Olimpijski stadion u Barceloni

 HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA/PROFIMEDIA
VIŠEGODIŠNJI PROJEKT

Barça iduće sezone seli na kultni stadion na kojemu je Messi debitirao, a Camp Nou dobit će potpuno novo ruho

Katalonski gigant idućih će godina proći sličnu priču sa stadionom kao i njihov najveći rival
Piše: Andro PolićObjavljeno: 03. travanj 2023. 09:37

Opojni miris olimpijskog duha ponovno će natopiti nosnice španjolske nogometne elite. Iako se Camp Nou može pohvaliti kapacitetom većim od 99 tisuća gledatelja, vrhuška katalonskog kluba odlučila se na renovaciju i proširivanje megalomanskog zdanja. Klub će tako privremeni dom cijelu iduću sezonu pronaći na obližnjem brdu Montjuïc (178 metara nadmorske visine), točnije na stadionu Lluís Companys koji je 1992. bio središnja točka Olimpijskih igara.

Dok se prošlog ljeta obilježila jubilarna 30. godišnjica od okupljanja sportske kreme u Kataloniji, s koje posebno pamtimo odlazak Dražena i društva do mitskog finala protiv "Dream teama", iduće će sezone travnjak olimpijskog stadiona gaziti Xavijevi igrači, ali i ostatak španjolske nogometne karavane.

Messijev dan za pamćenje

Prema pisanju The Athletica, Barcelona će dobiti milijardu i pol eura kako bi financirala renoviranje stadiona, a očekuje se kako će američke tvrtke Goldman Sachs i JP Morgan biti glavni klupski partneri u velikom zahvatu. Klub je u petak informirao i Uefu i Španjolski nogometni savez o svojim namjerama, kako ponovno ne bi upao u zavrzlame s papirologijom, koje su postale njihova "uža specijalnost" u posljednje vrijeme (slučaj Gavi).

Jedan od glavnih ciljeva je povećanje kapaciteta stadiona na čak 105 tisuća mjesta, dok je u planu i izgradnja krova. Selidba na Montjuïc bit će ujedno i prvi put da katalonski gigant neće biti domaćin na Camp Nou još od 1957., kada je otvoren, još uvijek aktualni, Barçin dom. Olimpijski stadion, koji je otvoren davne 1929., ima kapacitet od 55 tisuća mjesta, a očekuje se kako će klub ipak morati i na tom zdanju napraviti neke "kozmetičke operacije" kako bi ispunili tražene uvjete. Ti sitni popravci, ali i najam, trebali bi ih koštati između 15 i 20 milijuna eura, dok se s druge strane očekuje kako će odlaskom s Camp Noua izgubiti oko 90 milijuna eura, koji bi inače sletjeli u klupsku blagajnu od prodaje većeg broja ulaznica.

Posebno intrigantan je podatak o "argentinskom čarobnjaku". Naime, gradski rival Espanyol domaće utakmice igrao je upravo na tom stadionu između 1997. i 2009., a 17-godišnji Lionel Messi na njemu je upisao premijerni nastup za Barcelonu 2004., ušavši u igru posljednjih osam minuta susreta. S obzirom na to kako se posljednjih dana ponovno sve glasnije "šuška" o njegovu mogućem povratku u klub, tako nije isključen scenarij da ljubimac navijača na scenu ponovno stupi upravo na mjestu gdje je i čudesna priča začeta.

image
CESAR RANGEL/AFP/PROFIMEDIA

Slična priča kao i kod Reala

Iako je povratak kluba na Camp Nou zacrtan za sezonu 2024/25, očekuje se kako će i te godine kapacitet stadiona ipak biti ograničen na "samo" 49 tisuća mjesta, s obzirom na to kako se planira da će radovi ipak trajati nešto duže. Rane i hrabre procjene svjetskih medija sugeriraju kako bi radovi trebali biti u potpunosti gotovi oko 2026. godine.

Olimpijski stadion posljednjih je godina blago zapušten, funkcionira prvenstveno kao turistička atrakcija, a nerijetko je bio i poprište koncerata svjetski poznatih izvođača poput Rolling Stonesa, AC/DC-a ili Brucea Springsteena, čiji su koncerti na tom mjestu zakazani 28. i 30. travnja ove godine.

Barcelona će tako "uskočiti u cipele" najvećeg rivala, Real Madrida, s obzirom na to kako je Santiago Bernabéu pod renovacijom još od 2019., a "kraljevski klub" dio tog razdoblja domaće utakmice igrao je na stadionu Alfredo Di Stéfano (6000 mjesta) u obližnjem Valdebebasu. Kraj radova na "domu" Modrića i društva očekuje se koncem tekuće godine, međutim ne bi bilo prvi put da se krajnji rok dodatno produži.

image

Obnova Bernabéua

OSCAR GONZALEZ Nurphoto Via Afp

Cijela operacija u Kataloniji dio je projekta "Espai Barça" u sklopu kojeg je zamišljena izgradnja niza novih sadržaja među kojima se nalazi i nova rukometno-košarkaška dvorana.

Osim modernizacije infrastrukture, klub je prošle godine naziv stadiona i službeno promijenio u "Spotify Camp Nou". Svjetski poznati glazbeni servis iz Švedske tako se za otprilike 280 milijuna eura ugradio u naziv jedne od najpoznatijih nogometnih lokacija u svijetu, koja će kroz koju godinu, po završetku radova, poprimiti još spektakularnije obrise. q

Linker
03. travanj 2024 08:14