Alex Ferguson se i službeno vratio na Old Trafford

 afp
NIJE MOGAO REĆI NE

Zašto se Alex Ferguson vratio pomoći Manchester Unitedu? Ovo su ciljevi legendarnog Škota

Alex Ferguson i službeno se vraća na Old Trafford s kojeg, realno gledajući, nikada zapravo nije niti otišao
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 31. srpanj 2022. 22:03

Najveći menadžer u povijesti Manchester Uniteda i jedan od najvećih trenera u nogometnoj povijesti usprkos 80 godina u životnom kalendaru preuzet će u klubu iz crvenog dijela Manchestera savjetodavnu ulogu. Uz Fergusona, u klubu s Old Trafforda će savjetodavne uloge također još imati i bivši direktor David Gil, negdašnji kapetan Bryan Robson, kao i aktualni sportski direktor John Murtough. Prema tvrdnjama otočkih medija, Ferguson i Robson bit će Murtoughu prvi na redu kada će trebati savjet oko nekog pitanja bitnog za momčad ili klub.

Inicijativa s vrha

Izvršni predsjednik kluba s Old Trafforda Richard Arnold najzaslužniji je za novi angažman legendarnog Škota, tvrde otočki mediji. Na kraju prošle sezone, koja je za Manchester United okončana potpunim debaklom usprkos velikim očekivanjima i ulaganjima, Arnold se u jednom pubu u blizini svog doma u Manchesteru susreo s navijačima, te nije birao riječi kojima bi opisao novo poniženje Crvenih vragova, odnoso sezonu bez trofeja uz osvajanje, za standarde Manchester Uniteda, mizernog šestog mjesta u Premier ligi.

image

Alex Ferguson i dalje ima status legende među navijačima Manchester Uniteda

AFP

- Bolje da i ne spominjem cifru koju smo potrošili na dovođenje novih igrača. Kada pogledam igrački kadar Manchester Uniteda jednostavno mi je nejasno kako ta momčad može u Premier ligi biti tek šesta, uz činjenicu da su se Manchester City i Liverpool poigravali s nama u međusobnim utakmicama, što je najveća poražavajuća činjenica za svakog navijača Manchester Uniteda, pa tako i za mene, jer ja sam, kao i vi, prvo navijač Manchester Uniteda, pa tek onda kotačić u klupskoj hijerarhiji - rekao je Arnold tada navijačima.

Teška situacija

Jedan od njih je snimao njegovo izlaganje, koje je potom procurilo u javnost. Arnold je nastavio...

- Sezona je bila jedno veliko ništa i nemamo se što opravdavati, nego moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što prije vratimo u borbu za trofeje, a na tom putu treba angažirati sve one istinske legende kluba kojima je Manchester United doručak, ručak i večera - dodao je.

Čelnik Manchester Uniteda se uopće nije uzbudio jer su njegove riječi izašle u javnost, a i zašto bi, nego je u prvenstvenoj stanci krenuo tražiti rješenja oko igračkog kadra, ali i izvan njega. Službeni povratak Alexa Fergusona na Old Trafford svakako je jedna od najboljih vijesti koje su mogle čuti pristalice Crvenih vragova, jer od kada se Ferguson povukao s klupe Manchester Uniteda 2013. godine družina s Old Trafforda trpi dominaciju uglavnom Manchester Cityja i Liverpoola, a naslov prvaka Engleske već devet godina u širokom luku zaobilazi Kazalište snova.

Siva eminencija

Ipak, Fergusonovu priču od 2013. godine, kada je u pitanju Manchester United, svakako treba gledati kroz prizmu da se karizmatični škotski stručnjak povukao u “zavjetrinu” i postao siva eminencija s i dalje gotovo ključnim utjecajem na najvažnije klupske odluke, ali u drukčijem kontekstu. Tako je upravo Ferguson za svog nasljednika na klupi Crvenih vragova odabrao zemljaka Davida Moyesa, koji u konačnici na Old Traffordu nije bio niti približno na Fergusonovu tragu, bez obzira na to što se bez ikakve sumnje radi o jednom od boljih menadžera na Otoku. No, Manchester United za Moyesa ipak nije bio ono što su kroz njegovu karijeru bili Preston, Everton i West Ham, gdje je ostavio pobjednički pečat, za razliku od Old Trafforda.

