Mauricio Pochettino

 AFP
ROŠADE NA KLUPI

Za kraj najgore sezone: Pochettino blizu klupe Chelseaja, a slavni Nijemac stiže Ivanu Perišiću?

Dva poznata premierligaša u završetak sezone ulaze bez stalnih trenera, to bi se uskoro moglo promijeniti
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 12. svibanj 2023. 19:52

Chelsea se polako oprašta od najgore sezone u modernoj povijesti ovog londonskog kluba. Prisilni odlazak Romana Abramoviča nakon gotovo 20 godina iznimno uspješne vladavine na Stamford Bridgeu do sada Chelseaju nije donio ništa dobrog. Naprotiv.

Abramovič je morao otići zbog ruske agresije na Ukrajinu i prijateljskih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a umjesto njega vlasnik londonskog kluba postao je američki milijarder Todd Boehly, koji je do sada potrošio preko 500 milijuna funti na dolazak novih igrača, no umjesto nogometnog “šampanjca i kavijara” dobio je loše predstave svoje nove nogometne igračke, koju na pobjednički kolosijek nije uspio vratiti niti Frank Lampard. Kao igrač Lampard je na Stamford Bridgeu sagradio status legende, no do sada je pokazao da je bio puno bolji igrač nego što je trener.

Privremena rješenja

U svom drugom trenerskom mandatu u Chelseaju Lampard je stigao kao privremeno rješenje nakon odlaska Grahama Pottera (koji je, pak, u rujnu prošle godine zamijenio Tuchela), a nakon što prvih šest utakmica nije dobio nikoga i nizao samo poraze Lampard je napokon na gostovanju kod Bournemoutha prošlog vikenda upisao pobjedu. I dok će Lampard vjerojatno jako dobro razmisliti o odabiru sljedeće trenerske destinacije, Boehly je, tvrde otočki mediji, već odabrao novog menadžera za novu sezonu, za kojeg je uvjeren da će vratiti Chelsea na trofejne staze.

image

Julian Nagelsmann

dpa Picture-Alliance via AFP

Dogovoreni detalji

Naime, Mauricio Pochettino praktički je dogovorio sve detalje dolaska na Stamford Bridge, a službena potvrda dolaska argentinskog stručnjaka mogla bi uslijediti vrlo brzo. Pochettino se tako vraća u London. Argentinac je upravo u Engleskoj ostvario najveće trenerske rezultate i zaslužio reputaciju trenera za velike stvari. Prvo je uspješno vodio Southampton u sezoni 2013/2014., a potom je pet godina briljirao na klupi Tottenhama (2014-2019.) i doveo Spurse do finala Lige prvaka. Da nije bilo Pochettina, tko zna u kojem bi smjeru krenula karijera Harryja Kanea, jer je upravo Pochettino dao Kaneu prigodu na velikoj sceni kada je malotko vjerovao u danas najboljeg engleskog igrača i strijelca. Nakon što je dobio otkaz u Tottenhamu, jednu i pol sezonu vodio je PSG, a iako je osvojio prvenstvo, Kup i Superkup, to nije bilo dovoljno da dobije novi ugovor u Parizu.

Pochettina, dakle, uskoro na drugoj elitnoj londonskoj nogometnoj lokaciji očekuje na papiru i više posla nego kada je stigao u Tottenham. Nakon što je u proteklih godinu dana Chelsea kupio 17 igrača, a 19 prodao ili posudio, Pochettino će prvo morati ‘počistiti’ svlačionicu (moguć je odlazak i Matea Kovačića), a tek onda krenuti u kupnju. No, Argentinac je spreman na izazov, jer Boehly niti ovog puta neće štedjeti, ali kao što se do sada jasno pokazalo - ogromna potrošnja na igrače ne garantira i i kvalitetne rezultate.

Osim, u Chelseaju neizvjesnost vlada i bivšem Pochettinovu klubu Tottenhamu, s razlikom da se Tottenham, za razliku od Chelseaja, barem bori za novi izlazak na europsku scenu. Nakon odlaska Antonija Contea, Stellini (koji je u međuvremenu također dobio otkaz) i Mason samo su privremena trenerska rješenja, a bivši trener Bayerna Julian Nagelsmann za sada je ime koje se najviše spominje u kontekstu novog menadžera Spursa, dok čelnik londonskih Pijetlova Daniel Levy za novog sportskog direktora želi imenovati Cristiana Giuntolija, sportskog direktora Napolija, za čije su usluge također zainteresirani PSG i Manchester United.

Brojne promjene

I Tottenham, kao i Chelsea, ovoga ljeta očekuju brojne promjene u igračkom kadru, najavljuje se odlazak biše od deset igrača, ali i želja da se dovede barem sedam pojačanja. Sudbina hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića također je neizvjesna, no i ovog ljeta za Tottenham će biti ključno hoće li ostati ili otići Harry Kane. Manchester United, prema tvrdnjama engleskih medija, spreman je ponuditi Tottenhamu 100 milijuna funti.

No, Tottenham niti s Kaneom u momčadi nije u stanju osvojiti neki trofej, a bez Kanea put do spomenutog dostignuća bio bi još teži za onog koga Levy postavi za novog menadžera...

3 trofeja osvojio je Pochettino u trenerskoj karijeri

3 trofeja osvojio je Nagelsmann u trenerskoj karijeri

Linker
19. svibanj 2024 01:45