OSCAR DEL POZO CANAS Afp
NOVI KRALJ BERNABEUA

Ancelotti se u njega zaklinje, a otkrio ga je - fotograf! ‘Klanja mu se cijeli nogometni svijet‘...

‘Jeste li vidjeli mršavog dječaka s nogama poput grančice‘, pitanje je kojim je započela velika priča
Piše: JL.Objavljeno: 17. listopad 2022. 17:07

Piše: Marko Crnjak

Ni jedan klub svijeta ne rukovodi smjenom generacija tako kvalitetno kao Real Madrid. Dok Modrić, Kroos i Benzema predstavljaju "staru gardu" i nose igru Kraljeva, omladinski pogon Vinicius-Rodrygo već su nebrojivo puta pokazali da se mogu nositi sa zahtjevima španjolskih moćnika. No, ova sezona u prvi plan je postavila još jedno ime. Mnogi će reći da je samo pitanje vremena bilo kada će Fede Valverde zasjati punim sjajem i postati neizostavna stavka aktualnog prvaka Europe i svijeta.

Krilni napadač, centralni veznjak, bočni defenzivac, destruktor, trkač, dešnjak, ljevak... Nema uloge koju Urugvajac u dresu Real Madrida nije obavljao na zavidnoj razini. Valverde ne pita Ancelottija gdje treba igrati, prihvaća svaku ulogu, s osmijehom na licu stao bi i među vratnice da se to od njega traži.

Glavom kroz zid

"Ako se moram zaletjeti glavom kroz zid da bih slijedio svoje i momčadske ideje, učinit ću to", još prošle godine najavio je Valverde svoju dominaciju Mundo Deportivu.

U Real je stigao iz urugvajskog Penarola (ljeto 2016.) za svega 5 milijuna eura. Ubrzo je posuđen Deportivo la Coruñi, gdje je pretežito igrao na lijevoj strani. Zinedine Zidane 2018. ga je vratio u redove Kraljeva i dao mu zadaće na centralnom dijelu terena, a u povratničkom mandatu Francuz je primijetio da bi se Valverde mogao snaći na desnom krilu. Zidane nije bio ni svjestan kakvo je oružje dao u "ostavštinu" Carlu Ancelottiju.

"Nogometni svijet klanja se Fedeu. El Clasico potvrdio je Urugvajca kao jednog od najboljih veznjaka planete. Moderan, neumoran veznjak, koji miješa snagu i kvalitetu, koji pokriva sva područja, koji svojim stavom može zaraziti ostatak momčadi i donijeti pobjedu" - vrište pohvale Marce nakon što je Valverde ponovo nepogrešivo naciljao s distance prema vratima Barce za drugi pogodak u 3:1 slavlju.

image

Pogodak Valverdea Barceloni za 2:0

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Bio mu je to četvrti ligaški gol ove sezone, a jedan je zabio i Leipzigu u Ligi prvaka. Tada se veliki talijanski stručnjak svojim zvanjem "zakleo" da će Fede ove sezone učestalo ponavljati golgeterski scenarij.

"Ako do kraja sezone Fede ne zabije barem 10 golova, poderat ću svoju trenersku licencu", rekao je Don Carlo, a Urugvajac mu je odgovorio na "prisegu" već u idućoj utakmici pogotkom za 2:0 na Metropolitanu protiv Atletico Madrida (kraj 2:1).

No, posebna krasotica stigla je u prethodnom kolu, kada je Valverde pretrčao pola terena s loptom u posjedu, a jedino brutalnije od tog divljačkog trka bio je snajperski udarac direktno u lijeve "rašlje" nemoćnog Rajkovića. Nakon pogotka još jednom velikom rivalu u nedjelju, za Modrićevog kolegu iz veznog reda ne postoje dvojbe.

"Fede Valverde trenutno je među prva tri igrača svijeta", stoji na Twitteru Tonija Kroosa, na što Fede odgovara "Imam najboljeg učitelja".

Snovi u bijelom

A kako je uopće Valverde stigao pod svijetla velike pozornice? Posebna priča dotiče se ostvarenja dječačkih snova, doslovno i figurativno, a možda ju nikada ne bi mogli ispričati da jedan neimenovani nogometni fanatik nije uzeo fotoaparat u ruke, stoji u tekstu sa službene FIFA-ine web stranice.

Dječak se euforično probudio u svom domu u Montevideu, prepričava Marca, otrčao roditeljima i ispričao im svoj san. Kaže, cijeli stadion uzvikuje njegovo ime, a on nosi bijeli dres. "Kako bijeli dres?", pitali su se roditelji, jer Urugvajski Penarol crno-žutog je uzorka, a njihovi najveći neprijatelj Nacional igra u bijelom. Takva "izdaja" značila bi smrtni grijeh Urugvajcima.

Nestor Gonçalvez i njegov otac Tito u to su vrijeme bili glavni skauti Penarola i mudro čekali na nekog mladića s prognozom svijetle budućnosti. Nestoru je stigao telefonski poziv, a muški glas, za koji se ispostavilo da je ton fotografa na utakmicama kvartovskih klubova mladih rekao je sljedeće:

"Jeste li vidjeli mršavog mladića s nogama poput grančica", upitao je fotograf, a Nestro je kasnije FIFA-inim reporterima rekao da mu je intuicija naložila da se uz pomoć svog oca pozabavi krhkim mladićem, stoga je 10-godišnjak zaradio poziv na terene Penarola.

"Otac i ja odmah smo se složili u procjeni. Bio je uzorno dijete sa svim kvalitetama... Koordinacija, tehnika, inteligencija, čitanje igre i obitelj koja ga podržava, sve to je imao Fede. Nisam mogao ni vizualizirati koliko daleko može stići", prisjetio se Nestor.

Kada je skaut Juni Calafat stigao u Urugvaj po južnoameričkog talenta, Fedeova majka prvo ga je upitala predstavlja li doista Real Madrid. Na prvu nije mogla vjerovati što se događa, a onda je briznula u plač jer Calafat joj je detaljizirao svoje velike planove. Calafat nije lagao, a Fede Valverde ostvario je snove i pritom nije postao "izdajnik", nego Madridist - i sve upućuje na to da će postati glavni protagonist onoga što ćemo uskoro nazivati najmlađim nastavakom uspješne povijesti Kraljeva.

Linker
07. svibanj 2024 08:19