JOSEP LAGO/AFP/PROFIMEDIA Josep Lago/afp/profimedia
AFERA ZA AFEROM

Barcelona tone sve dublje: ‘Klub nema što skrivati i nemoguće je utvrditi da smo namjestili utakmicu‘

‘Nije slučajnost da su ove informacije sada izašle u javnost‘, poručuje predsjednik kluba
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. veljača 2023. 21:15

Iako sastav Barcelone bilježi sjajne rezultate i proživljava svoje najbolje razdoblje u sezoni, naslovnice španjolskih medija danima su rezervirane za događanja na Camp Nou nevezana za nogometnu igru. U javnost su procurile informacije o sumnjivim transakcijama kluba, koji je u razdoblju od 2001. do 2018. godine uplatio više od šest milijuna eura tvrtki čiji je vlasnik bio visoki dužnosnik sudačkog odbora španjolskog nogometa Jose Maria Enriquez Negreira. Bivši predsjednik kluba Josep Maria Bartomeu objasnio je da se radi o plaćanju savjetodavnih usluga do 2018., a sada tvrdi da je Negreira pokušao iznuditi novac kada su uplate stale.

- Poslao nam je pismo sredinom 2018. godine. Uvijek sam mislio da je to beskoristan dokument, da Negreira neće ništa izvući od nas koliko god "zagrebao". Poruke su stigle nekoliko dana nakon što smo prekinuli vezu. Unatoč njegovim prijetnjama, više se nikada nismo čuli - rekao je Bartomeu za španjolski ESPN, koji dodatno pojašnjava ucjenu s referencom na pismo objavljeno u El Mundu, a stoji da je "Negreira zaprijetio da će otkriti navodne nepravilnosti kluba ako se partnerstvo s Barcelonom ne obnovi".

Zašto je Barcelona uplatila ukupno nepunih sedam, a u razdoblju od 2016. do 2018. godine 1.6 milijuna eura tvrtki DASNIL 95 SL, koja je bila u djelomičnom vlasništvu Negreire? Bartomeu kaže da se radi o savjetodavnim uslugama i potpuno uobičajenoj praksi unutar elitnog nogometnog kruga.

- Ugovorili smo njegovu tvrtku da bi nam slao tehnička izvješća vezana uz profesionalno suđenje. Radi se o izvješćima prije i poslije utakmice koje su svojevrsni osvrt na nadležne suce za naše susrete. U prvom nam ukazuje na karakteristike i ponašanja suca, a u drugom analizira sudačke odluke na utakmici - poručio je Bartomeu.

Nakon što je madridski list AS objavio ove informacije, u javnosti su se pojavile pretpostavke o svojevrsnom sukobu interesa, a goruće pitanje glasi je li Barca ovim uplatama osigurala i povlašten položaj kod španjolskih sudaca budući da je Negreira bio na utjecajnoj poziciji, premda njegova funkcija ne podrazumijeva selekciju sudaca za utakmice. Bartomeu kategorički tvrdi da to nije bio slučaj.

- Nečuveno je pomisliti na nešto takvo. Ponavljam, tu praksu provode svi klubovi i to je normalno. Barcelona nema što skrivati i nemoguće je utvrditi da je namjestila bilo koju utakmicu. Klub je potpuno čist. sve naslove posljednjih godina osvojio je jer je bio bolji od suparnika. Ako žele istraživati klub, neka istražuju, neće ništa pronaći. Sjetite se, primjerice, da nas je 2014. sudačka pogreška protiv Atletico Madrida koštala naslova prvaka. Nikada se nismo žalili na to - zaključio je.

Ipak, neke sumnje i dalje treba otkloniti. Tamošnji mediji pitaju se je li nekoliko stotina tisuća eura plaćenih po analizi zaista realna cijena usluge. I zašto Negreira nije na sličan način poslovao s ostalim klubovima, nego daleko najveći dio prihoda njegove tvrtke dolazi isključivo iz smjera Camp Noua. Negreira je rekao da "ne postoji dokumentacija ovog posla jer savjeti su se provodili usmeno", dok Bartomeu tvrdi da postoje pisani izvještaji i video analize. Zašto javnost ili barem još nisu upoznati s tim dokazima, što su "nepravilnosti" iz Negreirine prijetnje i na kraju krajeva, zašto je Barca prestala koristiti ovu praksu čim je Negreira napustio sudački odbor? Jedino potonje pitanje ima kakvo-takvo objašnjenje. Bartomeu kaže da je to bila mjera smanjenja klupskih troškova.

U međuvremenu su se oglasili dužnosnici Barce s tvrdnjama da je medijska hajka podignuta da bi se narušilo ugled kluba u borbi za titulu prvaka. S obzirom na to da su još uvijek sumnjive transakcije zabilježene u razdoblju od 17 godina, u priču je uključen i sadašnji predsjednik Joan Laporta, koji je tu funkciju obavljao od 2003. do 2010. u svom prvom mandatu.

- Nije slučajnost da su ove informacije sada izašle u javnost. Barcelona žali što se ovo događa u najboljem sportskom trenutku ove sezone - poručio je Laporta obožavateljima u priopćenju, dok je trener Xavi Hernandez u subotu kazao da je potpuno izoliran od ove situacije te se fokusira samo na nogometne segmente.

Javier Tebas, predsjednik La Lige, u četvrtak je rekao da vrh španjolskog nogometa ne može sudski progoniti Barcu jer je od posljednjih uplata prošlo tri godine, pa se slučaj smatra zastarjelim. No, ako istraga pokaže da se radilo o namještanju utakmica, onda će moći reagirati širokim rasponom sankcija. Osim toga, u tijeku je istraga lokalnog tužiteljstva, što u teoriji može rezultirati kaznom za klub, Negreiru ili obje strane. AS piše da nadnacionalne nogometne institucije, odnosno FIFA i UEFA, također imaju pravo uplesti prste sukladno svojim ovlastima, što će i učiniti procjene li da za time postoji potreba. Obje organizacije imaju pravo kazniti klub dokaže li se krivnja, a sankcije podrazumijevaju oduzimanje bodova ili čak izbacivanje iz prvoligaškog nogometa.

Linker
20. svibanj 2024 18:59