Ne može reći ne

Alex Ferguson je iz mirovine također bio i ključan faktor u dolasku Olea Gunnara Solskjaera na klupu Manchester Uniteda (bio je menadžer Crvenih vragova od 2018. do 2021.), kao i povratku Cristiana Ronalda u Manchester United prošlog ljeta. Škotski trenerski majstor doveo je Ronalda iz lisabonskog Sportinga na Old Trafford 2003. godine kao nepoznatog talentiranog klinca, a sve nakon toga je povijest. Upravo je Škot nagovorio Ronalda da ostane još godinu dana u klubu 2008. kada se činilo da će već tada prijeći u Real Madrid, a sa sličnim problemom Ferguson se susreće i 14 godina kasnije, kada i uz 37 godina u životnom kalendaru slavni Portugalac ne može suspregnuti svoj ego. Nakon što Manchester United nije izborio plasman u Ligu prvaka prijeti odlaskom iz kluba, a kada se Ronaldo odlučio vratiti u klupsku trening bazu u Carringtonu u njoj se već nalazio Ferguson, koji je s Arnoldom pregovarao o svojoj novoj ulozi. Međutim, to je mogao realno učiniti bilo koji drugi dan, ali sve se poklopilo, očito ne slučajno, i s Ronaldovim povratkom.

Godine 2018. legendarni Fergie dobio je ključnu životnu bitku nakon izljeva krvi u mozak, a četiri godine kasnije i u godinama kada su mnogi njegovi vršnjaci sretni što mogu uopće normalno funkcionirati, neuništivi Alex Ferguson i njegova vječna ljubav Manchester United kreću u novi izazov. Nakon što je Manchester United s klupe vodio čak 27 godina i osvojio zapravo sve što se moglo osvojiti Ferguson je još jednom pokazao da svojoj najvećoj nogometnoj ljubavi, koja posljednjih godina proživljava teške trenutke, jednostavno ne može, odnosno ne želi reći - ne.

CILJEVI Povratak trofeja i popravljanje odnosa s navijačima

Alex Ferguson je u 27 godina boravka na mjestu menadžera Manchester Uniteda bio gotovo uvijek sa svojom momčadi nerješiva enigma za konkurenciju na Otoku, ali i izvan njega, a čak 13 osvojenih naslova prvaka Engleske i ukupno 38 trofeja (od toga dvije Lige prvaka) dovoljno govore sami za sebe. No, Fergusonov odlazak s klupe označio je i promjene u engleskoj nogometnoj hijerarhiji.

Arnold se nada da će službeni povratak Alexa Fergusona u klub značiti i povratak Manchester Uniteda na trofejni kolosijek, no uz pomoć Fergusona i njegove karizme Arnold također želi u najkraćem mogućem roku popraviti odnose s navijačima Manchester Uniteda, koji su daleko od idealnih, a kulminirali su velikim prosvjedima protiv vlasnika, američke obitelji Glazer, i upadom na travnjak Old Trafforda u svibnju prošle godine uoči najvećeg derbija engleskog nogometa između Manchester Uniteda Liverpoola.

27

godina je Alex Feguson bio na klupi Manchester Uniteda

38

trofeja je ukupno osvojio vodeći momčad s Old Trafforda

13

naslova prvaka Engleske je osvojio, kao i dvije Lige prvaka

Ronaldo najavio da će igrati protiv Rayo Vallecana

Cristiano Ronaldo najavio je da će danas zaigrati za Manchester United u prijateljskoj utakmici protiv Rayo Vallecana. Nakon što od kraja prošle sezone pokušava otići s Old Trafforda, Portugalac je svjestan da je nova sezona pred vratima, a prijelazni rok ionako traje do 31. kolovoza, tako da još uvijek ima vremena promijeniti sredinu i zaigrati za neku momčad koja je osigurala nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. Ronaldo je posljednju utakmicu u dresu Manchester Uniteda odigrao protiv Brightona 7. svibnja, a povratak na travnjak portugalska zvijezda najavila je uz niti malo neobičnu poruku kada je Ronaldo u pitanju “Kralj se vraća”.

Manchester United ne krije da Ronalda želi zadržati u svojim redovima još barem godinu dana, što je potvrdio i novi menadžer Erik ten Hag. Iako na Old Traffordu nije igrao gotovo tri mjeseca, ne treba sumnjati u Ronaldovu fizičku pripremljenost, a vrijeme će pokazati hoće li utakmica protiv kluba iz predgrađa Madrida biti njegova možda i posljednja u dresu Manchester Uniteda.

Linker
02. svibanj 2024 21:08