige užurbano se pripremaju za nastavak prvenstva. Projekt je dobio ime ‘Restart’, a 8. lipnja označen je kao očekivani datum povratka premierligaškim uzbuđenjima. Igralo bi se do kraja srpnja kako bi se datumi uskladili s očekivanjima UEFA-e.

Da bi se ovi rokovi mogli ispuniti, svi bi se klubovi Premier lige trebali vratiti zajedničkim treninzima do 18. svibnja. U ponedjeljak su svoje trening kampove otvorili Arsenal, Brighton i West Ham, no igrači zasad imaju samo dozvolu za individualan rad. Radna skupina u sklopu Premier lige razrađuje plan povratka treninzima, podrazumijeva se da svi klubovi nisu u istoj poziciji, ali stvari polako idu nabolje.

Krenuo i Tottenham

Tako od prekjučer i Tottenham organizira treninge svojih igrača u kampu. Ograničen broj terena stavljen je na raspolaganje igračima prve momčadi za individualne treninge. Na terenu može biti samo jedan igrač, a svaki od igrača u kamp dolazi vlastitim prijevozom. Limitiran je i broj igrača koji istodobno mogu boraviti na prostoru kampa. Pomaci nisu veliki, ali su važni, jer ipak nije isto kad igrač vježba sam kod kuće, u stanu ili dvorištu, ili kad na raspolaganju ima nogometni teren i loptu.

Podsjetimo, Premier liga je stala 13. ožujka zbog pandemije koronavirusa, a svi su klubovi izrazili spremnost na odigravanje preostale 92 utakmice kako bi se sezona završila na terenu. Naravno, najveći motiv za to su ogromna sredstva od televizijskih prava, čiji bi izostanak značajno poremetio poslovanje velikog broja klubova. U slučaju poništenja sezone najveći bi gubitnik bio Liverpool, koji je nadomak naslova prvaka nakon 30 godina čekanja, no na Otoku su uvjereni da će sezonu uspjeti izgurati do kraja.

Sve utakmice igrače bi se pred praznim tribinama, a razmišlja se o tome da neke od njih budu ustupljene i za prijenos na televizijskim zemaljskim kanalima, za koje nije potrebna pretplata. Klubovi bi u petak trebali održati novi sastanak na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o tome koji će se stadioni koristiti za odigravanje utakmica, te hoće li biti riječ o ograničenom broju njih, ili će se izabrati neutralni tereni poput Wembleyja, kojeg se nedavno spominjalo u tom kontekstu. Naravno, neće biti moguće sve 92 utakmice odigrati na samo jednom stadionu. No, da bi se nogomet mogao vratiti, zeleno svjetlo treba dati britanska vlada.

- Osobno sam razgovarao s ljudima iz Premier lige da bismo vidjeli kako možemo što prije pokrenuti nogomet i podržati cijelu nogometnu zajednicu. No, naravno, svi takvi potezi trebaju biti u skladu s javnim zdravstvenim mjerama - izjavio je Oliver Dowden, državni tajnik za kulturu, sport i medije.

Bolje vrijeme

I dok bi se profesionalni sport mogao reaktivirati kroz nekoliko tjedana, amateri će vjerojatno ipak morati pričekati neka bolja vremena. U Velikoj Britaniji su do jučer od koronavirusa preminule 21.092 osobe, a ukupno je evidentirano 157.149 zaraženih. Situacija je i dalje vrlo ozbiljna, ali Vlada čini sve kako bi se elitni sport što prije vratio, osobito premierligaški nogomet za kojeg se vjeruje da bi naciji mogao vratiti optimizam nakon nekoliko tjedana karantene.

Ipak, nisu svi u Engleskoj entuzijastični oko povratka nogometu, postoje i glasovi koji su prilično skeptični.

- Neugodno mi je u ovom trenutku uopće i govoriti o nogometu, jer ljudi svakog dana umiru. Kad vlada kaže da je za igrače i osoblje apsolutno sigurno vratiti se, tada ću 100 posto biti uz to. No, zasad nogomet treba ostaviti sa strane - smatra Scott Duxbury, izvršni direktor Watforda. Međutim, Watford se bori za ostanak u Premier ligi (17. mjesto), pa možda je Duxbury baš zbog toga nesklon nastavku prvenstva.

LIVERPOOL, ENGLAND - MARCH 01:  Luke Shaw of Manchester United has a heated exchange with Tom Davies of Everton during the Premier League match between Everton FC and Manchester United at Goodison Park on March 01, 2020 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Linker
26. travanj 2024 06:21