Mark van Bommel, Jörg Schmadtke i Niko Kovač

 DARIUS SIMKA/REGIOS24/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ČOVJEK ZA VELIKI REMONT

Zabavni umirovljenik s ‘mračnom stranom‘ mogao bi zacementirati najveći transfer jednog hrvatskog nogometaša

S Hrvatima je već surađivao, Kovač je upoznao njegov humor, a uskoro bi mogao pojačati engleskog velikana
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. svibanj 2023. 12:08

Prema navodima britanskog Daily Maila Liverpool bi do kraja tjedna trebao potpisati novog sportskog direktora. To je 59-godišnji Nijemac Jörg Schmadtke. Time bi se napokon trebala okončati priča o novom šefu sportskog sektora na Anfield Roadu, koja traje od studenog prošle godine, kada je Julian Ward najavio da će odstupiti po završetku sezone.

Dakako, Schmadtke dolazi u Liverpool na preporuku menadžera Jürgena Kloppa, koji je u svrsishodnost te ideje uspio uvjeriti vlasnike kluba (Fenway Sports Group). Pred Liverpoolom je iznimno izazovno razdoblje, jer u predstojećem prijelaznom roku Redsi namjeravaju temeljito obnoviti igrački roster.

- Cilj nam je osnažiti sve linije u momčadi, osim pozicije vratara – ističe Klopp. Za ovu delikatnu zadaću Liverpool će angažirati – umirovljenika!? Naime, Jorg Schmadtke je do konca siječnja ove godine obnašao funkciju sportskog direktora njemačkog Wolfsburga (kojega trenira Niko Kovač), kada je objavio da odlazi – u mirovinu!

image

Jörg Schmadtke

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, poziv s Anfielda revidirao je Schmadtkeove životne prioritete i ambicije. S Liverpoolom bi trebao potpisati kratkoročni ugovor, uz opciju produljenja.

- Dolazak Schmadtkea ne bi bio potpis Jürgena Kloppa, niti bi ga doveli jer smo obojica Nijemci ili zato što se već duže vrijeme poznajemo. Kada sam započinjao trenersku karijeru u Mainzu on je već radio velike stvari s Achenom. Dobar je i pametan momak. A prema postignutim rezultatima i vrlo uspješan – komplimentirao je svom sunarodnjaku Jürgen Klopp.

O Schmadtkeu će pozitivne recenzije ponuditi i trener Wolfsburga, Niko Kovač.

- Znamo se još iz igračkih dana, iz svlačionice Bayera (Schmadtke je u Leverkusenu bio pričuvni vratar – op.a.). Jorg je fin i pametan momak, poprilično zabavan. Ponekad, doduše, netko ne razumije njegov humor. Uvjeren sam kako Schmadtke ima kapacitete za rad u Premierligi – tvrdi Kovač. Posljednji posao u Wolfsburgu Jorg Schmadtke je napravio upravo s Manchester Unitedom, kojemu je Wolfsburg posudio Wouta Weghorsta.

image

Jörg Schmadtke i Niko Kovač

DARIUS SIMKA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Što stoji u CV-u novog Liverpoolovog sportskog direktora? U prosincu 2001. Schmadtke je dobio posao u Alemanniji iz Achena. Nije bila prevelika jagma za mjesto sportskog direktora u klubu koji se igrao Četvrtu ligu, uz dug od četiri milijuna eura i latentnu opasnost gubitka natjecateljske licence. No, u sezoni 2004/05. Alemannia je igrala u finalu njemačkog kupa, a sezonu kasnije izborila je i bundesligaški status. Klub iz Achena pojavio se i u Kupu UEFA-e! Tadašnji trener Dieter Hecking izjavio je kako Schmadtke poznaje apsolutno svakog igrača od prvog do četvrtog ranga njemačkog nogometa!

Nakon sedam godina provedenih u Achenu Schmadtke je preuzeo funkciju sportskog direktora u Hannoveru 96 i Kölnu. Proglašen je menadžerom godine u Njemačkoj 2001. te 2017. Od 22. svibnja 2018. Schmadtke je radio u Wolfsburgu. Ondje je u četiri sezone potpisao i trojicu hrvatskih nogometaša – Josipa Brekala, Marina Pongračića i Bartola Franjića, te trenera Kovača.

No, Daily Mail ističe i "tamniju stranu" karaktera budućeg Liverpoolovog sportskog direktora. Zbog "vatrenih komentara" Schmadtke je često bio predmetom disciplinskih organa Njemačkog saveza, a nerijetko se sukobljavao i s menadžerima (uključujući Juliana Nagelsmanna). Jednom prigodom je (tijekom mandata u Kölnu) suce nazvao "jajoglavcima" zbog kontroverznog jedanaesterca dosuđenog protiv njegovog kluba. Kažnjen je novčano.

Iako formalno još nije potpisao ugovor s Redsima, u medijima se već nagađa – koji će biti prvi posao Jorga Schmadtkea u ulozi sportskog direktora Liverpoola? Mediji kao mete kluba s Anfielda najčešće spominju veznjake – Masona Mounta (Chelsea) i Alexisa Mac Allistera (Brighton), te Matheusa Nunesa (Wolverhampton). No, Liverpool svakako mora osnažiti i obrambeni segment momčadi. Neslužbeno, Schmadtke je u Bundesligi locirao nekoliko zanimljivih stoperskih pojava. Moguće je da će se i Liverpool uključiti u ovoljetnu licitaciju za braniča Leipziga, Joška Gvardiola...

image

Joško Gvardiol vjerojatno će postati najskuplje plaćeni hrvatski nogometaš. Transfermarkt ga procjenjuje na 75, no moguće je i da njegov potencijalni kupac izdvoji iznos koji premašuje 100 milijuna eura. Liverpool je samo jedan od velikana koji se povezuju s ovom pričom...

TOBIAS SCHWARZ Afp

Linker
20. travanj 2024 15:18