Reakcija navijača Evertona na zahtjeve Premier lige

 PAUL ELLIS Afp
SLAVLJE JE KRATKO TRAJALO

Žalba od šest tisuća stranica je upalila, tek sad slijedi potpuni kaos: ‘Zavrzlama je garantirana‘

Zbog sportnog transfera strahuje i grčki milijarder kao vlasnik Nottingham Foresta
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 28. veljača 2024. 17:35

Vodstvo Premier lige smanjilo je kaznu Evertonu s deset na šest bodova minusa zbog kršenja pravila o održivosti i profitu, pa na Goodison Parku za sada mogu odahnuti iz dva krucijalna razloga. Jedan slučaj po pitanju Evertona i njegovog poslovanja u potpunosti je zaključen, a u konačnici velikan s Goodison Parka izvojevao je barem izvan travnjaka važnu pobjedu koja je Karamele lansirala na 15. mjesto ljestvice Premier lige uz pet bodova prednosti iznad zone ispadanja.

Povijesna kazna

Nikada u povijesti elitnog razreda engleskog nogometa niti jedan klub nije bio kažnjen oduzimanjem 10 bodova koliko je kazna koja je Everton zbog spomenutih nepravilnosti u poslovanju snašla u studenom prošle godine. Pet mjeseci kasnije svi u plavom dijelu Liverpoola imaju razloga za slavlje, no kako jedna nevolja ne dolazi sama, slavlje bi za Everton možda moglo biti kratkog vijeka.

Engleski klubovi smiju izgubiti do 105 milijuna funti u razdoblju od tri godine, ali su neovisni istražitelji utvrdili da dug Evertona iznosi 124,5 milijuna. No, nakon što su klupski odvjetnici sročili žalbu na više od 6.000 stranica, Evertonu je uvažena žalba na dvije od devet točaka presude i vraćena su četiri boda u grčevitoj borbi Karamela za očuvanjem mjesta u elitnom razredu engleskog nogometa iz kojeg velikan s Goodison Parka nikada nije ispao.

image

Amadou Onana, igrač Evertona

PAUL ELLIS Afp

Na spomenutu presudu Everton nema pravo žalbe, a nakon zaključenja slučaja reakcije na Goodison Parku su podijeljene. Velika većina navijača Evertoma smatra da je vraćanje četiri boda premala satisfakcija, ali se apstrofira da bi ta četiri boda možda mogla biti i presudna za ostanak u Premier ligi.

- Sada se barem malo možemo u potpunosti koncentrirati na događaje na travnjaku. Sve ovo psihološki utječe na igrače, a s obzirom na to da smo i dalje u prilično neizvjesnoj situaciji moramo pokušati skupiti što više bodova s obzirom na ono što nas možda čeka u bližoj budućnosti. Ovaj proces se protegao na skoro godinu dana uključujući i žalbeni postupak, što sigurno ne pomaže niti malo regularnosti natjecanja - istaknuo je menadžer Evertona Sean Dyche.

Oni koji smatraju da je Evertonu trebalo biti vraćeno više od četiri boda, aludiraju na sve nepravilnosti koje su gotovo sigurno imali u poslovanju Manchester City i Chelsea, a za sada su prošli potpuno nekažnjeno, no u Evertonu se ne moraju baviti drugima nego opet svojim problemima s obzirom da im prijeti još jedno oduzimanje bodova zbog istog razloga u novom slučaju koji bi pred sud u Engleskoj trebao izaći 8. travnja. No u tom slučaju Everton neće biti sam s obzirom da će se na optuženičkoj klupi naći i bivši europski prvak Nottingham Forest.

Sporan transfer

Šumari su potpisali čak 42 igrača od kada su osigurali promociju u elitni razred engleskog nogometa u svibnju 2022. godine, vlasnik kluba grčki milijarder Evangelos Marinakis koji je ujedno vlasnik i grčkog velikana Olympiakosa u transfere je uložio 250 milijuna funti, no najviše je sporan transfer Brennana Johnsona u Tottenham s obzirom da je Johnson prodan za 47,5 milijuna funti, ali nakon završetka financijske godine.

image

Nottingham Forest

MANJIT NAROTRA Dppi Via Afp

S obzirom da će se u slučaju kazne i oduzimannja bodova Everton i Nottingham Forest sigurno žaliti na presudu, slučaj bi uz žalbeni postupak mogao biti zaključen tek tjedan dana nakon završetka sezone, a engleske nogometne legende Gary Lineker i Alan Shearer smatraju da tek sada slijedi potpuni kaos i zavrzlama.

- Everton je sedam utakmica bez pobjede, ali to mu je u ovom trenutku da budem malo sarkastičan možda i najmanji problem, sada slijedi još jedan proces, a s obzirom na datume zavrzlama oko završnice sezone je gotovo potpuno zagarantirana - istaknuo je Lineker, dok Shearer smatra da se proces u kojem sudjeluju Everton i Nottingham Forest morao i mogao zaključiti barem tjedan dana prije kraja prvenstvene utrke.

Linker
28. travanj 2024 12:27