CRISTINA QUICLER Afp
ISPUNJEN MINIMUM, ALI...

Barcelonina utjeha je utakmica teška 68 milijuna eura, a jedno bi pojačanje za Katalonce bilo pravi bingo

Barcelona je izborila Ligu prvaka i s time nešto konkretno napravila, ali neuzvjesnost ostaje
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2022. 21:51

Na kraju loše sezone svaka dobra vijest odlično dođe, pogotovo ako je jedan od temelje za bolju budućnost. Pobjedom nad Betisom, koja je došla u sudačkoj nadoknadi fenomenalnim volejem Jordija Albe čvrsto se pozicionirala na drugo mjesto te matematički potvrdila završnu poziciju u vodećem kvartetu.

To je bio minimalan natjecateljski cilj. Nakon što su svi veći potonuli poput kamena u moru, taj je rezultat mala utjeha. Liga prvaka Barci izravno znači 49,75 milijuna eura uplate od UEFA-e. No, motivi s time nisu ispucani jer valja zadržati poziciju doprvaka. Ne toliko zbog prestiža koliko činjenice da donosi nastup u Superkupu i dodatnih 18 milijuna eura. Eto, jedan dobar rezultat s Betisom i 68 milijun eura se smiješi…

image

Igrači Barcelone slave pobjedu nad Betisom

CRISTINA QUICLER Afp

Zbog UEFA-ina pravila da klubovi s najvećim rejtingom u Europi dobivaju najizdašnije bonuse Katalonci imaju daleko bolju startninu u njezinim natjecanjima nego recimo zagrebački Dinamo. Joan Laporta ipak nije sretan. Predsjednik Blaugrane maštao je da će već ovog ljeta sjesti i do 300 milijuna eura od Superlige koja je trebala biti spas za gubitaša. Iako niti to ne bi riješilo sve probleme jer minus je prešao milijardu eura, što je boca kisika veća to bolje. Međutim, UEFA je održala sustav i Barca se mora pomiriti s ovime što dobiva za Ligu prvaka. Istina, za uspjehe, pobjede u utakmicama i pogotovo konačnu krunu cifra bi rasla, možda još toliko….

U Barceloni nema istinskog zadovoljstva, ali ishod na Benitu Villamarinu proslavili su euforično jer riješili su se najveće brige. Laporta se spustio na teren i slavio sa članovima stožera. No, pitanje je kad će se vratiti osvajanju najvažnijih trofeja La Lige i Lige prvaka. S ovim kadrom to je gotovo nemoguće. Xavi Hernandez nije doveden za trenera da bi izborio mjesto u Ligi prvaka jer to je vjerojatno mogao i Ronald Koeman. Uzeli su ga za glavne role, a za to su nužna pojačanja. Kakvo je stanje kase najskuplje zvijezde poput Kyliana Mbappea ili Erlinga Brauta Haalanda ostaju im fiks-ideja, međutim ako se dočepaju Roberta Lewandowskog to bi bio bingo.

Poljak je i dalje strašno moćan i dobar, najbolji goleter, a kako Bayern duboko razmišlja hoće li mu ponuditi novu ugovor zbog datuma rođenja (34 godine), možda se ukaže šansa za Katalonci opet imaju vrhunskog napadača. On bi mogao okrunuti sve što stvaraju u igri, a aktualne špice čine to samo na mahove. Aubameyang, De Jong, Ferran Torres, Dembele... su igrači insiracije i brojnih kvaliteta, ali ne i kontinuiteta.

Xavi je ubirao i komplimente i trpio pokude. Slavlje nakon demoliranja Reala 4:0 na Bernabeu ipak je bio bljesak bez šire potvrde. Nije izborio prolaz skupine u Ligi prvaka, eliminiran je u Europskoj ligi od Eintrachta, pao u Superkupu od Reala i u Kupu kralja o Athletica iz Bilbaa, imao je niz od tri poraza na domaćem terenu koji je prekinuo svladavši Mallorcu 2:1, da bi sada protiv Betisa izvukao 2:1 u Andaluziji. Ansu Fati je zabio, on je jedan od mladića koji bi im morali donijeti bolju perspektivu, samo da ga više ne prate tolike ozljede. Pedri prije svih, pa Gavi, Nico Gonzalez, Fati… Međutim, ne bude li super pojačanja i sljedeće sezone mogli bi biti samo promatrači kad se budu dijelili trofeji u La Ligi i Ligi prvaka. Xavija je pobjeda ohrabrila na tvrdnju kako momčad ima pobjednički karakter što je itekako dvojbeno. Na njemu i Laporti su bitni potezi da doista bude tako.

- U studenom i prosincu, na početku mojeg mandata, išli smo unatrag. Sada idemo naprijed, to je glavna razlika. Mentalitet se promijenimo. Imamo karakter da se natječemo. Sezona je mogla biti puno lošija. Cilj smo ostvarili tri kola prije kraja. To je minimalan cilj, međutim moramo biti realni - kazao je trener Barce.

Premda po postotku osvojenih bodova nisu napravili nimalo impresivan domet, on inzistira:

- Moramo se prisjetiti odakle smo krenuli. U drugom dijelu sezone pobijedili smo deset vodećih momčadi na tablici. Napredovali smo unatoč porazima od Cadiza i Rayo Vallecana. U nekim smo trenucima igrali vrlo dobro, imali smo sjajan ožujak, a onda je došlo do pada.

Priznao je da trebaju bolje kontrolirati utakmicu, da nema prave igre kakvu bi on htio i koja je potrebna za trofeje.

- Imamo pojedine igrača koji nisu uredni u igri i postojani, ponekad moramo biti pouzdaniji, ali bitno je da se ne predajemo. Najvažnije je da znamo dijagnozu, moramo vjerovati u projekt koji radimo. Plasman u Ligu prvaka skinuo nam je teren s ramena jer u studenom smo bili u teškoj poziciji, izvan tih mjesta na tablici i to je bilo vrlo neizvjesno.

No, golem utjecaj, osim njegova rada, imat će je prijelazni rok.

- Ne možemo biti još jednu sezonu izvan borbe za trofeje - najavio je pogled u ljeto.

Kad klub kao Barcelona ima mirnu završnicu, lišena imperativa i stresova, to je najveći poraz. Pogotovo ako je najljući rival Real osigurao domaću krunu i igra finale za europsku. Tada čak niti 4:0 na Bernabeu ne djeluje tako bitno. Iako uvijek godi. Barca je i dalje u neizvjesnosti. Od financija do rostera, s time i po pitanju ambicija.

Linker
17. travanj 2024 22:55