JOSEP LAGO Afp
KRENULA NOVA ERA

Barcelonini navijači se nisu pomirili s odlaskom Messija u PSG i traže krivce, a neke su već našli

Katalonci su na startu prvenstva svladali Real Sociedad, ali atmosfera nije idealna
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 18:16

Barcelona je počela život bez Lionela Messija iako će njegova sjena još dugo vremena nadvijati nad Camp Nouom. Ligaška utakmica protiv Real Sociedada bila je u drugom planu, navijači su odali počast najtrofejnijoj eri u klupskoj povijesti koju simbolizira jedan igrač.

Tribine su bile okićene transparentima posvećenima idolu koji je napustio klub nakon 17 godina, 779 utakmica, 692 gola i 35 osvojenih trofeja - “Zauvijek zahvalni Messiju”, pisalo je na jednom od njih - a simbolično, u desetoj minuti premijernog dvoboja sezone, većina od 20.000 navijača na Camp Nou počela je uzvikivati Messijevo ime.

- Mislim da naša igra mora biti kolektivnija nego prije, iako naravno kako bih više volio da je Messi u mojoj momčadi. Ako nemamo igrača takve klase, onda to mora biti kolektiv - kazao je Ronald Koeman nakon 4:2 pobjede protiv Real Sociedada.

I svlačionica se privikava na nove okolnosti.

- Ne moram objašnjavati što Leo predstavlja, svi to znamo. On je najvažniji igrač u povijesti ovog kluba i u povijesti nogometa. Ali sve mora proći, moramo nastaviti. Mislim da imamo dobru kvalitetu, bit ćemo vrlo konkurentni. Uvjeren sam, borit ćemo se za sve trofeje do kraja. To što Leo više nije ovdje znači da možda nećemo imati talent kakav smo prije imali, ali moramo pokazati kako smo ujedinjeni kao momčad - dodao je Gerrard Pique.

Messi je otišao i navijači traže krivce zbog takvog raspleta. Bivši predsjednik Josep Bartomeu, koji je katastrofalnim odlukama doveo klub pred financijski slom, snosi veliku krivnju zbog Messijeva odlaska, ali u očima razočaranih navijača ništa manje nesposoban nije ni Joan Laporta, kojeg su prozvali “lutkom Florentina Pereza”.

‘Perezova lutka’ Ispred Camp Noua okačeni su silni transparenti s porukama prvom čovjeku kluba. “Barca da, Laporta ne”, “Laporta lažljivče”, “Judo!”... Reakcija je to na tvrdnje bivšeg člana uprave kluba Jaume Llopisa, koji je ustvrdio kako je upravo Perez pomogao uvjeriti Laportu da odbije ugovor La Lige s investicijskim fondom CVC Partners o ubrizgavanju do 2,7 milijardi eura u ligu, a što bi omogućilo Messijev ostanak.

U pozadini je, naravno, želja za osnutkom Superlige, koju Perez i nakon neuspjeha nastavlja gurati, a kojoj je sve očitije i Laporta sklon. Perezovo priopćenje u kojem niječe “bilo kakav utjecaj” na Messijev odlazak i “bilo koju drugu odluku čelništva Barcelone” samo je raspalilo vatru. Smirivanju strasti ne pomažu ni mediji, koji su ustvrdili kako klub nije uspio namaknuti sredstva za Messijev ostanak dijelom i zbog odbijanja Jordija Albe na smanjenje ugovora.

Naravno da je lijevi bek Katalonaca zbog toga postao lakom metom navijača.

- Laži da odbijam ugovor s manjom plaćom. Uvijek sam htio pomoći klubu, pa ovdje sam 18 godina, Barcelona je moj dom, klub mog života... Želja nas četvorice kapetana je pomoći klubu, a laži me umaraju, ljute i čine me tužnim. Najteže mi je zbog moje obitelji, koja mora slušati svakakve stvari. Ako mediji objave hrpu loših vijesti o meni, naravno da će ljudi imati loše mišljenje - kazao je.

Javno je zatražio i očitovanje klupskog predsjednika.

- Predsjednik se po ovom pitanju još nije oglasio, a nadam se da hoće i da će reći istinu. Laporta, međutim, zasad šuti o ovoj temi, a što ta šutnja bude dulje trajala i atmosfera oko kluba bit će “otrovnija”. Prebacivanje odgovornosti Laporta se zato jučer obratio medijima kako bi okrivio svog prethodnika Josepa Mariju Bartomeua za financijske probleme, te je otkrio da je trenutačni dug katalonskog kluba čak 1,35 milijardi eura

Linker
16. rujan 2024 21:01