Mateu Alemany

 XAVIER BONILLA Nurphoto Via Afp
NOVI PROBLEMI NA CAMP NOU

Barcelona tjera svoje legende, direktor dao izjavu koja je sve podigla na noge: ‘Cilj je da nestanu!‘

Igrači su bespogovorno u pravu jer su ti ugovori potpisani i klub to mora prihvatiti.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. listopad 2022. 15:12

Katalonski sportski div, FC Barcelona ima puno više sličnosti s Hrvatskom nego što bi mnogi na prvi pogled i pomislili. Naime, iako nam svakog dana ide sve bolje, barem tako poručuju s Markovog trga, nismo se ni izdaleka riješili svih dugova, novčanih opterećenja. E, pa tako vam je nekako i u Barceloni. Nogometnom klubu, da ne mislite da o gradu pišemo jer u taj dio nismo toliko upućeni.

Na Camp Nou ima nezadovoljnika, ali tamo gore "na katu", dakle upravi kada pogledaju koliki iznos novca moraju svakog mjeseca poslati na račune igrača. Ne bole ih svi iznosi, ali neki su ugovori malo "jači". Predsjednik Joan Laporta i sportski direktor, inače odvjetnik po struci, Mateu Alemany osuli su malo paljbu na svoje kapetane, ali i ostale igrače čiji su ugovori vrlo visoki, opterećujući sada, a zbog odgođenih plaćanja zbog pandemije. Iako nisu navedena imena i prezimena, pet je igrača čije su plaće te koje posebno opterećuju proračun - Gerard Pique, Sergio Busquets, Jordi Alba, Frenkie de Jong i Marc Andre Ter Stegen. Klub stalno pokušava smanjiti iznose, dakle ispisati nove ugovore, ali nekako im baš ne ide.

Igrači se brane da su već oprostili novac, te da su odgodili isplatu plaća kada ih je klub to zamolio zbog pada prihoda tijekom pandemije. Sad je bilo dosta, vele oni i više ne žele izgubiti više novca. Igrači su bespogovorno u pravu jer su ti ugovori potpisani i klub to mora prihvatiti. Ovdje nema povratka. Istina je da su sklopljeni u vrijeme Bartomeua na predsjedničkoj dužnosti i po više nego sumnjivim kriterijima, ali ugovori su apsolutno legalni.

Ono što je u klubu jasno jest da žele raskinuti ove ugovore.

- "Cilj je da nestanu" - rekao je jučer Mateu Alemany. Nije mislio da igrače, već ugovore, a te riječi se nisu baš svidjele igračima. I prionuli su na posao. U klubu su prvo pokušali natjerati igrače da oproste dobar dio novca, ispišu nove ugovore. Nije uspjelo

Sljedeća mjera bio je pritisak od trenera. Xavi je razgovarao s nekima od tih igrača, kao što je bio slučaj s Gerardom Piqueom, u kojem im je jasno dao do znanja da više neće igrati onoliko koliko su igrali ranije. Izgubili su status nedodirljivih. Pique i Alba igraju su doista u sezonu i krenuli s malenom minutažom, a novopridošli igrači poput Koundea, Arauja, Christensena, Baldea ili Marcosa Alonsa imaju prednost.

Frenkie de Jong je posebna priča. Klub ga je pokušao ljetos prodati jer je postao preskup. Nizozemac nije želio otići unatoč pritisku kluba da to učini, a i vidio je kako je izgubio status startera. Rješenja još nema na vidiku, a uz sve, nastali su i "manji" problemi. Primjerice jučer, protiv Celte prvenstvu, u utakmici koju su na jedvite jade dobili 1:0 uz puno sreće, igrali su i Alba i Pique i Busquets jasno. Zato jer su ozlijeđeni Kounde, Christensen, te Araujo kojeg neće biti nekoliko mjeseci. Taj propušta i SP u Katru, tek je prošlog tjedna operiran u Finskoj. Da, i de Jong je ušao protiv Celte s klupe u drugom poluvremenu, kada je opasno "zagustilo". Da ne spominjemo da je vratar Ter Stegen ponajbolji igrač, da je jučer spasio Barcelonu u najmanje dva navrata, te da Katalonci baš nemaju odgovarajuće, ponajmanje ne iskusne zamjene na mjestu vratara.

Pa sad ti reci tim i takvim igračima da im kaniš opet smanjiti ugovor. To će ići malo teže. Velimo, kao u Hrvatskoj.

Linker
03. svibanj 2024 18:18