Dani Olmo

 MANAURE QUINTERO Afp
KOMPLIKACIJE U KATALONIJI

Barça krije pravu istinu: Čovjek s bogatim ugovorom pravi im probleme, a sve bi se moglo odraziti na - Olma?

Ako su kroničari Marce u pravu, Flicku je na presici nakon utakmice trebao ‘narasti nos‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 22:39

Uska 2:1 pobjeda protiv Valencije znači da je subotnji debi novog Barceloninog trenera Hansija Flicka bio uspješan, ali na Mestalli je morao usvojiti i važnu poruku - pobjede neće stizati lako, pogotovo dok je kadar ovako opustošen ozljedama. Unatoč mnogim sumnjama, dvostruki strijelac Robert Lewandowski povukao je Barcu do pobjede, a Lamine Yamal asistencijom će ostati dosljedan prezentacijama s Europskom prvenstva. No, dan-dva nakon utakmice, vodeća tema Katalonaca nisu najbolji igrači s Mestalle, nego čovjek koji se u Valenciji nije ni pojavio.

Gdje ima dima - ima i vatre

Dok se njemački trener tek udomaćio, jedini Nijemac među nogometašima Barcelone mogao bi spakirati kofere. Ilkay Gündogan u centru je poprilično komplicirane priče, a njegov izostanak s popisa za utakmicu prvog kola La Lige mnogi će shvatiti kao potvrdu one da gdje ima dima - ima i vatre. Tjednima se, naime, piše o Gündoganovu odlasku iz Barcelone, no Hansi Flick po tom pitanju nije bio previše rječit na presici.

- Ilkay i ja smo razgovarali, cijenim ga kao igrača i kao osobi. Prošli smo mnoge teme, ali neka razgovor ostane između nas. Imamo dobar odnos, dobro ga poznajem i čini mi se da će ostati ovdje. Zašto nije putovao s nama? Prošlog tjedna zaradio je udarac u glavu na treningu pa smo ga ostavili kod kuće - kazao je trener Barçe nakon pobjede.

image

Hansi Flick slavi prvu pobjedu

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Međutim, ako su novinari Marce u pravu, Flicku je na presici trebao "narasti nos". Priča ipak ide malo drugačije. Izvori vodeće španjolske sportske tiskovine tvrde da je Gündogan normalno trenirao cijelog tjedna i da se na njemu ne vide nikakvi tragovi štete bilo kakve vrste. Zašto bi onda Flick izmislio neku drugu verziju? Zna samo on, no sumnja se da je situacija s Gündoganom previše problematična pa su Katalonci, koji u posljednje vrijeme ionako nisu "na ti" s medijima, u javnim istupima odlučili "zataškati" stvari.

Žele ga se riješiti

Istina je, tvrde kroničari Marce, da se Barcelona pokušava riješiti Gündogana. Ne zato što im igrački ne odgovara, nego zbog već prastare boljke, odnosno narušene financijske situacije. Gündogan je prije godinu dana stigao besplatno iz Manchester Cityja, ali nije Barça jedina konkurirala za njegov potpis. Zato mu je trebalo "nabildati" ugovor, pa Nijemac u Barçi navodno zarađuje 15 milijuna eura (neki kažu i 18) po sezoni i jedan je od najplaćenijih igrača kluba. A kad bi Gündogan naciljao izlazna vrata, ne samo da bi klupska blagajna udahnula nešto zraka, nego bi se platni papiri napokon mogli uravnotežiti i obistinila bi se registracija Danija Olma, kojeg Flick vidi kao prvotimca s važnom ulogom.

image

Ilkay Gundogan protiv Milana na pripremama

SAMUEL CORUM Afp

Dakle, Barça ima dva snažna motiva za pozdraviti Gündogana, ali nešto se ipak pita i samog igrača koji ima ugovor do kraja sezone s opcijom produljenja na još jednu. I tu stižemo do nove komplikacije, jer 33-godišnjak iz Gelsenkirchena ne planira napustiti katalonske odaje. Njegovi agenti tvrde da mu je želja ispuniti barem još godinu dana ugovora. Ovog ljeta Gündogan je imao nekoliko ponuda, no njegov stav je jasan i podrazumijeva istu adresu. Govoreći o potencijalnom transferu u Tursku, s kojom se donedavno povezivao, i sam je natuknuo da selidbe nisu opcija.

- Jednog dana zaigrat ću u Turskoj, zemlji svojih roditelja, ali to se neće dogoditi ove sezone.

Ključno je sada pitanje kako se Barcelona misli riješiti Gündogana. Hoće li se dogovoriti u kakvim normalnim okolnostima ili je ovaj otpis za prvu utakmicu sezone sugestija da će se klub okrenuti nepopularnim metodama i istjerati Nijemca nudeći mu slabu ili nikakvu minutažu? Naposljetku, što će biti s Danijem Olmom? Je li Barçinasituacija zaista toliko loša da Gündoganov eventualni ostanak u klubu zakoči registraciju bivšeg dinamovca?

Linker
18. kolovoz 2024 23:38