Jude Bellingham

 GONGORA Nurphoto Via Afp
SUKLADNO OČEKIVANJIMA

Bellingham je novi Golden Boy, glasovi otkrivaju brutalnu dominaciju dirigenta Reala: ‘Želim pomicati granice‘

Engleska sada ima tri dobitnika prestižne nagrade, na prvom mjestu i dalje su Španjolci
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. studeni 2023. 13:29

Golden Boy, nagrada za najboljeg igrača Europe do 21 godine koju tradicionalno dodjeljuje talijanski Tuttosport na temelju glasova predstavnika najuglednijih sportskih novina, ostaje u Španjolskoj. Iz Barcelone seli u Madrid, nakon Gavija, potpuno očekivano pripala je Judeu Bellinghamu.

- Želim zahvaliti svima koji su bili dio mojeg putovanja u Birminghamu, Dortmundu i sada u Madridu. Bez njih to ne bi bilo moguće. Na koncu, najvažnija je moja obitelj, koja mi svakodnevno daje podršku, motivaciju i ljubav. Ovo je prestižna nagrada, sada želim nastaviti svojim putem i pomicati granice potencijala. Nadam se da me čeka još mnogo trofeja - oglasio se engleski dobitnik, a nagradu će podići na ceremoniji u Torinu 4. prosinca, kada odličje Golden Girl čeka i Kolumbijku Lindu Caicedo, također nogometašicu Real Madrida.

Jude Bellingham osvojio je nagradu nevjerojatno uvjerljivom razlikom u odnosu na ostale konkurente. Za podsjetnik, bodovanje funkcionira na sljedeći način: Svaki od glasača nominira petoricu igrača, prvom na listi piše se 10 bodova, drugom 7 te svakom idućem po dva manje. Realov 20-godišnji veznjak osvojio je čak 97 posto glasova, odnosno 485 bodova od maksimalnih 500. Na drugom mjestu našao se Jamal Musiala (Bayern), koji broji punih 200 bodova manje, a treći je Xavi Simmons, supertalentirani ofenzivac Paris Saint-Germaina, trenutno na posudbi u Leipzigu.

Pomalo je neobično da je Bellingham prvi igrač Real ikada (dodjeljuje se od 2003.) koji je osvojio Golden Boy, a ujedno i treći Englez. Prvi je bio Wayne Rooney 2004. godine na temelju igara za Everton i Manchester United, a 10 godina kasnije pripala je Raheemu Sterlingu, tada napadaču Liverpoola. Engleska je tako druga nacija s najviše "zlatnih dječaka", vodeća je i dalje Španjolska s četiri nagrade - Fabregas 2006., Isco 2012., Pedri 2021. i Gavi 2022. godine okitili su se ovim odličjem.

Linker
25. srpanj 2024 00:46