Zagreb, 041212.Stadion GNK Dinamo, Maksimir.Utakmica 6. kola A skupine Lige prvaka u Zagrebu izmedju nogometasa Dinama i Dynama iz Kijeva.Na slici: slavlje GNK Dinamo.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
MODRO NOVO DOBA

Prijelomni trenutak za Dinamo: Sammir na odlasku, Kovačiću uloga lidera!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. prosinac 2012. 18:51

Dinamu pljesak, Krunoslavu Jurčiću prvi bod u Ligi prvaka, a navijačima slika o momčadi koja budi nekakvu nadu da bi se sljedeće sezone u Ligi prvaka mogao osvojiti koji bod više.

Ne treba pred Jurčića zbog toga boda prostirati crveni tepih, iako je bio toliko željen i grozničavo čekan. Važnije od njega jest činjenica da je svlačionica na najbolji mogući način odgovorila novom-starom treneru. Tako fanatično borbenu Dinamovu momčad već dugo nismo gledali, iz čega se može iščitati da su igrači u simbiozi sa šefom struke, te da će mu u njegovu daljnjem radu biti lojalni do maksimuma. To je bitno i presudno saznanje za Jurčića i cijeli klub, naročito s aspekta pogleda unatrag, na Krunin posljednji mandat koji je neslavno završio onim porazom od Lyona.

No, vratimo se ipak tom bodiću koji je tako mali, ali tako veliki, za Modre veći od Himalaje. Njime su ad acta stavljene sve frustracije koje su se nakupile u Ligi prvaka, svi nemiri, nepovjerenja, sumnje, gorčine... Nekako nam se čini da će u Dinamu razdijeliti vrijeme na “prije” i “nakon” toga boda protiv Kijevljana. Kao da s njim kreće neka nova Dinamova era. Koja bi po toj logici stvari trebala u europskom smislu biti uspješnija nego dosadašnje.

Hoće li biti? To nitko u ovom trenutku ne može znati. Ovisit će o mnogo faktora. Prije svega, od momčadi koja će ostati u svlačionici. Po svemu sudeći, na odlasku je vertikala Dinamove igre Sammir, čiji je talent u utorak dobio pljesak s tribina. S obzirom da je prije nekog vremena otišao Badelj, Jurčić mora instalirati novog lidera u sredini travnjaka, to će, naravno, biti Mateo Kovačić. Ali isto tako mora dati velike ovlasti Arijanu Ademiju, momku koji je iznimno napredovao, najviše od svih.

Osim Sammira, blizu odlaska je i Lučo Ibanez, što pak znači da Dinamo pod hitno u prijelaznom roku mora kupiti lijevog bočnog, ne može ostati samo na Josipu Pivariću. Ako želi ostati ozbiljna momčad i napredovati sljedeće sezone, Dinamo, ako odu Sammir i Ibanez, ne bi smio prodati više niti jednog igrača iz “prvog ešalona”, one koji su uzeli taj “povijesni” bod Dynamu iz Kijeva.

Sve u svemu, trenera Jurčića čeka mnogo posla, ali isto tako i klupske strukture, pred Dinamom je zanimljivo razdoblje. Ali ipak je sad sve lakše s tim bodom, lakše se hoda, lakše se diše, nema više tereta koji je pritiskao cijelu generaciju dvije sezone poput mlinskog kamena.

Linker
08. svibanj 2024 16:31