PAU BARRENA Afp
AFERA SUMNJIVIH TRANSAKCIJA

Barca mu uplatila milijune i optužila ga za ucjenu, on tvrdi: ‘Bolujem od Alzheimera, ne mogu svjedočiti‘

Tek se treba utvrditi zašto je katalonski div uplaćivao ogromne svote članu sudačkog odbora
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. veljača 2023. 17:14

Skandal oko sumnjivih isplata Barcelone, kontinuirano provođenih od 2001. do 2018. godine, iz dana u dan dobiva novu epizodu. Ključan čovjek u slučaju je Enriquez Negreira, koji je u navedenom razdoblju obnašao funkciju potpredsjednika Tehničkog sudačkog odbora La Lige (CTA), a katalonski klub isplatio mu je nešto manje od sedam milijuna eura. Budući da se zbog toga podigla prašina jer radi se o mogućem sukobu interesa, Negreira - optužen i za ucjenjivanje kluba - trebao je svjedočiti na policiji, ali to se ipak neće dogoditi.

‘Bez kaznene odgovornosti‘

"Negreira pati od početne faze Alzheimerove bolesti, potvrđuje medicinsko izvješće koje je njegov odvjetnik predstavio Odjelu pravosudne policije. Pozvao se na svoje pravo da ne svjedoči i, ovisno o stupnju bolesti, nije mogao imati kaznenu odgovornost u slučaju da Tužiteljstvo zatraži istragu Barceloninih isplata", stoji u tekstu španjolskog glasila El Español.

Podsjetimo, ‘slučaj Negreira‘ izbio je kada su na vidjelo izašle informacije da Državno odvjetništvo istražuje Barcine uplate na račun tvrtke DASNIL 95 SL, koja je bila u Negreirinom vlasništvu i, po svemu sudeći, praktički služila isključivo za poslovanje s katalonskim klubom, jer gotovo sav prihod tvrtke stigao je iz smjera Camp Noua.

Španjolski mediji, ali i istražitelji, pitaju se je li Barca tako ostvarila povlaštenu poziciju kod španjolskih sudaca, što je bivši predsjednik kluba Josep Maria Bartomeu u potpunosti odbacio kao mogućnost. Kaže, to je uobičajena praksa svih klubova da bi imali bolji uvid u navike i odluke sudaca, "a navodi o namještanju utakmica su nečuveni i Barca nema što sakrivati".

image

Josep Maria Bartomeu

NOELIA DENIZ/URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp

Ipak, sumnjivo je što Negreira po sličnom principu nije poslovao ni s jednim drugim klubom, a Barca je prestala s tom praksom čim je Negreira napustio poziciju u odboru. K tomu, navodno ne postoji nijedan dokument o suradnji.Bartomeu je kazao da je stopirao uplate da bi smanjio klupske troškove, a tvrdi da ga je potom Negreira ucjenjivao.

Prijetio klubu

- Poslao nam je pismo sredinom 2018. godine. Uvijek sam mislio da je to beskoristan dokument, da Negreira neće ništa izvući od nas koliko god "zagrebao". Poruke su stigle nekoliko dana nakon što smo prekinuli vezu. Unatoč njegovim prijetnjama, više se nikada nismo čuli - rekao je Bartomeu za španjolski ESPN, koji dodatno pojašnjava ucjenu s referencom na pismo objavljeno u El Mundu, a stoji da je "Negreira zaprijetio da će otkriti navodne nepravilnosti kluba ako se partnerstvo s Barcelonom ne obnovi".

La Liga ne može pokrenuti istragu protiv kluba jer se posljednja isplata obavila 2018., pa slučaj vode kao zastaru. Uključit će se tek ako lokalno tužiteljstvo ustanovi da se radilo o namještanju utakmica, trenutno su stava da "klub nije dovoljno objasnio slučaj". FIFA i UEFA također mogu uplesti prste procjene li da za tim ima potrebe, a raspolažu širokim obujmom sankcija - od oduzimanja bodova do izbacivanja iz lige.

Španjolski mediji navode da će "Barcelona tijekom ovog iscrpnog istražnog procesa održati svoju politiku nedavanja izjava kako bi se informacije sačuvale do završetka istrage i analize zaključaka".

Linker
18. svibanj 2024 18:48