KAREN MINASYAN Afp
ZANIMLJIVE BROJKE

Analiza svih 55 Hrvata iz najjačih europskih liga: Evo tko je najbolje krenuo u novu sezonu

Klupska nogometna sezona se zakuhava, a uoči prvih europskih utakmica u skupinama, donosimo pregled učinka Hrvata
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. rujan 2023. 21:10

Tko je najbolje od Hrvata otvorio sezonu i tko je među njima iznimno važan svojoj momčadi? Na ta pitanja smo potražili odgovor u statistici koju nam donosi Sofascore. Kako svakog ponedjeljka pratimo učinak naših nogometaša u top 10 europskih liga po UEFA-inom rankingu, tako smo i sada pristupili sličnoj metodi - prošli smo kroz te lige i uz pomoć Sofascore-a došli do podataka o tome kako po ocjenama stoje naši nogometaši među svojim suigračima. Ukupno u 10 vodećih europskih liga igra 55 Hrvata, pročitajte kako su svi krenuli u novu sezonu:

Engleska

U Premier League imamo tri nogometaša, a dva od njih igraju u vodećem Manchester Cityju koji ima savršen start u sezonu s pet pobjeda u isto toliko kola. Mateo Kovačić je prije ozljede startao u četiri utakmice za ‘Građane‘, odigrao ukupno 327 minuta, a za svoje izvedbe je od Sofascore dobio prosječnu ocjenu 7,40 te je šesti najbolje ocijenjeni igrač svoje momčadi. Joško Gvardiol zauzima 14. mjesto na toj tablici s prosječnom ocjenom 7,08. Bio je starter u četiri utakmice i odigrao 281 minutu.

image

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA David Blunsden/Actionplus/Profimedia

Tottenham se nalazi na drugom mjestu prvenstvene tablice, a Ivan Perišić redovno ulazi s klupe. No, prikupio je samo 98 minuta, ima jednu asistenciju, a s prosječnom ocjenom 7,02 nalazi se na 11. mjestu među svim igračima Spursa.

Španjolska

Luka Modrić ove sezone uglavnom ulazi s klupe za Real. Tek je u jednoj utakmici bio starter, a u pet susreta je prikupio 161 minutu igre. No, i dalje igra dobro te je s prosječnom ocjenom 7,10 deseti najbolji ocijenjeni igrač madridske momčadi.

Ivan Rakitić je u odličnoj formi. Iako Sevilla ne izgleda najbolje na početku sezone jer je tek na 17. mjestu La Lige, to nije krivnja hrvatskog nogometaša koji je odigrao 315 minuta u četiri utakmice te je s prosječnom ocjenom 7,28 treći najbolji igrač svoje momčadi. Nešto nižu ocjenu, 7,20, ima Ante Budimir, ali to mu je dovoljno da bude najbolji igrač Osasune na početku sezone. On je odigrao 292 minute u pet utakmice, a imao po jedan gol i asistenciju. Ivo Grbić još nije nastupio za Atletico ove sezone.

Italija

U Serie A trenutno ima 13 hrvatskih nogometaša, ali četvorica među njima (Toma Bašić, Marko Rog, Karlo Lulić i Antonio Tikvić) još nisu upisali niti jedan nastup ove sezone.

U Sassuolu ne mogu složiti obranu bez Martina Erlića, a to pokazuje i činjenica da je odigrao svih 360 minuta te je u posljednjoj utakmici protiv Frosinonea nosio i kapetansku vrpcu. S prosječnom ocjenom 6,93 je četvrti najbolje ocijeni igrač momčadi. Ni Lecce ne može bez Marina Pongračića koji je odigrao svih 360 minuta za svoju momčad, a s prosječnom ocjenom 7,00 je trenutno najbolji Hrvat u Serie A. U svojoj momčadi zauzima osmo mjesto.

Nikola Vlašić još nema ni gol ni asistenciju, ali je jedan od boljih igrača Torina. S prosječnom ocjenom 6,87 peti je najbolje ocijeni igrač svoje momčadi, a u prve tri utakmice sezone odigrao je 222 minute. Mario Pašalić ne igra puno. Dvije utakmice je gledao s klupe, u preostale dvije prikupio 76 minuta za što je ocijenjen sa 6,70 te se trenutno nalazi na 18. mjestu svih igrača Atalante. Nikola Moro ima prosjek ocjena 6,83, odigrao je 172 minute u tri utakmice te je na 11. mjestu među igračima Bologne. Milan Badelj je kapetan Genove. Igrao je u sve četiri utakmice, prikupio 326 minuta, a prosjek ocjena mu je 6,60 što je dovoljno za 13. mjesto u svojoj momčadi.

