AFP
NEIZVJESNOST NA CAMP NOU

Barcelona je i dalje na intenzivnoj njezi‘! Zbog Xavija zvijezde žele doći, ali evo gdje je problem

Prijelazni rok se zahuktava, a i dalje nema previše dobrih vijesti za navijače katalonskog velikana
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. srpanj 2022. 18:58

Engleski i španjolski mediji tvrde da je Clement Lenglet (27) blizu dogovora o posudbi u Tottenham. Što je dobra vijest za Barcelonu, koja će (i) s njegovim odlaskom biti korak bliže tome da se "skine s aparata koji je održavaju na životu", na koje je prikovana već punih godinu dana. Loša je vijest za sve Barcine fanove da odlazak francuskog stopera neće bitnije promijeniti financijsku sliku kluba.

Svi u nogometu znaju da je aktualna Barcelonina uprava naslijedila užasnu financijsku situaciju od ekipe koju je predvodio Josep Maria Bartomeu. Dugovi su premašili milijardu eura. Laporta i njegovi suradnici u proteklih su 15 mjeseci postigli određeni napredak po pitanju štednje. Najbolniji je potez svakako bio odlazak Lionela Messija.

Novi put

I to je bila poruka svima da je Barca doista krenula novim putem kako bi se izvukla iz bankrota koji joj je doslovno visio nad glavom. Međutim, i tako štedljiva Barcelona i dalje živi iznad svojih mogućnosti, kako stvari stoje, predviđa se da će klub sezonu koja je formalno završila 30. lipnja završiti s gubitkom od najmanje 150 milijuna eura!?

Laporta i njegovi suradnici morali su potpisati rekordnih 481 milijun eura gubitka u sezoni 2020./2021., što je trebalo otvoriti put u bolju budućnost. Proračun objavljen prošlog ljeta predviđao je dobit od 5 milijuna eura za tek završenu sezonu. Međutim, previše je toga otišlo u krivom smjeru. Momčad je završila tek treća u svojoj skupini Lige prvaka, što je odnijelo velike količine novca, a očajan učinak momčad u prvenstvu Španjolske prisilio ih je da u zimi posegnu za novim igračima, uključujući Ferrana Torresa, koji je koštao 60 milijuna eura. Komercijalni prihodi i prihodi od utakmica na Camp Nouu ostali su znatno ispod razine prije pandemije. I eto opet velikog minusa.

Laporta je proteklih mjeseci na sve moguće načine pokušavao namaknuti novac nužan za spas kluba. Nedavno je dobio dopuštenje za prodaju određenih marketinških prava kluba, kao i 25 posto Barcinih prihoda od TV-prava La Lige. Na Skupštini kluba Laporta je dobio veliku podršku, jer svi su očito dobro svjesni koliko je financijska situacija teška. I sada Laporta mora u sljedećih nekoliko tjedana finalizirati te poslove nadajući se da će namaknuti novac biti dostatan da klub prodiše.

Međutim, rekli smo da Barca i dalje previše troši, posebno na plaće igrača. Ukupni fond plaća u sezoni 2020./21. (s Messijem, Griezmannom...) iznosio je 617 milijuna eura. Klub je to u najavi prošle sezone sveo na 470 milijuna eura, ali na kraju sezone ispalo je 90 milijuna eura više od postavljenog cilja, ili ukupno 560 milijuna eura. A plan za sljedeću sezonu je 400 milijuna eura, odnosno 160 milijuna manje. Što trenutačno izgleda kao nemoguća misija.

Najlakši način da snizite plaće igrača jest prodati ih što je moguće više. Ili barem posuditi. A Barcelona sada ima barem 10 igrača na koje Xavi ne računa za sljedeću sezonu, a oni su još u klubu. Problem je u tome što su Samuel Umtiti, Martin Braithwaite, Miralem Pjanić, Neto Maura i još neki zadovoljni svojim trenutačnim životom i pozamašnim plaćama u Kataloniji. I Clement Lenglet je do sada bio među njima.

