Gavi

 CESAR MANSO Afp
KAKO ODGOVORITI IZAZOVU?

Barcelona briše ozlijeđenog Gavija iz prve momčadi? Iza radikalnog poteza stoji vrlo jasan motiv

Poznato je da je klub u financijskim dubiozama, a time bi se oslobodio prostor za dovođenje zamjene
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. studeni 2023. 06:23

Barcelona i Španjolska dulje vrijeme bili su bez Pedrija, a sad je tešku ozljedu doživio drugi dragulj katalonskog velikana i Furije. Gavi je stradao u kvalifikacijskoj utakmici Španjolske i Gruzije (3:1) u Valladolidu, u ponedjeljak je i službeno potvrđeno puknuće prednjih križnih ligamenata koljena i ozljeda meniska.

U suzama je 19-godišnji ofenzivni veznjak napustio teren, a ubrzo se doznalo da je riječ o najtežem mogućem raspletu koji podrazumijeva stanku od šest do osam mjeseci. Drugim riječima, ova je sezona za njega završena, a pod velikim upitnikom je i njegov nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Velik je to udarac, kako za Gavija, tako i za Barcelonu te španjolsku nogometnu reprezentaciju. Brojni španjolski sportaši i njegovi suigrači iz Barcelone uputili su mu putem društvenih mreža poruke podrške.

Gavi je morao napustiti teren već u 26. minuti, a koljeno mu je stradalo nakon što je pokušao jednu visoku loptu staviti pod kontrolu.

- Gavijeva ozljeda izgleda ozbiljno. Ovo je najgorča pobjeda koju sam iskusio u svom životu - govorio je nakon utakmice španjolski izbornik Luis de la Fuente.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije iz Barcelone. Njeni su čelnici bijesni zbog ozljede koja se dogodila jednom od najvažnijih igrača, a najviše zamjeraju izborniku De la Fuenteu koji je Gavija koristio od početka u utakmicama protiv Cipra i Gruzije i to nakon što je Furija već osigurala plasman na Europsko prvenstvo.

Pritom će Blaugrani malo značiti četiri ili pet milijuna eura koje će dobiti od FIFA-e kao odštetu za Gavijevu ozljedu, jer je njegov značaj za momčad ogroman. Morat će Barca reagirati već u zimskom prijelaznom roku, iako je poznato da i dalje ima probleme s financijama. Jedno od rješenja bilo bi da izbrišu Gavijevu registraciju kao člana prve momčadi i tako povećaju proračun za plaće u prvoj momčadi. Prema nekim izvorima, katalonski velikan ima na raspolaganju samo 2,6 milijuna eura za zimski prijelazni rok što će možda biti dovoljno tek za posudbu nekog igrača do kraja sezone.

image

Gavi

JOSE MIGUEL FERNANDEZ Nurphoto Via Afp

Gavi je ove sezone bio jedan od ključnih igrača u momčadi Xavija Hernandeza. Započeo je većinu utakmica, a nije nastupio u samo dvije i to zbog suspenzije. Teško da njegovu ulogu može preuzeti netko od mlađih igrača iz klupskog pogona. Jedna od opcija je i povratak Pabla Torrea s posudbe u Gironi gdje nema dovoljnu minutažu.

Kako piše Mundo Deportivo, na radaru Barcelone još prošlog ljeta bio je Giovani Lo Celso, aktualni član Tottenhama koji je ranije nastupao za Villarreal i Real Betis. Međutim, argentinski playmaker želio je ostati u Londonu i dokazati se novom menadžeru Angeu Postecoglouu, ali u toj namjeri baš i nije uspio jer je odigrao tek 83 minute u četiri nastupa.

Bit će zanimljivo vidjeti kakvo će rješenje smisliti Barcelona, ali jasno je da će u zimskom prijelaznom roku teško pronaći pravu zamjenu za Gavija koji je jedinstven igrač i jedan od najvećih svjetskih talenata.

U međuvremenu se od ozljede oporavio Pedri, koji je već nastupio u prvenstvenim utakmicama protiv Real Sociedada i Alavesa. Kako osim Pedrija na ofenzivnijim pozicijama svoj doprinos mogu dati i Ilkay Gündogan te Fermin Lopez, nije isključeno da će Xavi u siječnju potražiti novo rješenje za poziciju ‘šestice‘ na kojoj se zasad nije uspio nametnuti Oriol Romeu već ju je u posljednje vrijeme popunjavao bivši kapetan Manchester Cityja.

Linker
01. svibanj 2024 00:05