Domagoj Bradarić je upisao 208 minuta u tri utakmice za Salernitanu za što je ocijenjen sa 6,67 te je deseti najbolje ocijenjeni igrač momčadi. Josip Brekalo je za Fiorentinu upisao 240 minuta u četiri utakmice. Nije postigao niti jedan gol ni asistirao, a s prosjekom 6,80 zauzeo je 12. mjesto među svim igračima Viola. Mirko Marić je nastupio u tri utakmice za Monzu. Nekadašnji napadač Osijeka nije još postigao niti jedan gol u 103 minute igre, a s prosječnom ocjenom 6,73 je 13. igrač svoje momčadi.

Njemačka

Fantastično je u sezonu ušao Andrej Kramarić. Odigrao je svih 360 minuta za Hoffenheim, ima dva gola i jednu asistenciju, a s prosjekom ocjena 7,55 je drugi najbolje ocijenjeni momčadi koja trenutno drži peto mjesto Bundeslige. Isto tako Kramarić je i Hrvat s najboljim prosjekom ocjena na početku sezone u deset najjačim europskih liga.

Josip Juranović nastavlja s odličnim igrama za Union Berlin. Odigrao je 178 minuta u tri utakmice, ima dvije asistencije i s ocjenom 7,30 je četvrti najbolji igrač Berlinčana. Dion Drena Beljo je postigao dva gola u četiri nastupa za Augsburg u kojima je na travnjaku bio 188 minuta. Napadač koji se bori za mjesto među Vatrenima je peti najbolje ocijenjeni igrač svoje momčadi za koju David Čolina još nije zaigrao ove sezone. Lovro Majer je za 25 milijuna eura ovog ljeta prešao iz Rennesa u Wolfsburg, a trenutno se nije pokazao kao veliko pojačanje svoje momčadi. U četiri utakmice je upisao jednu asistenciju, odigrao ukupno 291 minutu, a s prosječnom ocjenom 6,75 se nalazi na 12. mjestu svoje momčadi.

Josip Stanišić se tek privikava na momčad Bayera pa je u dvije utakmice, koliko je igrao, upisao tek 27 minutu igre. Za njih je ocijenjen sa 6,65 te je 16. na tablici nogometaša momčadi iz Leverkusena. U Eintrachtu igraju dva Hrvata. Trenutno je bolji Hrvoje Smolčić koji je upisao 81 minutu u dva nastupa te za njih ocijenjen s 6,90 što mu je dovoljno za 12. mjesto u momčadi. Kristijan Jakić drži 19. poziciju s ocjenom 6,55 i 154 minuta u dva nastupa.

Darmstadt je osvojio tek jedan bod u četiri kola, a u sivilo su se utopila i dva Hrvata. Bartol Franjić je igrao u sve četiri utakmice i to ukupno 199 minuta, a s ocjenom 6,57 je na 16. mjestu u svojoj momčadi. Matej Maglica je na 22. poziciji s ocjenom 6,35 koju je dobio za 213 minuta i jedan gol u četiri nastupa.

Nizozemska

Nizozemska Eredivisie je preskočila francusku Ligue 1 na petom mjestu po UEFA-inom rankingu, a nama je postala zanimljiva zbog nikada većeg broja Hrvata koji igraju u njoj, čak sedam.

Trojica od njih igraju u slavnom Ajaxu koji ne izgleda dobro na početku sezone. Osvojili su Kopljanici samo pet bodova u prve četiri utakmice te se trenutno nalazi na 12. mjestu prvenstvene tablice, a što se Hrvata tiče tu trenutno najbolje s ocjenama stoji Borna Sosa koji je četvrti najbolji igrač svoje momčadi. Doduše, odigrao je samo jednu utakmicu u kojoj je imao asistenciju te je u njoj ocijenjen sa 7,40. Jakov Medić ima dva nastupa, u njima maksimalnih 180 minuta i jedan gol te ocjenu 7,00 te je deveti na listi, a Josip Šutalo je na 13. mjestu s prosjekom 6,95 za dvije utakmice i 180 minuta u njima.

Hit nizozemske lige je Fortuna Sittard koja drži peto mjesto najviše zahvaljujući dva Hrvata. Alen Halilović se preporodio u ovom klubu te je s prosjekom ocjena 7,48 najbolji igrač. Odigrao je 423 minute u pet utakmica te ima jedan gol i asistenciju. Na vratima Fortune je Ivor Pandur, a on je s ocjenom 7,46 domah iza Halilovića, na drugom mjestu. Bio je na vratima svih 450 minuta te ima dvije utakmice bez primljenog gola.

Luka Ivanušec se vrlo brzo pokazao kao veliko pojačanje Feyenoorda. U dvije utakmice ima prosjek ocjena 8,00 te je najbolji igrač svoje momčadi, a u toj 161 minuti je postigao jedan gol i imao jednu asistenciju. U Nizozemskoj je i Dominik Oroz. Ovaj 22-godišnji stoper igra za Vitesse, upisao je 318 minuta u četiri utakmice te je s ocjenom 6,50 na 16. mjestu u svojoj momčadi.