Postignut napredak

Barcelona je u lipnju postigla određeni napredak prodavši napadača mlade momčadi Ferrana Jutgla belgijskom Club Bruggeu za 5 milijuna eura. Mogli bi skupiti slične iznose za igrače poput Oscara Mingueze i Riquija Puiga, ali to ne bi značajno poboljšalo stanje u blagajni, niti bi uvelike promijenilo iznos plaća. Predsjednik La Lige Javier Tebas s druge je strane podsjetio nedavno na pravilo koje vrijedi za klubove koji su u gubitku:

- Ako Barca proda igrače za 100 milijuna eura, oni mogu potrošiti 33 milijuna eura na nove igrače - rekao je Tebas. A dovoljno je puta Tebas pokazao koliko je krut i koliko se drži pravilnika.

Slobodni igrači

Barcelona je stoga proljetos na brzinu potpisala braniča Chelseaja Andreasa Christensena i veznjaka Milana Francka Kessieja kao slobodne igrače, te 19-godišnjeg playmakera Pabla Torrea iz Racing Santandera. Kako stvari sada stoje, nitko od te trojke ne može biti registriran. Klub također ne može obnoviti ugovor s Ousmaneom Dembeleom, čak i ako francuski napadač pristane na novi dogovor. Problema koliko hoćeš, a tek na red trebaju doći transferi kao što su Lewandowski, krilni napadač Raphinha ili središnji branič Jules Kounde. Niti jedan od njih ne stoji manje od 50 milijuna eura.

Posljednjih tjedana stoga je ponovno došlo do novog pritiska na Barcelonine najveće "potrošače" da još jednom smanje plaće. Tri senatora (Busquets, Pique i Alba) prošlog su ljeta pristali na rezove, ali i oni imaju neke granice ispod kojih ne žele ići. A i Xavi ih vidi kao važne igrače za momčad. Laporta je prošli tjedan ponovio da je dogovor oko ostanka 17-godišnjeg dragulja Gavija blizu finalizacije. Međutim, dogovora još nema. Barca mu ne može dati ono što on traži.

Sve nas to dovodi do Frenkieja de Jonga, koji je na ljestvici najplaćenijih na Camp Nou odmah do spomenutih senatora. Međutim, De Jong jedini od njih ima i veliku cijenu na tržištu. Postoji, doduše, i jedan veliki problem oko sjajnog nizozemskog veznjaka. Njemu se iz Barcelone ne ide. Šefovi Barce stoga pokušavaju stvoriti okruženje u kojem bi De Jong prihvatio odlazak u Manchester United, koji je navodno spreman to platiti oko 70 milijuna eura.

Teško će prihvatiti

S druge strane, oni koji dobro poznaju De Jonga kažu da će on teško prihvatiti takav transfer, jer United ne igra Ligu prvaka. A dok je Nizozemac u klubu kako je moguće i zamisliti način na koji bi Robert Lewandowski mogao doći iz Bayerna? Čak i ako De Jong ode, za dolazak sjajnog Poljaka trebat će povući još pokoji potez.

Barcelona, dakle, očito i dalje živi na "intenzivnoj njezi" i ne postoji lijek koji bi to preko noći izliječio. Xavi je napravio velike pomake, zbog njega Lewandowski i Raphinha žele pod svaku cijenu na Camp Nou, ali Xavi je samo trener. Za izgradnju stvarno konkurentne momčadi u sljedećoj sezoni Laporta jako brzo mora povući poteze koji će u klub donijeti hrpu eura. Dobra je vijest što mu navijači i članovi kluba vjeruju i što je na skupštini dobio gotovo 90-postotnu podršku svih...

1 milijardu eura duga ostavio je bivši predsjednik Barce Bartomeu

481 milijun eura gubitka 'potpisao' je Laporta u sezoni 2020./2021

70 milijuna eura Manchester Unitede je spreman platiti De Jonga

Linker
18. travanj 2024 23:22