LLUIS GENE
KRIZA KOD KATALONACA

Barcelona 18 godina nije gubila tako često kao u 2020.! Na Nou Campu hitno moraju shvatiti jednu stvar

Tri utakmice bez ligaške pobjede Barcelona je posljednji put povezala u rujnu/listopadu 2018. godine
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. listopad 2020. 18:07

Prvo je Alvaro Morata u 81. minuti s bijele točke pogodio za 2:2 pa je pet minuta kasnije Morata asistirao suigraču Angelu Correi za totalni preokret Atletico Madrida, 3:2 pobjedu i prolaz dalje. Bila je to, 9. siječnja ove godine, utakmica polufinala Španjolskog superkupa odigrana u Džedi. Barcelona je izgubila dobivenu utakmicu, a njen je predsjednik Josep Maria Bartomeu odlučio reći - dosta. Trener Barcelone Ernesto Valverde dobio je otkaz nakon dvije i pol godine na klupi. Zbog poraza u četvrtfinalu Superkupa!? Zbog poraza u utakmici u kojoj je Barca nadigrala suparnika, ali je, eto, izgubila. U tom trenutku Valverdeova je momčad bila vodeća na ljestvici La Lige.

- Ovo je ružan način. Uvijek mora postojati poštovanje prema treneru. Najviše boli način na koji se ovo odvija - javno je predsjedniku Bartomeuu poručio Barcelonin igrački velikan Andres Iniesta.

Odluka o smjeni Valverdea bila je definitivni dokaz kvalitativne razine upravljača Barcelone. Nije bitan Valverde kao Valverde, već sama ta odluka. Smijeniti trenera s kojim je momčad na vrhu prvenstvene ljestvice, trenera kojeg je podržavala i svlačionica predvođena Lionelom Messijem, klub koji se s pravom u svijetu nogometa smatra "jednim od najvećih" nikako ne smije napraviti. Barcelona je to učinila i sama sebi nacrtala krivulju pada. Bartomeu, njegov poslušnik sportski direktor Eric Abidal i ostatak predsjednikove svite, doveli su Barcelonu tu gdje je sada.

image
LLUIS GENE

Nakon Valverdea stigao je Quique Setien; u četvrtfinalu Kupa je ispao od Athletic Bilbaa, u prvenstvu je završio drugi s pet bodova zaostatka za Realom, a u Ligi prvaka u četvrtfinalu je s ružnih 2:8 izgubio od Bayerna. Genijalci iz Barcelonine uprave shvatili su "ipak nije to - to" pa su smijenili i Setiena i s klupe nizozemske reprezentacije oteli igračku legendu Blaugrane Ronalda Koemana. Još jedan potez za notes...

image
LLUIS GENE

- Ne razumijem VAR. Mislim da se on koristi samo kada se donose odluke protiv Barcelone - glavni je komentar nizozemskog stručnjaka nakon 1:3 izgubljenog El Clasica u subotu od Real Madrida.

Ljutio se Koeman na suce, posebno ga je smetao kazneni udarac dosuđen zbog prekršaja Clementa Lengleta na Sergiju Ramosu, koji je potom zabio za 2:1 vodstvo u 63. minuti i praktički prelomio utakmicu na Camp Nouu.

- Takvih povlačenja za majicu uvijek ima u šesnaestercu, a Ramos je ionako prvo povukao Lengleta. Za mene to nije kazneni udarac. Ma odigrali smo pet utakmica i VAR je korišten samo protiv Barcelone, nikad u našu korist - objašnjavao je Koeman.

image
LLUIS GENE

Priču je okrenuo prema sucima, a što će drugo. Jer teško mu je pričati o Barceloninoj igri pod njegovim vodstvom, igri koja je danas daleko od vrhunske razine. Protiv Reala je Barca izgubila 121 loptu, 14 više od Reala, prednjačio je Messi s 26, Coutinho ih je izgubio 14... Nakon što je Real upisao prvu ligašku pobjedu kod Barcelone od 2016. godine, njegov je rival ostao na sedam osvojenih bodova u početnih pet ligaških utakmica (odigrano je u La Ligi sedam kola, ali odgođene su Barcine utakmice 1. i 2. kola s Elcheom i Athletic Bilbaom).

Tri utakmice bez ligaške pobjede Barcelona je posljednji put povezala u rujnu/listopadu 2018. godine, a na sedam osvojenih bodova u prvih pet kola u prvenstvu bila je i prošle sezone. No cijela Barcelonina 2020. godina u globalu definitivno bi mogla ući u povijest. Ne samo zbog koronavirusa. Valverde (1), Setien (5) i Koeman (2) zajedno su u svim natjecanjima upisali osam poraza u 33 utakmice što je učinak od 24,2 posto poraza. Osam poraza kao i u 58 utakmica prošle godine (13,8 % poraza), ali do kraja 2020. pred Barcom je, prema sadašnjem rasporedu, još 14 utakmica u svim natjecanjima. Godine 2014. Barca je posljednji put imala više poraza, ukupno devet, ali u 56 utakmica, što je 16,1 % poraza. U 2020. Barca gubi u prosjeku skoro svaki četvrti dvoboj, lošiju godinu od ove zadnji put je Blaugrana imala još 2002. kad je izgubila 14 od 53 utakmice (26,4 %), a treneri su joj bili Carles Rexach i Louis van Gaal. No ima još vremena da Barca dođe i do tih poraznih brojki...

- VAR nas je ponovno kaznio, najstroža kazna odvela je utakmicu na njihov mlin. Ne slažem se s tom odlukom - naglašava i veznjak Barcelone Sergio Busquets.

Dok god ne shvate da njihov problem nisu suci već njihova igra, neće priča krenuti na dobro. Kriza se nakon El Clasica iz glavnog grada preselila 500 kilometara istočnije.

Linker
04. svibanj 2024 08:01