VLADIMIR SIMICEK Afp
DANAS DEBITIRA ZA WEST HAM?

Vlašić u Premiershipu nakon 1.225 dana: ‘Tada je bio sirovi tinejdžer, sada dribla, asistira, zabija‘

Nikola Vlašić (23) danas će vjerojatno debitirati za West Ham koji u 16h gostuje kod Southamptona
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. rujan 2021. 11:04

Teško će startati u udarnoj postavi, jer je odradio samo dva treninga s momčadi u kojoj je upravo ofenzivna četvorka (Antonio, Fornals, Bowen i Benrahma) na sjajan način otvorila sezonu. Stoga David Moyes nema razloga žuriti kako bi pronašao mjesto za igrača kojeg je platio 30 milijuna eura.

Mediji bliski West Hamu kalkuliraju da bi hrvatski reprezentativac zahvaljujući svojoj svestranosti mogao pokrivati sve ofenzivne pozicije. Primarno poziciju desetke, ali i oba krila, kao i "lažnog" napadača, jer Moyes nema pravu zamjenu za sjajnog centarfora Antonija, koji je dosta sklon ozljedama. Vlašić dakako nije centarfor, ali nema sumnje da može poslužiti i na toj poziciji, jer je sjajan realizator koji se odlično snalazi u gužvi, voli duele, može si sam stvoriti priliku za gol, a k tome ima i respektabilnu brzinu s kojom suparniku može pobjeći u kontri.

Vlašić je - napominju mediji - danas bitno bolji igrač nego što je bio 5. svibnja 2018. kad je odigrao posljednju utakmicu za Everton, u čijem dresu je upisao ukupno 19 nastupa, uz dva gola i asistenciju. U međuvremenu je izabran za igrača godine u Rusiji, te je postao važan član udarne postave Hrvatske, reprezentacije koju na Otoku itekako dobro poznaju.

"Tada je bio sirovi tinejdžer kojeg je tek trebalo usmjeriti, a sad je prepoznatljivi igrač koji zabija, asistira, dribla, prodire s loptom..." Posebno ističu njegovu jaku građu, brze noge, ali i nisko težište s kojima poput brzog vlaka znao proći suparničke igrače.

West Hamovi navijači sigurno će, kako ističu, pozdraviti i Vlašićev obiteljski pedigre. "Malo je igrača čija je sportska loza tako bogata". Otac Joško bio je desetobojac, rekorder Jugoslavije, a danas je uspješan kondicijski trener. Majka Venera bavila se skijaškim trčanjem, te je godinama radila kao profesor tjelesnog odgoja. Sestra Blanka bila je velika svjetska atletska zvijezda, dvostruka svjetska prvakinja, višestruka osvajačica olimpijskih medalja, koja ima drugi (208) najbolji rezultat u povijesti svjetskog visa.
S takvim pedigreom Nikolina obitelj nema problema javno pričati o njegovim igrama, pa i statusu u klubu. Blanka je 2017. javno kritizirala Davida Unswortha jer je držao njezina brata na klupi Evertona, što se nije dopalo ljudima u klubu. Kad se pod Samom Allardyceom na klupi stvari nisu popravile, i otac Joško je bio rekao svoje. Jedno je sigurno, naglašavaju mediji, Vlašićeva karijera u West Hamu bit će sve samo ne dosadna. S druge strane Vlašićevi moraju pripaziti jer je Moyes trener koji izrazito njeguje timski duh u svlačionici i klubu te ne dozvoljava nikakva iskakanja.

Navijači su pak uzbuđeni, jer svi koji su pogledali sažetke Vlašićevih poteza iz CSKA ili reprezentacije jako su uvjereni da će Hrvat najviše govoriti na travnjaku. Moyes ga je iznimno toplo dočekao naglasivši kako je "pravi igrač za West Ham, ali i pravi karakter, jer je transfer dobrim dijelom realiziran zahvaljujući tome što je Nikola čvrsto odlučio doći baš kod nas". Vlašić pritom nije imao problema prihvatiti i manju plaću od one koju je imao u Moskvi.

Kako god, Vlašić bi se danas trebao predstaviti navijačima West Hama. Prošlo je točno 1.225 dana od kako je odigrao posljednju utakmicu u Premiershipu. U najjačoj ligi svijeta ima ukupno 12 nastupa, još čeka prvijenac...

Linker
26. travanj 2024 05:13