ETHAN MILLER Afp
ODJECI PRVOG EL CLASICA

Barcelona drugačija nego dosad, Luka Modrić mogao je stradati, a Real se ne smije puno odmaknuti od veterana

Xavijeva ekipa sa 1:0 svladala Real, a najava je to da će u novoj sezoni biti veći faktor
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. srpanj 2022. 11:16

U prvom derbiju Barcelone i Real Madrida, za sezonu 2022/23., Las Vegas je bio simbolička destinacija. Španjolski kroničari izbore Carla Ancelottija i Xavija Hernandeza kvalificirali su kao kocku, jer u ovoj fazi priprema igrali su kao da je od ovog El Clasica ovisi sezona.

Pobjedu (1:0) je odnijela Barcelona, što je bilo osobito važno Joanu Laporti, odvjetniku i političaru, kockaru po pristupu rješavanja 1,5 milijardi eura dubioza kluba, jer uvijek je dobro za kredit javnosti poraziti Real. Gol kojeg je postigao Brazilac Raphinha u 27. minuti razgalio je dušu navijača Barcelone jer je, između ostalog, bio posljedica filozofije nogometa koji je proslavio Barcu. Visoki presing, oduzimanje lopte u završnoj trećini i odmah poentiranje…

- Bili smo fantastični u prvom dijelu - kazao je vrlo zadovoljni Xavi.

- Nadigrali smo Real, visoko pritiskali, kontrolirali loptu i ritam utakmice. U drugom dijelu imali smo više problema, patili smo u finišu utakmice, ali smo na kraju zasluženo pobijedili.

image
FREDERIC J. BROWN Afp

Xavijeva recenzija je, više-manje, realna slika viđenog u ovoj utakmici. Barcelona je drugačija, ne samo zato što je briljirao novak Raphinha, debitirao Lewandowski, a Pique je bio na klupi. Svaki novi početak je šansa za povratak stare priče, dominantne Barcelone, a ovaj put doima se da je katalonska momčad zbilja iskoračila u kvaliteti igre. Sve to, naravno, ne znači da je Real bio loš, ili da Ancelottijeva priča više nema prođu. Izgubiti u dvoboju s Barcelonom nikad nije dobrodošao rezultat, ali u ovom slučaju, dok su pripreme u punom jeku, dobro je da se shvate neke stvari. Jedna od takvih jest da sve što je mlado i perspektivno ne znači da je odmah sada i kvalitetno. Odnosno, da sve što je starije i iskusno ne znači da je odmah za otpis.

U prvom dijelu Ancelotti je na teren poslao momčad (bliže) budućnosti. Zadržao je stoperski tandem Militao - Alaba, a novaka Rüdigera postavio je na lijevi bok. U sredini su igrali Touchameni, Camavinga i Valverde, a naprijed Rodrygo, Hazard kao lažna devetka i Vinicijus. Ancelotti je poslije utaimice odmah objasnio novinarima prije nego su i pitali...

- Znam da vas je iznenadilo što sam Rüdigera postavio na lijevi bok, ali on je vrlo inteligentan igrač i sigurno može to sjajno odigrati. I s Hazardom sam zadovoljan, trebamo biti strpljivi, jer Eden će u izostanku Benzeme uvijek biti dobra opcija.

Realno, Hazard je na lažnoj devetki bio očajan, a Rüdiger na lijevom boku bio je kao riba izvan vode, iako je snagom kvalitete i iskustvom kako-tako pokrivao svoju nelagodu.

- Alaba će igrati lijevog beka samo kad je to nužno, ne želim razbijati tandem stopera Militao - Alaba, s kojim smo sve osvojili - kazao je Ancelotti novinarima, koji su danima najavljivali da će Rüdiger biti stoper s Militaom, a Alaba će se vratiti na poziciju koju je igrao u Bayernu, na lijevog beka. No, treneri ne bi bili treneri kad stvari ne bi gledali drugačije od običnog svijeta...

Barcelona s Lewandowskim na devetki, Raphinhom i Fatijem na krilima, Pedrijem i Gavijem u sredini s veteranom Busquetsom, djelovala je uvjerljivije u prvom dijelu. Kako je na Realovoj strani bilo puno mišića, pogotovo s veznim redom, a manjka talenta za igru (izostanak Modrića, Kroosa, Benzeme) nije čudno da se igra razvila na planu intenziteta. Ritam je bio kao da je u pitanju prvenstvena utakmica. Sukladno tome frcale su iskre između igrača, a sve je planulo nakon što su braniči Barcelone, nakon tri pokušaja s leđa, preko Albe zaustavili sjajan prodor brzonogog Viniciusa. Odmah se stvorila gužva, trčao je s gola i gorostasni Courtois, vrlo je agresivan bio i Rüdiger, te su zapravo Realovi igrači bili isprovocirani grubom igrom Barcelone.

Posebnu riječ pri tom zaslužuje veteran Barcelone, Sergio Busquets. Busquets je onaj koji ‘nosio vodu‘ dok su Xavi i Iniesta ubirali lovorike. No, Busquets je i rijetko iritantan igrač, jer svaki put kada udara suparnika iza leđa čudom se čudi zašto se netko buni od suparnika, a pogotovo kada ga proziva sudac. U ovom prodoru, iako je Alba uspio srušiti Viniciusa, najružnij je bio start Busquesta, s dvije noge iza leđa. Taj igrač se "ponovio" u drugom dijelu utakmice, kada je s visokim đonom išao na Modrića i sva sreća da je hrvatski nogometaš s nogom bio u zraku, pa ga taj "đon" nije zahvatio po stajnoj nozi. Da jest, vjerojatno bi Modrić teže stradao. I ovom prilikom je došlo do gužve, jer su Realovi igrači odmah skočili, a i opet je Busquest "nevino" sucu iskazivao čuđenje zbog žutog kartona.

U drugom dijelu utakmice nije se igralo u istom ritmu kao u prvom poluvremenu, jer su brojne izmjene razvodnile utakmicu. No, bilo je primjetno da je Real s trojcem veznjaka Casemiro - Modrić - Kroos preuzeo kontrolu igre i lakše izlazio iz visokog presinga Barcelone. Ancelotti će morati dobro birati vezni red, jer istina je da su Tchouameni, Camavinga i Valverde garancija fizičke (pre)moći, ali takav Real nema talenta u igri. Situacija kada je Barcelona oduzela loptu u visokom presingu pokazuje kako se teško Blancosi odupiru kada u igri nema Modrića i Kroosa.

Kako god bilo, pobjeda će Barceloni donijeti dodatnu dozu samopouzdanja i ojačati poziciju Joana Laporte i nove uprave kluba, koja nastoji pomiriti rješavanje teške financijske situacije s gradnjom nove, potentne momčadi. Treba reći da za sada to jako dobro izgleda i Barcelona će u novoj sezoni biti kudikamo konkurentnija za vrh Španjolske i Europe u odnosu na prošle godine.

Real? Izgubili jesu, ali dojam je da Ancelotti ima sve pod kontrolom.

- Jako nam je nedostajao najbolji igrač na svijetu, Benzema - bila je njegova poruka, koju je nadopunio sljedećom... - Vidjeli ste da je s Casemirom, Kroosom i Modrićem lakše kontrolirati loptu i ritam utakmice, ali morali smo probati i mlađe snage.

Drugim riječima, Real ima sada igrače fizičke moći, ali ne smije se puno odmaknuti od onih igrača koji su snagom talenta činili razliku. Benzema i Modrić (igrao drugo poluvrijeme, prosječno) su prve asocijacije.

Linker
26. travanj 2024 13:51