Dembele, Pedri i Lewandowski

 XAVIER BONILLA Nurphoto Via Afp
LOGIČNO RJEŠENJE

Barcelona zaključuje posao kojim će si sačuvati 50 milijuna eura: ‘On može biti najbolji na svijetu...‘

U klubu se žele zaštititi, a i sačuvati čovjeka koji je zablistao pod Xavijevim vodstvom.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. rujan 2022. 17:58

Kad bi se interno među nogometašima Barcelone dodjeljivala nagrada igraču koji je najviše napredovao u periodu od recimo, dolaska trenera Xavija Hernandeza na klupu, vjerojatno bi svi u glas rekli jedno ime. I ne bi pogriješili. Ousmane Dembele se od čovjeka koji je jedan dio prošle sezone proveo zakovan, ne za klupu, već za mjesto na tribini pretvorio u ono zbog čega je svojedobno i doveden iz dortmundske Borussije, i to za velik novac.

U ljeto 2017. godine trebalo je platiti Nijemcima 105 milijuna eura fiksno i pripremiti još 40 milijuna za razne bonuse. Naravno da su očekivanja bila golema, a pet godina kasnije, po isteku prvog dugotrajnog ugovora, novog nije bilo. Ni u Barceloni, niti igdje drugdje.

Dembele je u razdoblju od 1. do 14. srpnja bio "igrač u zraku". Istekao mu je ugovor, a nitko drugi nije ga htio dovesti. A onda ga je Xavi odlučio zadržati, jer znao je što ima. Najboljeg asistenta lige, među ostalim, a i igrača od kojeg može puno dobiti ako ga bude koristio na pravi način.

- On može biti najbolji na svijetu na svojoj poziciji - rekao je Xavi na dan svog predstavljanja u Barceloni, sad već prije gotovo godinu dana.

Već se tada znalo da bi na ljeto francuski krilni napadač mogao otići s Camp Noua, ali Xavi tako nije mislio. Potpisao je ovog ljeta s njime novi dvogodišnji ugovor, a sad se sprema i produljenje.

Mundo Deportivo javlja da će sljedeći potez uprave kluba biti novi, sada znatno duži ugovor za francuskog internacionalca. Ovog je ljeta potpisao samo na dvije godine, do 2024., a bio je to ugovor koji je i dosta nepovoljan za Barcelonu. Naime, izlazna klauzula koja će početi vrijediti od ljeta 2023. iznosi tek 50 milijuna eura, a u ugovoru stoji i da pola tog iznosa (25 milijuna) dijele sam igrač i njegov agent Moussa Sissoko. Barca se želi zaštititi od toga, kao i od činjenice da već od 1. siječnja 2024. igrač može pregovarati za "besplatni odlazak" tog ljeta. Čini se daleko, ali u nogometu je to iza sljedećeg zavoja...

Xavi je od Dembelea stvorio reprezentativca, igrača koji će mu neupitno biti jedan od važnih kotačića na putu do novih uspjeha, a niti u upravi kluba nemaju ništa protiv produljenja. I sam je predsjednik Joan Laporta u zadnje vrijeme biranim riječima govorio o Dembeleu.

Linker
23. travanj 2024 22:11