Kevin de Bruyne

 Matt West/shutterstock Editorial/profimedia
ŽELI GA U SVOM CARSTVU

‘Zaslužuje statuu, ali ne i novi ugovor?‘: Dok City sumnja, poznanik nagovara De Bruynea na veliki posao

Ako Građani neupitno žele zadržati svog dirigenta, zašto su već jednom stopirali pregovore?
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. veljača 2024. 12:04

Sprema li se na ljeto odlazak jedne od rijetkih, a pored Sergija Agüera vjerojatno i najveće živuće legende Manchester Cityja? Kevin de Bruyne, ponajbolji playmaker svijeta, istekom sezone naći će se na raskrižju. Isto vrijedi i za Građane, koji bi mogli upasti u neugodnu dilemu: hoće li slavnom Belgijcu uslišiti želje, jer zna se da nema ništa protiv ostanka na Etihadu, ili ipak posustati pod pritiskom Saudijske Arabije te iskoristiti jedinstvenu priliku - na tada 33-godišnjem igraču zaraditi sto milijuna eura.

Kada vijest iznosi ugledni The Athletic, znamo da se ne radi o pukim nagađanjima. De Bruyne je i ljetos bio jedna od vodećih meta Bliskog istoka. Nudili su mu 70 milijuna eura po sezoni, koliko primjerice zarađuje i Kylian Mbappé u osnovici plaće u Paris Saint-Germainu. I ove godine odlučni su u toj namjeri, sportski direktor saudijske lige Michael Emanelo silno ga želi u svom carstvu. Radi se o starom poznaniku - upravo je Emanelo uveo De Bruynea na velika vrata kao jedan od ključnih ljudi u pregovorima prilikom njegova transfera iz Genka u Chelsea (2012.), gdje je radio kao tehnički direktor kluba.

‘Morate pitati njega‘

- Hoće li nas Kevin napustiti? To zaista morate pitati njega, ja bih volio da ostane, ali ne znam što slijedi. Čuo sam da ga se povezuje s drugim klubovima i Arabijom, ali ne znam postoji li kakva ponuda. Da se mene pita, ostao bi u Cityju do kraja karijere, no svatko ima neke svoje predodžbe - kazao je Josep Guardiola na posljednjoj konferenciji za medije.

image

Kevin de Bruyne

Nigel Keene/imago Sportfotodienst/profimedia

De Bruyneova predodžba je ostanak u Cityju, njegova obitelj navodno nije oduševljena idejom Arabije, a ni njemu se ne čini kao senzacionalni ishod. No, planove Belgijca moglo bi narušiti nekoliko “otegotnih” okolnosti. Spomenuli smo da bi Etihadu mogla biti privlačna ‘stotica’ za veterana, pogotovo kada se sagleda dublji kontekst. Jasno da je KDB klasa za sebe, uostalom i treći najbolji asistent u povijesti Premier lige sa 106 paseva za gol (prvi Ryan Giggs s 162, drugi Cesc Fabregas sa 111) te čovjek koji bi, ostane li zdrav, lako mogao ovu neizvjesnu utrku prelomiti na stranu Građana i ne bi mu bilo prvi put. No, ako bi City neupitno želio zadržati svog dirigenta, zašto je onda krajem prošle godine stopirao pregovore o produljenju ugovora?

Prema mnogim engleskim izvještajima, uprava kluba nije se htjela zalijetati. De Bruyne je, naime, u kolovozu 2023. prošao tešku operaciju koljena, radi se o ozljedi koja mu se dogodila četvrti put u karijeri. U prijevodu, na Etihadu su se pojavili znakovi sumnje - može li KDB i dalje neometano i dugotrajno igrati ponajbolji nogomet, uzevši u obzir navedene probleme s ozljedama i godine, odnosno toliko dobar nogomet da vrijedi zažmiriti na sto milijuna eura ponude? Stavka je to koja će se procjenjivati do kraja sezone, a zasad Belgijac pokazuje da je “onaj stari”, premda je odigrao samo sedam ligaških utakmica, od toga startao u četiri. Dokaz je stigao i u osmini finala FA Kupa protiv Lutona - veznjak je namjestio četiri od pet pogodaka Haalandu u 6:2 pobjedi.

image

Kevin de Bruyne

Matt West/shutterstock Editorial/profimedia

- On je najbolji nogometaš Premier lige unazad četiri-pet godina, ključna razlika u Cityjevim pohodima. Da je nosio dres Liverpoola, mislim da bi Redsi osvojili nekoliko domaćih naslova više. Toliko je dominantan - procijenio je Jamie Carragher po De Bruyneovu povratku na teren u siječnju.

Pristao bi i na manju plaću

Bliska povijest ukazuje i na to da Man. City nema preveliku razinu tolerancije za igrače u 30-ima. Nepisano pravilo Etihada kaže da se takvima nudi ugovor na najviše godinu dana (iznimka je Kyle Walker), što se igračima najčešće ne dopada. Ljetos se Građani nisu previše trudili promijeniti mišljenje Ilkayu Gündoganu (33 godine), izvanserijskom veznjaku koji je izrazio želju za Barcelonom. Pustili su i Riyada Mahreza (33) u Al-Hilal, zlata vrijednog u zloglasnim Pepovim rotacijama, a slična situacija se ranije dogodila s Fernandinhom i Sergijom Agüerom, bez obzira na to što su klubu dali mnoge vesele godine.

image

Kevin de Bruyne

Mike Egerton/pa Images/profimedia

Pretpostavka je da bi KDB pristao i na jednogodišnje produljenje ugovora, odnosno ostao do ljeta 2026., te čak i na manju plaću od aktualnih 25 milijuna eura po sezoni. Naravno, ako City uopće ponudi novu suradnju. U suprotnom, The Athletic piše da će Belgijac razmisliti između Saudijske Arabije i MLS-a, s tim da ga američka opcija navodno malo više intrigira.

Kako god bilo, Kevin ni u jednom scenariju neće ostati sam u kući. U Arabiji ga čekaju superzvijezde pridošle povijesnim potezom Cristiana Ronalda, a s druge strane Atlantika borave Lionel Messi, Luis Suarez, Sergio Busquets, Jordi Alba... I ti su nam transferi “jučer” zvučali potpuno nemoguće, pa se ipak ostvarili.

Pitanje je, naravno, kako će Cityjevi navijači reagirati odustane li klub od produljenja suradnje. Lijepo su to sročili novinari iz Engleske - malo je čudno da Kevin de Bruyne "zaslužuje statuu ispred Etihada, a novi ugovor možda i ne"...

Linker
29. travanj 2024 01:21