Traže se pobjede i bodovi
 AFP
DOBIVA ‘CIPELU‘?

Werner nije zabio već devet utakmica! Sve je više špekulacija da bi menadžer mogao pasti...

Nakon potopa od Manchester Cityja na Stamford Bridgeu čini se da se sprema promjena
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 06. siječanj 2021. 17:09

Veliki derbi 17. kola engleske Premier lige bio je to samo na papiru. Manchester City je, naime, u Londonu igrom deklasirao Chelsea za pobjedu (3:1) koja je u konačnici, s obzirom na događanja na travnjaku, izražena i s malom razlikom. I dok u plavom dijelu Manchestera apostrofiraju da su slavljem na Stamford Bridgeu podsjetili na dominantne predstave u elitnom razredu engleskog nogometa od prije dvije godine, oko Chelseaja nakon novog potonuća vlada teško ozračje.

Sve je u redovima londonskog kluba izgledalo idealno do prije nešto manje od mjesec dana i gostovanja kod Evertona. Pobjedom na Goodison Parku plavi su se mogli probiti na prvo mjesto, no uslijedio je poraz i početak velikih problema za momčad menadžera Franka Lamparda. U posljednjih šest prvenstvenih utakmica Chelsea je upisao čak četiri poraza, što je bilo i više nego dovoljno da se upali alarm na Stamford Bridgeu.

U ljetnom prijelaznom roku vlasnik londonskog kluba Roman Abramovič izdvojio je za dolazak pojačanja gotovo 250 milijuna eura, a to bogati Rus sasvim sigurno to nije učinio da bi njegova omiljena “nogometna igračka” trenutačno zauzimala 8. mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Posebno je do sada podbacio skupi njemački dvojac - Timo Werner i Kai Havertz. Werner, koji je u prošlom prijelaznom roku doveden iz RB Leipziga za 53 milijuna eura, solidno je započeo svoju londonsku epizodu, no potom je uslijedila malo je reći kriza i loše predstave njemačkog napadača.

Ništa ne djeluje

Umjesto da bude udarna napadačka igla momčadi u borbi za vrh Premier lige Nijemac je u nizu od devet premierligaških utakmica bez gola, a najbolji dojam kada je napadački dio momčad sa Stamford Bridgea u pitanju ostavio je često marginalizirani i osporavani francuski centarfor Olivier Giroud, koji bi u siječanjskom prijelaznom roku vrlo lako mogao napustiti klub.

Werner je doveden u Chelsea nakon što je u prošloj sezoni u redovima Red Bull Leipziga upisao 28 pogodaka u 34 nastupa, no u Premier ligi do sada je poentirao samo četri puta, a pomalo nestvarno zvuči podatak da, s obzirom na kvalitetu momčadi Chelseaja barem na papiru, Werner nije poentirao u posljednjih devet premierligaških utakmica. Pokušao je Lampard Wernera malo odmoriti, znao njemački napadač započinjati utakmice i s klupe za pričuve, pa potom opet biti prva napadačka opcija, ali što god za sada Lampard pokušao kada je Werner u pitanju ne daje rezultata. I u dvoboju protiv Manchester Cityja Werner je bio potpuno bezopasan, a stanka od dva tjedna kada su prvenstveni dvoboji u pitanju poslije ludog božićno-novogodišnjeg ritma, dobro će doći i Werneru i Chelseaju.

Još gori učinak od Wernera ima još jedno papreno skupo njemačko pojačanje, ofanzivni veznjak Kai Havertz, koji je u Premier ligi postigao jedan gol uz dvije asistencije nakon što ga je Chelsea platio 80 milijuna eura Bayer Leverkusenu, te je tako postao najveći transfer u prošlom prijelanom roku. Barem mala olakotna okolnost za Havertza leži u činjenici da je njemački reprezentativac imao popriličnih problema s koronavirusom, ali usprkos svemu učinak na travnjaku u odnosu na uloženo je i više nego mizeran - tako Havertz nije niti započeo posljednja četri ligaška dvoboja.

image
Werner u krizi
AFP

Za izrazito lošu formu njemačkog dvojca ceh bi, kako to obično biva, mogao platiti treći - menadžer Frank Lampard. Prije mjesec dana otočka javnost natjecala se u hvalospjevima prema Lampardu u trenutku kad je Chelsea imao niz od 16 utakmica bez poraza, a sada ti isti špekuliraju da Roman Abramovič i suradnici razmatraju alternativne opcije na klupi londonskog kluba.

Ima li strpljenja?

Lampard je legenda Chelseaja s obzirom da je u igračkoj karijeri u plavom dresu postigao 211 golova, a uz tadašnjeg kapetana Johna Terryja imao je danas 42-godišnji Lampard vrlo blizak odnos s vlasnikom kluba Romanom Abramovičem, koji traje i dalje.
To bi moglo barem malo olakšati situaciju za Lamparda, koja je u ovom trenutku daleko od idealne, ali koliko god Lampard Abramoviču bio drag, niti strpljenje ruskog milijardera nije bezgranično. U sljedeća dva susreta Chelsea igra protiv niželigaša Morecambea u 3. kolu FA kupa, a potom slijedi najbliže moguće prvenstveno gostovanje, kod Fulhama, dvije utakmice koje Lampardova momčad mora dobiti.

Nije katastrofa

U suprotnom, Lampard bi mogao okončati boravak na klupi kluba u kojem ima poseban status, a kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama “iza ugla” čeka još jedan Nijemac, Thomas Tuchel, koji se nakon odlaska iz PSG-a spominje kao jedan od glavnih kandidata za novog menadžera Chelseaja.
- Oko svoga statusa nemam ništa posebno za dodadati, niti oduzeti. Kod mene nije bilo euforije i kada smo bili u sjajnom nizu nepobjedivosti i korak od prvog mjesta. Niti smo tada bili fenomenalni, a niti smo sada tako očajni kako se želi prikazati.

Kritiziraju me oni koji su predlagali da trebam potpisati novi ugovor, jednostavno ne želim komunicirati na takav način. Samo radom možemo napredovati i izaći iz krize. Izgubili smo četiri utakmice, ali to ne želim i neću tretirati kao katastrofu kako bi sada htjeli mnogi koji smatraju da je njihovo mišljenje bezgrešno - istaknuo je Frank Lampard.

Linker
24. travanj 2024 00:37