Lionel Messi ovako je reagirao nakon što je promašio jednu od prilika
 AFP
REAL PREUZEO KONTROLU

Barcelona u sve težoj situaciji: ‘Jedan bod je manje zlo! Neću reći da imamo jednake šanse, ali...‘

Ivan Rakitić bio je aktivan i poduzetan u prvom dijelu, da bi u nastavku pao i njegov ritam
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. lipanj 2020. 14:31

Gerard Pique u subotu ujutro osvanuo je na svim sportskim naslovnicama u Španjolskoj. Njegove riječi odišu defetizmom:
- Bit će vrlo teško osvojiti titulu prvaka, jer to više ne ovisi o nama. Vidim da će Real Madrid teško izgubi koji bod, sudeći po prva dva kola nastavka.

Barcelona je imala sve u rukama, s prednošću pred najljućim rivalom sama si je kreirala završnicu La Lige, no u Sevilli je odigrala tek 0:0 i Kraljevski klub je preuzeo kontrolu. Ako danas dobije Real Sociedad na Anoeti skače na prvo mjesto, iako s istim brojem bodova. Madriđani imaju ugodan raspored i velike šanse da vrh ne ispuste do kraja. Bolji su u međusobnim susretima, u slučaju da završe poravnati po bodovima oni podižu pehar.

No, mediji u Piqueovoj izjavi prvenstveno prepoznaju ironiju, to što "vidi da će Real teško izgubiti" ide na račun sudaca. Odlukama VAR-a priznat je pogodak Benzeme protiv Eibara, a poništen Rodriga Morena za Valenciju s kojim bi Šišmiši poveli 1:0 u Valdebebasu. Tema je ista - zaleđe! U nogometu sumnji i teorija urote nikad nije manjkalo, u Barceloni neki više ne vjeruju VAR-u. Madridski portali, koji ga odavno imaju na piku kao podupiratelja samostalnosti Katalonije, sarkastično su odgovorili na njegove, kako ih karakteriziraju, insinuacije. U stilu: "Kad ne dobiju cmizdri, ali ovaj put naišao je na gluhe uši".

U tekućoj sezoni na gostovanju su uzeli 22 od 45 bodova i to je, ipak, Barcelonin najveći problem. Dobili su u samo 6 od 15 utakmica, dok na Camp Nou imaju učinak 43 od 45 bodova.
- Imam osjećaj da smo prosuli dva boda jer bili smo bolji - konstatirao je Pique.

Barca je djelovala opasno samo prvih pola sata, u drugom se poluvremenu sterilizirala. Domaćin je na Messiju primijenio prokušan recept, udaljio ga od vrata, blokirao zonski, ali i Luis Suarez je bio dobro čuvan. Sevilla je igrala koncentrirano u obrani, a Katalonci opet nisu imali igrače koji bi iskoristili fokus suparnika na dva njihova glavna asa. Ivan Rakitić bio je aktivan i poduzetan u prvom dijelu, da bi u nastavku pao i njegov ritam. Na terenu je boravio do 88. minute.

Ako je prva utakmica na Mallorci i pobjeda 4:0 bio dobar zalet, sljedeće dvije ne ohrabruju. Prošli su nominalno najteže gostovanje, no kad sudbinu staviš u ruke "neprijatelju“ nikad nije poželjno.

- Imali smo velike nade nakon prvih 30 minuta koji su bili izvanredni, dominirali smo na suparničkoj polovici i nismo dopuštali Sevilla da nas ugrozi. U drugom dijelu bilo je teže, postali smo nekoordinirani, gubili tempo. Na kraju nismo znali kako stvoriti opasnost za gol, jer teško je prodrijeti kroz gustu obranu - komentirao je trener Barce Quique Setien.

Njegove su bile reakcije očajnika, govorio je tužnim tonom, iako je konstatirao:
- Jedan bod je manje zlo. Neću reći da imamo jednake šanse, ali Real tek treba pobijediti u San Sebastianu. Piqueova pesimistična poruka je odraz trenutka, sutra ćemo na to gledati drukčije.

Do kraja sezone Real, nakon današnje utakmice, ima doma Mallorcu, Getafe, Alaves i Villarreal, a vani Espanyol, Athletic, Granadu i Leganes. Prerano bi bilo reći da u San Sebastianu servira za meč loptu, ali nije ni daleko od toga. Znao se poskliznuti na raznim adresama, pa ništa više ne bi začudilo, no sad je u žarištu samo prvenstvo. Nema Europe, Kupa ili odlazaka igrača u reprezentaciju koji bi odnosili koncentraciju. Barcelona dočekuje Athletic već u utorak, stižu joj još Atletico, Espanyol i Osasuna, a gostuje kod Celte, Villarreala, Valladolida i Alavesa. Evidentno je pred težim poslom.

Linker
26. travanj 2024 15:26