Xavi

 GIUSEPPE CACACE Afp
BOLAN PORAZ

Barcelona u krizi, Xavi sve više testira strpljenje uprave, evo što su odlučili čelnici

Ono što momčad zadnjih tjedana pokazuje na terenu predstavlja veliki problem
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 15. siječanj 2024. 09:17

Nakon sinoćnjeg poraza u finalu Superkupa (1:4), španjolski mediji, ali i navijači, oštro kritiziraju trenera Barcelone Xavija. Porazi od Reala uvijek su posebno bolni, a kada su rezultatski dominantni kao u nedjelju, mogu uzrokovati krizu na više razina.

Barcelona je uoči finala Superkupa nanizala tri uzastopne pobjede, ali s mnogo dvojbi u igri te s utegom od sedam bodova zaostatka za vodećim Realom u prvenstvu. Očekivalo se da će turnir u Saudijskoj Arabiji predstavljati prekretnicu, slično onome prošle godine kada su Katalonci nakon pobjede nad Realom u finalu uhvatili pravu formu i osvojili prvenstvo.

Rezultatski gledano, sezona još uvijek nije ni blizu izgubljena, no ono što momčad Xavija Hernandeza pokazuje na terenu zadnjih nekoliko tjedana predstavlja veliki problem. Pobjede protiv najslabijih protivnika su izborene na jedvite jade, čemu svjedoči i novi negativni rekord momčadi. Naime, prije pobjede nad Osasunom u polufinalu Superkupa, Barcelona čak 20 utakmica u nizu nije slavila s dva ili više gola razlike.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Da nije problem samo u napadačkom segmentu igre, govori i podatak o primljenim golovima. Prošle sezone su Katalonci kroz čitavu sezonu u prvenstvu primili samo 20 golova, a na polovini aktualne već su prebacili tu brojku (22). Dapače, u tih 20 utakmica od sredine rujna pa naovamo, Barcelona je ubilježila gol-razliku od 33:26 kroz sva natjecanja.

Ni ozbiljna kriza igre, ali i rezultata, neće dovesti do smjene trenera. Španjolski mediji uz kritike upućene strategu Barcelone i dalje tvrde kako je njegova pozicija sigurna. Navodno predsjednik kluba Joan Laporta i dalje vjeruje Xaviju i pruža mu maksimalnu podršku da preokrene situaciju. Osim njega, nakon poraza u finalu podršku su mu pružili i potpredsjednik Rafa Yuste i sportski direktor Deco.

Svi oni i dalje vjeruju da ne treba donositi drastične odluke i da se ocjene trebaju donositi na kraju godine. Xavi ima ugovor do ljeta 2025. s mogućnosti produženja na još jednu godinu. Barcelona je "živa" u tri natjecanja, zbog čega uprava i dalje vjeruje da mogu doći do trofeja. No hoće li to strpljenje s legendom Barcelone na klupi biti vječno, bit će jasnije nakon sljedećih nekoliko utakmica.

Linker
02. svibanj 2024 13:54