Francuska

U Ligue 1 je hrvatska nogometna knjiga spala na samo dva slova, odnosno nogometaša, a obojica igraju u istom klubu. Doduše, Dejan Lovren još uvijek nije upisao niti jedan nastup u ovoj sezoni za Lyon, ali zato jeste Duje Ćaleta-Car. On je odigrao četiri pune utakmice, 360 minuta, a za svoje nastupe u njima je dobio prosječnu ocjenu 6,70 što mu je dovoljno da zauzme 13. mjesto u svojoj momčadi.

Portugal

Petar Musa je najpoznatiji hrvatski nogometaš koji igra u Portugalu, a napadač Vatrenih je u četiri prvenstvene utakmice postigao dva gola i ukupno bio 219 minuta na terenu. Za svoj je učinak ocijenjen s prosječnom ocjenom 6,95 te je 14. najbolje ocijenjeni igrač svoje momčadi.

Fabijan Buntić je 26-godišnji vratar koji je upisao maksimalnu minutažu u prvih šest kola prvenstva te je 13. igrač svoje momčadi s ocjenom 6,66. Roko Baturina je za Gil Vicente odigrao 268 minuta u četiri utakmice te na svojem kontu ima jedan gol. Prosječna ocjena mu je 6,58 što je dovoljno za 16. mjesto u momčadi. Malo bolje u Arouci, na 15. mjesto kotira Nino Galović koji je u pet nastupa odigrao maksimalnih 450 minuta. Dobru minutažu ima i Renato Pantalon koji igra za Rio Ave. S ocjenom 6,46 je 14. u svojoj momčadi za koju je upisao pet prvenstvenih nastupa i 388 minuta. Toni Borevković nije zaigrao za Vitoriju Guimaraes po povratku s posudbe iz Hajduka.

Belgija

Matija Frigan je iz Rijeke ovog ljeta prešao u Westerlo koji je nakon sedam odigranih kola posljednja momčad belgijske Pro League. Frigan je u sedam nastupa odigrao 476 minuta i postigao dva gola, a s prosječnom ocjenom 6,83 je osmi najbolji igrač svoje momčadi. U Belgiji je i Stipe Perica, ali on još niti jednom nije zaigrao za Standard u ovoj sezoni.

Turska

Povećala se ovog ljeta hrvatska kolonija u turskoj Süper Ligi. Ove sezone je u njoj osam hrvatskih nogometaša, a najviše ih je u Trabzonsporu kojeg trenira Nenad Bjelica. Filip Benković je zauzeo svoje mjesto u srcu obrane, odigrao svih 450 minuta u pet utakmica i postigao jedan gol. S prosječnom ocjenom 6,86 je 13. igrač svoje momčadi. Tonio Teklić je nastupio u tri utakmice, prikupio 111 minuta i prosječnu ocjenu 6,67. Dovoljno za 20. mjesto u Trabzonsporu za koji još nije zaigrao Mislav Oršić zbog teške ozljede.

Dominik Livaković je za Fenerbahçe branio u jednoj utakmici i s ocjenom 7,00 zauzima 12. mjesto u momčadi koja čvrsto drži prvo mjesto. Ante Rebić je u Beşiktaşu odigrao 107 minuta u tri utakmice te je s ocjenom 6,80 na 13. mjestu u svojoj momčadi. Najbolje od svih kotira Robert Murić koji je odigrao 230 minuta u pet utakmica za Konyaspor. Ima jedan postignuti gol i ocjenu 6,98 što je dovoljno za deveto mjesto u momčadi u kojoj je i Niko Rak koji još nije zaigrao u ovoj sezoni. Zato je igrao, i to dosta, Josip Vuković. On je za Pendikspor u pet nastupa prikupio 404 minute, a s ocjenom 6,60 je na 15. mjestu po ocjenama Sofascorea.

Škotska

Jedan, ali vrijedan. To je sukus nastup presjeka hrvatskih nogometaša u škotskom Premiershipu. Tamo je ostao samo Borna Barišić koji je odlično ušao u sezonu. Odigrao je 270 minuta u tri utakmice, upisao dvije asistencije i s prosječnom ocjenom 7,53 je drugi igrač svoje momčadi, ali i sedmi ukupno u cijelom prvenstvu.

Top 10

I za kraj smo ostavili top 10 među svim nabrojenim igračima. U njega smo uvrstili samo one igrače koji su odigrali minimalno 50% minuta ove sezone, a na vrhu se nalazi Kramarić. Odmah do njega je Barišić pa slijedi dvojac iz Fortune - Halilović i Pandur. Kovačić, Rakitić, Budimir, Gvardiol, Pongračić i Murić zatvaraju ovaj top 10:

Linker
06. ožujak 2024 11:52