AFP
OGORČENA LEGENDA

‘Za ovo nema opravdanja, ti seoski idioti mogli su ubiti nekoga!‘: Bivši menadžer Liverpoola bijesan

Mnoge legende podržavaju navijače u ratu protiv mrske im obitelji, no ima i onih koji su ih napali
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 04. svibanj 2021. 16:58

Umjesto da se u najvećoj utakmici engleskog nogometa između Manchester Uniteda i Liverpoola priča o majstorijama Bruna Fernandesa, Mohameda Salaha i ostalih vedeta u oba sastava ili o tome kako je Manchester City osvojio naslov prvaka Engleske (da je Liverpool pobijedio), u glavnoj ulozi su se u nedjelju poslijepodne našli navijači Manchester Uniteda nakon što je 300 pristalica Crvenih vragova upalo na travnjak Old Trafforda, što je u konačnici bio i ključni razlog da se veliki derbi odgodi.

image
NurPhoto via AFP

No, spomenuti događaji su zapravo samo eskalacija (barem zasad) stanja u klubu s Old Trafforda i nezadovoljstva navijača Crvenih vragova koje praktički traje od kada je američka obitelj Glazer preuzela kultni engleski klub 2005. godine. Ispred stadiona nalazilo se nekoliko tisuća navijača (neke procjene kažu i 10.000) svih dobnih skupina, koji u Glazerima vide glavne neprijatelje, prvenstveno zbog činjenice da, po njima, ne žele ulagati vlastiti novac za boljitak Manchester Uniteda, već samo koriste imidž kluba širom svijeta, ponajviše u vlastite svrhe, te izvlače financijska sredstva iz kluba za svoje druge poslove.

Duga pauza

Šesnaest godina frustracije i nezadovoljstva eskalirali su u nedjelju neredima kakvi se ne pamte u novijoj povijesti Premier lige, pogotovo ako se događaji na Old Traffordu gledaju kroz kontekst igranja utakmica u elitnom razredu engleskog nogometa u doba pandemije koronavirusa bez publike uz, malo je reći, rigorozne kontrole na ulasku u stadione. No, sve navedeno nije spriječilo 300 najsnalažljivijih da se probiju na travnjak i zasluže svoj trenutak za pamćenje, ali u konačnici ipak iz pogrešnog razloga. Potpuno je legitimno pravo navijača Manchester Uniteda da prosvjeduju protiv omraženih im vlasnika (prvi prosvjedi protiv Glazera su, inače, održani još 2010. godine) i za to imaju i više nego dobre razloge, ali je pitanje je li nasilje pravi put za promjene.

Bez dugova

Obitelj Glazer postala je vlasnik kluba s Old Trafforda 2005. godine nakon posla vrijednog 790 milijuna funti i u trenutku kada Manchester United nije imao financijskih gubitaka. Legendarni menadžer Crvenih vragova Alex Ferguson probleme je jedno vrijeme “gurao pod tepih’’ pobjedničkim rezultatima i brojnim trofejima koje su stizali u crveni dio Manchestera, ali kako se nakon odlaska karizmatičnog Škota 2013. i dalje čeka na osvajanje novog prvaka Engleske, tako je i raslo nezadovoljstvo koje je eskaliralo nakon što su čelnici Manchester Uniteda trebali biti u vlasničkoj strukturi europske Superlige, u projektu u kojem bi, osim družine s Old Trafforda, od engleskih klubova sudjelovali još i Liverpool, Chelsea. Tottenham, Manchester City, te Arsenal.

Ipak, taj plan nije pretvoren u stvarnost prvenstveno zbog velikog pritiska i nezadovoljstva navijača spomenutih klubova.
Kada se ovom pridoda da trenutačni financijski gubitak na Old Traffordu iznosi preko 400 milijuna funti, jasno je da se samo čekao trenutak za eskalaciju prosvjeda, a ima li za to bolje prigode od dvoboja protiv Liverpoola, koji zaokuplja pozornost cijelog nogometnog svijeta. Ništa manje važna nije niti želja navijača da se struktura vođenja Manchester Uniteda nastavi po njemačkom modelu 50 plus 1 tako što bi navijači zadržali većinski paket dionica kluba, što znači da se niti jedna odluka ne bi mogla donijeti bez njihove dozvole.

Neki bivši igrači Manchester Uniteda pružili su bezrezervnu podršku navijačima, koji su se ove nedjelje našli u središtu pažnje ne samo otočke javnosti...

- Obitelj Glazer godinama je opasnost za budućnost Manchester Uniteda i ovo je idealan trenutak da Glazeri prodaju klub i odu. Za prosvjede su vlasnici isključivi krivci i nitko drugi. Kada su preuzeli vlast klub je bio možda i najbolji u Europi s blistavim trening-centrom, a danas, osim velikog financijskog gubitka, trening-kamp vjerovatno ne spada niti među pet najboljih u Engleskoj, dok polufinale Lige prvaka Manchester United nije igrao 10 godina - istaknuo je tako Gary Neville.

Ipak, koliko god Neville i ostali neki bivši Unitedovi igrači, poput Roya Keanea, pružaju podršku navijačima (neki drugi, poput Schmeichela, kritizirali su postupke navijača), niti se u kojem slučaju ne smije zanemariti i huliganski dio ove priče, kada su nakon upada na travnjak Old Trafforda bacane baklje u smjeru komentatora Sky Sportsa i bivšeg igrača Liverpoola Jamiea Carraghera, trganje korner zastavica, te ozljeđivanje policajca i sukobe s organima reda ispred stadiona.

- Ti seoski idioti mogli su nekoga ubiti u nedjelju. Razumijem prosvjede, ali za neke događaje koji se se odvili na travnjaku Old Trafforda jednostavno nema opravdanja - zaključio je bivši igrač i menadžer Liverpoola Graeme Souness.

Uzdrman poredak

Ovi događaji su, uglavnom, uzdrmali engleski nogometni poredak, jer je postalo jasno da navijači neće odustati od promjena i da su spremni na učiniti mnogo toga da ni do njih i došli. I tu nisu u pitanju samo pristalice Manchester Uniteda, već i Arsenala, Liverpoola...

790 milijuna funti platila je obitelj Glazer Man. United 2005. godine

400 milijuna funti trenutačni je financijski minus Manchester Uniteda

8 godina je prošlo otkad je United osvojio posljednji naslov prvaka

Linker
25. travanj 2024 06:30