MICHAL CIZEK Afp
ODLIČAN REZULTAT

Barcelona ovo nije doživjela zadnjih devet godina! Xavi je bio na korak do ‘pedale‘, a onda je napravio čudo

Posljednje prvenstvo s takvim brojkama bilo je ono iz sezone 2013./14.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. studeni 2022. 10:38

Prije nepunih mjesec dana Barcelona je u El Clasicu igranom u Madridu izgubila 3:1, te joj je Real na tablici pobjegao velika četiri boda. Paralelno s tim Barca se loše provela u Ligi prvaka, nije bila u stanju nametnuti se Bayernu (koji ju je na neki način ponizio), te Interu koji ne stoji dobro čak ni u Serie A. Xavi je već bio na listi za odstrjel.

Međutim, tri tjedna kasnije situacija se potpuno okrenula.

Barcelona će prekid prvenstva zbog SP-a u Kataru dočekati na prvom mjestu LaLige, pitanje samo hoće li to biti s dva, tri ili pet bodova prednosti ispred Real Madrida. Što je već samo po sebi fantastičan rezultat za klub koji grca u dugovima i problemima.

No, postoji još i jedan zanimljiv dodatak. Ostvarenje koje su Xavijevi puleni dosegli u 14 kola La LaLige (uz poraz u El Clásicu) je najbolji koji je ostvaren u zadnjih devet sezona. Barca ima 12 pobjeda, poraz i remi. Posljednje prvenstvo s takvim brojkama bilo je ono iz sezone 2013./14., koje Barcelona ipak nije završila trijumfalno.

image
JOSEP LAGO Afp

Tadašnja Barcelona (vodio ju je Tito Vilanova) imala je 40 bodova u 14 kola, 13 pobjeda i remi u Pamploni. Iste takve brojke imala je i sezonu ranije (opet s Vilanovom), ali tada je bila prvak. Bila je to sezona u kojoj je Barca dosegla 100 bodova. Od tada Barcelona nije došla do 37 bodova u 14. kola, što je Xavijeva momčad ostvarila. Bila je blizu u sezonama 2014./15. i 2015./16. (Luis Enrique) s 34 boda, a u 2017./18. (Valverde) imala je 36. U ova tri slučaja Barca je na kraju sezone bila prvak.

Zato je pogodak sjajan Raphinhe, uz asistenciju Frenkieja de Jonga, kojem smo sinoć svjedočili protiv Osasune toliko važan za Barcelonu i Xavija. Imaju sada 50-dana mira za rad i dodatno bildanje samopouzdanja. Doduše, i strepnji u kakvom će se stanju vratiti igrači koji će igrati u Kataru, ali to je problem svih velikih klubova u Europi. Ne samo Barcelone...

Linker
27. travanj 2024 00:40