JOSE JORDAN Afp
REVOLUCIJA U KATALONIJI

Barcelona našla rješenje za novu sezonu: Dovodi čak četiri igrača bez odštete!? Pada i odluka o treneru

Silni eventualni odlasci stvorit će mjesta, ali i sredstva za dovođenje novih igrača...
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 15. svibanj 2021. 11:25

Revolucija! - pisalo je jučer na naslovnici katalonskog lista Mundo Deportivo. Barcelona sada, kada je skoro pa i matematički izgubila već drugu uzastopnu sezonu titulu La Lige, polagano priprema velike promjene u klubu. Loš završetak sezone dodatno je pojačao ideje uprave kluba kojom predsjeda Joan Laporta, da se naprave temeljite promjene u momčadi koje bi Barceloni dale snagu koja im već neko vrijeme nedostaje.

Cilj im je boriti se za naslove na svim frontama iduće sezone, a za to, smatra vodstvo, treba napraviti popriličnu čistku u klubu. Imena poput Neta, Umtitija, Juniora Firpa, Matheusa, Braithwaitea i Philippea Coutinha sigurno su na izlaznim vratima, a vrlo nesigurnu budućnost imaju primjerice i Miralem Pjanić, koji je tek prošlog ljeta stigao u klub, a čak se spominje i mogući odlazak Sergija Roberta, kojem ugovor istječe nakon iduće sezone.

Naravno, za sve te eventualne odlaske stvorit će se mjesta, ali i sredstva za dovođenje novih igrača. Barcelona bi mogla dovesti čak četiri igrača bez da plate ikakvu odštetu. Dvojac iz Manchester Cityja, te dvojac iz reprezentacije Nizozemske kojeg je Koeman već vodio kao izbornik. Sergio Agüero uskoro prekida dugu suradnju s Manchester Cityjem, te bi on trebao, dovede li ga Barcelona, biti direktna nadogradnja u odnosu na Braithwaitea. Njegovi su agenti već u kontaktu s Kataloncima i, kako tvrde britanski mediji, već su u naprednim fazama pregovora. Dogovoren je dvogodišnji ugovor, te se još samo raspravlja o detaljima.

image
LLUIS GENE Afp

Agüero će tako napokon ispuniti želju da zaigra s velikim prijateljem Messijem, naravno ako kapetan ostane u klubu. Iz Barce, međutim, u potpunosti računaju na to. Uz Agüera, u Barcelonu bi na ljeto trebao stići i stoper Eric Garcia, Agüerov 20-godišnji momčadski kolega u Cityju. Tu je dogovor već postignut, no iz poštovanja prema Cityju čeka se kraj svibnja, odnosno finale Lige prvaka za službenu objavu Barcina prvog transfera za nadolazeću sezonu.

Memphis Depay, Lyonova zvijezda koju Koeman itekako ‘doživljava’, bit će Barcelonin igrač iduće sezone ako Ronald Koeman ostane trener. I tu je dogovor već postignut između njega i kluba, te će također prijeći kao besplatan igrač. Koeman nije skrivao da želi Depaya u svojoj momčadi, želio ga je i u prethodna dva prijelaznroka, no sada još samo ostaje za vidjeti hoće li Koeman nastaviti kao trener Barcelone.

U slučaju da Laporta odluči raskinuti suradnju s Koemanom, dolazak Depayja bi mogao pasti u vodu. Liverpoolov Georginio Wijnaldum je od ove četvorice najdalje od potpisa, ali i na njega se u klubu definitivno gleda kao opciju za pojačanje. Barcelona traži fizički snažnog igrača za vezni red. Dogovora između Nizozemca i Barce još nema, čak se Wijnaldumov agent nedavno ponudio Bayernu.

- Wijnaldum će biti slobodan igrač, držimo sve opcije otvorene. Bayern je veliki klub, ako se zanimate za slobodno nam se javite - rekao je u intervjuu za njemački portal Sport1 Wijnaldumov agent Nijman.

Eventualni dogovor s Barcelonom također će vjerojatno ovisiti o tome hoće li Koeman nastaviti kao trener preko ljeta. Ronald Koeman je po dolasku na mjesto trenera Barcelone potpisao dvogodišnji ugovor, pa sada ostaje za vidjeti hoće li se suradnja nastaviti.

Sezona, iako je imala svijetle točke, je loše privedena kraju i u klubu vlada osjećaj da se propustila prilika za domaćom dvostrukom krunom. Koeman i Laporta su u četvrtak popodne održali sastanak u jednom restoranu u gradu, tu je bio i dopredsjednik Yuste, na kojem se raspravljalo o kolapsu u završnici sezone, ali i o planovima za momčad za iduću sezonu, špekuliraju Španjolci.

Odluka Laporte o tome hoće li nastaviti suradnju s Koemanom ne očekuje se dok ne završe sve utakmice.

Linker
26. travanj 2024 16:23