PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
ODVOJILI SE OD REALA

Barcelona u velikom derbiju svladala Atletico, susret obilježio žestok okršaj i dva crvena kartona

Barcelona je svladala Atletico s 1:0 i sada ima tri boda prednosti pred Realom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 23:28

Barcelona je svladala Atletico u Madridu 1:0 i nakon 16 kola ima tri boda prednosti na vrhu ljestvice španjolske La Lige pred Realom (41-38).

U jako dobroj utakmici, žestokoj i napetoj čija je završnica držala u stanju stresa "pola države" napravili su veliki rezultat bez Roberta Lewandowskog, koji odrađuje kaznu tri susreta neigranja.

Barcelona je povela iz treće šanse. Fati je u dva navrata blokiran, da bi Ousmane Dembele pogodio u 22. minuti. Pedri je nadmudrio rivale, prošetao se kroz crveno-bijelu momčad, svi su ga gledali, a nitko mu nije prišao, odigrao za Gavija koji dobiva duel s Reinildom, okreće se i asistira za Dembela čiji šut sa 12-13 metara poludesno prolazi kroz noge igrača i završava u golmanovom desnom donjem kutu.

VAR se dugo zabavljao Gavijevim potezom desnom rukom u dvoboju s Reinildom i ustvrdio da je bio - regularan. Stručni komentator Marce Perez Burulla dao je za pravo sucu Munueri Monteru i kolegi u sobi.

Koliko god Molina pratio Pedrija i ma kakvu podršku imao od suigrača, sijevnuo je i kreirao vodstvo. Xavi ga je gurnuo na poziciju lažnog lijevog krila s koje je ulazio u međuprostor i remetio balans domaćoj obrani. I sam je imao šansu nakon poklonjene lopte, no nije dovoljno brzo reagirao, naišao je na blok.

Atletico je digao glavu pred kraj prvog poluvremena kad je Gimenez pucao pokraj vrata, Griezmannov udarac je Ter Stegen obranio, a Molina je mogao biti opasniji da je imao precizniji udarac. U drugom poluvremenu nastavili su potragu za pogotkom, Griezmann je imao pokušaja preko vrata, da bi u 61. minuti Dembele mogao iz kontre povećati prednost. U zadnji čas mu je skrenut šut, koji je pogodio vratnicu.

Diego Simeone, koji je u špici imao Joao Felixa i Griezmanna dodao je u napad i Moratu. Podignuli su agresivnost, a Barce je trkački počela posustajati. Llorente je mogao izjednačiti, no niti taj udarac nije bio dovoljan da svlada Ter Stegena. U dramatičnom finišu Griezmann se našao u najljepšoj situaciji, njegova je lopta već ostavila nemoćnom golmana, ali Araujo je spasio dvadesetak centimetara ispred gol-crte. Strastven i žestok boj kulminirao je hrvačkim obračunom u parteru Savića i Ferrana Torresa u drugoj minuti sudačke nadoknade. U kojem je Barcin igrač čupao kosu Crnogorcu, a ovaj izveo zahvat gušenja. Obojica su dobili crveni karton. I preživjeli. Katalonci su burno proslavili jer veliki su to bodovi.

Sljedeće nedjelje moguć je prvi ovogodišnji El Clasico. U Rijadu se igra španjolski Superkup. Luka Modrić vraća se na Bliski istok u Rijad, gdje je ne tako davno igrao s reprezentacijom i pobijedio 1:0. Ovaj put radi se o utakmici španjolskog Superkupa. Saudijska Arabija je domaćin, točnije stadion kralja Fahda, a suparnik u polufinalu im je u srijedu Valencia. Početak je u 20 sati. Hoće li Cristiano Ronaldo u gradu u kojem je nedavno potpisao za Al Nassr doći na stadion i uživo gledati bivše suigrače iz Reala? To posebno intrigira u kontekstu priča da se htio vratiti, ali na Bernabeu za to nisu željeli ni čuti. Što je potpuno razumljivo. Barcelona se u četvrtak sastaje s Betisom na istoj lokaciji, a u nedjelju 15. siječnja je finale.

Gledatelji Barca TV-a ostali su "praznog ekrana". Bez mogućnosti pratiti emisije i analize derbija Atletica i Blaugrane. Nezadovoljni plaćama i uvjetima rada zaposlenici Barca TV odlučili su se za štrajk, što je već drugi u kratkom vremenu jer prvi su napravili kad je bio gradski derbi s Espanyolom. Tada ih se odazvalo svih sto posto. Ogorčeni su na Telefonicu i njezinu tvrtku kćer TBSC Barcelona Producciones koja upravlja s klupskom televizijom Barcelone.

- Otkad je Telefonica preuzela upravljanje našom televizijom imali smo gubitak kupovne moći više od 20 posto. Plaće su zamrznute. Neke osnovne plaće ne dosežu ni tisuću eura - kazao je Ernest Mendez, predsjednik Radničkog vijeća i najavio da će napraviti i treći, i četvrti, i koliko god bude trebalo štrajkova dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

To je još jedna pljuska Barceloni kao klubu, iako trenutačno ne rukovodi vlastitom televizijom. Posao je predala tvrtki Telefonica, a taj ugovor istječe ovog ljeta na kraju sezone. Radnici žele da se niti ne obnovi nego da se Barca TV prebaci u sastav Barca Studiosa, audiovizualne produkcijske tvrtke. O tome, kažu, razmišlja i predsjednik Joan Laporta jer gledatelji, a oni su navijači, već su poprilično bijesni. Kad je tako za njega nikad nije dobro...

Klub Bacelona godišnje daje za Barca TV 7,9 milijun eura, od toga 6,4 Telefonici, koja se eto nije udostojila djelatnicima dati pristojne plaće. Ne događa se to samo kod nas. No, sve se slama preko leđa kluba...

Linker
25. travanj 2024 01:24