OSCAR DEL POZO Afp
MALA PLAĆA, NAJTEŽI POSAO

Barcelona kleči pred svojom legendom: Hoće li se kao Dalić pojaviti već u Kijevu i pokrenuti čudo?

To su genijalci čija bi djela trebalo izučavati. Kako slavan klub pretvoriti u trulež
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. listopad 2021. 07:06

Pad Cule kluba neodoljiva je zabava španjolskih sportskih medija i društvenih mreža već mjesecima, Real i Atletico daleko lakše u sjeni Barcinih jada žive sa svojim slabostima i krizama jer kad pogledaju prema Camp Nou osjećaju se jako dobro i moćno.
Dekapitacija Ronalda Koemana bila je samo pitanje vremena, Xavi Hernandez već pregovara s Al Saddom kako bi do utorka dobio slobodne papire i pojavio se u Kijevu na odlučujućoj utakmici Blaugrane za ostanak u konkurenciji u Ligi prvaka, Xavi bi mogao na Olimpijski stadion uletjeti kao Zlatko Dalić 2017. godine. Vjerojatno s istom energijom, a dogodi li se vidjet ćemo hoće li i izaći s jednako pozitivnim rezultatom.


Barcelona kleči pred Xavijem. Ne može ga i ne smije platiti niti približno rejtingu trenera takvog velikana i zato igra na adut njegove privrženosti i ljubavi. Koji bi vrlo lako mogao biti pobjednički. Za legendarnog veznjaka i kompletan stožer imaju budžet samo tri milijuna eura godišnje. Više im ne dozvoljavaju pravila financijskog fair-playa. Diego Simeone za toliko bi radio mjesec dana...


Sergi Barjun, nekadašnji lijevi branič katalonskog kluba čovjek je koji dobro poznaje DNK Barcelone i logično je privremeno rješenje. Uskočio je do dolaska novog šefa. S Xavijem je nekad zajedno nosi dres Barce. Igračima je predstavljen u četvrtak poslijepodne prije treninga u Ciutat Esportiva, a u subotu ima utakmicu s Alavesom.


Sergi je kao igrač bio produkt La Masije, šansu u prvoj ekipi dao mu je Johan Cruyff 1993. godine. Devet sezona nosio je taj dres da bi mu 2002. Louis van Gaal zatvorio vrata te je tri sezone odigrao za Atletico Madrid. S trenerskim poslom krenuo je 2009. godine, vodio je Juvenil B azulgrana (2009), Recreativo iz Huelve (2012), Almeriju (2015), Mallorcu (2017), Hangzhou Greentown (2017) te od 2021. Barcu B.


U vrtlogu bremenitog trenutka Barca se već duže snalazi kao bravar u kirurškoj sali, ali njezino krvarenje jednostavno je trebalo zaustaviti. Čim je ostavio nizozemsku reprezentaciju i preuzeo Barcelonu Koeman je djelovao kao lutak za jednu igru jer znalo se da predsjednik Josep Maria Bartomeu nema šanse dobiti izbore. Čak se i dugo zadržao. Nasljednik Joan Laporta nikad ga nije cijenio, brutalno mu je to demonstrirao u ljeto kad je zatražio dva tjedna da nađe novog trenera, a Koeman mu je uzvratio tako što je ostao na klupi, nakon što Laporta, kao, nije uspio. Iako je predsjednik samo želio da ode sam, da ga ne moraju isplatiti…


Tada je bilo jasno da ponos i dignitet kod njega nisu ništa u odnosu na novac koji mu je ležao u Barceloni ako mu uruči otkaz. Da je sam otišao ništa sa sobom ne bi ponio. Osim dostojanstva. Kako su se "gledali“, tako su se i razišli, o otkazu mu je priopćio u avionu na deset tisuća metara visine. Netko će kazati nadrealno, netko neprimjereno, barem se odmah oprostio od igrača…


Koeman je sam isplatio Nizozemskom savezu šest milijuna eura odštete kad je potpisao za Barcu, što mu se klub obvezao vratiti ukoliko ne dobije treću godinu ugovor. Usto i plaću za tekuću sezonu, sve skupa ide mu nekih 12 milijuna eura.

No, on nije glavni problem Barcelone već samo nekadašnje veliko igračko ime i prosječan trener koji se našao u najtežem trenutku na kormilu ekipe kad se klupska stručna politika raspala, dugovi eskalirali i na kraju Lionel Messi otišao. Kriv nije ni Laporta nego Bartomeu i njegovi ljudi koji su giganta bacili u blato iz kojeg će se trebati pametno i vjerojatno na duži rok čupati i prati. Ne bi li jednom ponovno imao sjajno lice. Zasebna bi tema bilo koliko su novca bacili na promašene investicije i kakve su asove propustili dovesti koji su im bili nadohvat ruke poput Kyliana Mbappea. To su genijalci čija bi se djela trebala izučavati na fakultetima… Kako omiljen, slavan i superprosperitetan klub pretvorili u trulež.


Koeman je više puta visio na tankoj niti, u El Clasicu nije potonuo do kraja, no presudio mu je Rayo Vallecano. Iako je to bila jedna od brojnih utakmica pod njim u kojima su imali terensku dominaciju i šanse, čak i kazneni udarac, a izgubili su…
Xavi, čovjek koji je kao igrač bio simbol tika-taka nogometa, vođa stila koji je dominirao Europom, duže je prvi izbor dijela Barcina miljea i najpoželjnije ime među navijačima. Čim je "napucao“ Koemana i sletio predsjednik Laporta nazvao je Xavija i ponudio mu posao. Iako je ugovorom vezan za katarski Al Sadd, to ne bi smio biti veći problem, osim što je za raniji odlazak dužan milijun eura. Pregovori dobro napreduju, ali spor je hoće li povesti momčad već u utorak u Kijevu s Dynamom jer Al Sadd u srijedu ima ogled s Al Duhailom pa slijedi stanka do 21. prosinca. U tom je klubu od 2015. godine, prvo je stigao kao igrač. Barca bi milijun voljela otplatiti dolaskom na prijateljski susret u Katar.


Pred novim trenerom Cule kluba je golem posao. Raščistiti tko od aktualnih igrača ima kapaciteta da jednog dana nosi veliku Barcelonu, riješiti se mediokriteta kojih su se nagomilali i dati jasne smjernice Upravi koga dovesti, a u okvirima financijskih mogućnosti. Barca ne trpi prosječnost i neovisno koliko Xavi bio omiljen, neće dugo uživati u kreditu ne bude li rezultata. Kao što Koeman ne bi bio odbačen da je imao uspjeha.


Osim Xavija ranije su spominjani i drugi trenerski kandidati, no nakon što je objavljeno da je već operacija njegova dovođenja otišla daleko, i Roberto Martinez, izbornik Belgije i svi ostali pali su u drugi plan. Ipak, čeka se konačan rasplet jer ništa nije sigurno dok sve nije potpisano.

Linker
18. lipanj 2024 04:31