Carlo Ancelotti 

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia
OZLJEDA ZA OZLJEDOM

Beskrajne muke za Ancelottija: U ambulanti ‘pola momčadi‘, reprezentativna stanka dodatno opustošila Real

Vinicius Junior neće sudjelovati u južnoameričkom ‘ratu svjetova‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. studeni 2023. 11:44

Reprezentacija Brazila neočekivano je loše startala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026., u konkurenciji Južne Amerike. Nakon pet odigranih utakmica nalazi se na petoj poziciji, sa svega sedam osvojenih bodova. Poslije dvije startne pobjede (Bolivija, Peru), Brazil je odigrao neodlučeno doma s Venezuelom, te izgubio na gostovanjima kod Urugvaja i Kolumbije. A u srijedu na Maracanu dolazi vodeća Argentina.

Ekspanzija ozljeda

No, u južnoameričkom "ratu svjetova" neće sudjelovati jedna od glavnih brazilskih uzdanica, Junior Vinicius. Napadač Reala već se vratio u Europu nakon što je zbog ozljede bedrenog mišića morao napustiti teren u susretu s Kolumbijom.

- Mislim da se radi o istoj ozljedi kao i prošli put – kazao je Vinicius liječnicima. A "prošli put" se odnosi na utakmicu Reala i Celte u španjolskoj La Ligi, 25. kolovoza, kada je Vinicius zadobio ozljedu zbog koje je pauzirao mjesec dana.

No, brazilski je napadač samo jedan od nekolicine igrača Reala – na bolovanju. Epidemija ozljeda igrača "kraljevskog kluba" doživjela je ekspanziju tijekom i nakon El Clasica: još za vrijeme utakmice, nakon sudara s Dembeleom, prolomio se bolni krik Eduarda Camavinge. Poslije "konzultacija" s magnetskom rezonancom, liječnici su dijagnosticirali rupturu vanjskog bočnog ligamenta u desnom koljenu.

Nakon Camavinge i Tchouaméni je šepajući napustio Olimpijski stadion u Barceloni. Uslijedili su novi "gubici": na liječničkom tretmanu završili su Kepa Arrizabalaga, pa Bellingham... Sada i Vinicius.

Prvi su "pali" Mendy i Ceballos. Ovaj potonji još je prije početka sezone zadobio ozljedu tetive bedrenog mišića zbog čega je propustio američku turneju i početak španjolskog prvenstva. No, zdravstvenim problemima Danija Ceballosa tu nije bio kraj. Naknadno je dobio udarac, odnosno ozljedu kvadricepsa desne noge poradi čega je imao prinudnu stanku od šest utakmica. Mendy je pak ljetos "slomio" desni biceps. Izvan terena je proveo 52 dana. I on je "zakasnio" na početak La Lige.

Ukupno 12

Već u prvom tjednu aktualnog prvenstva trener Reala Carlo Ancelotti morao se za duže razdoblje odreći vratara Courtoisa i stopera Militaoa. U razmaku od nekoliko dana obojica su doživjeli ozljedu prednjih križnih ligamenata. A to posljedično znači – šest mjeseci izbivanja.

Ipak, najveći pehist u svlačionici "kraljevskog kluba" jamačno je mladi Turčin Arda Güler. Nakon jednog udarca na treningu zadobio je puknuće unutarnjeg meniskusa desnog koljena. Poslije mjesec i pol dana oporavka, pred utakmicu s Las Palmasom, liječnici su ponovno rastužili bivšeg igrača Fenerbahčea. Morao je ponovno – u rashod, zbog ozljede bedrenog mišića. Uz pomoć moderne medicine Güler je ponovno osposobljen. Ali se opet ozlijedio. Ovoga puta u pitanju je bio kvadriceps. Pakao koji je prošao tinejdžer Reala, u konačnici je "zaokružen" depresivnim stanjem.

Sveukupno, Real je ove sezone imao 12 ozlijeđenih igrača. Iz prethodnih redaka razvidno je kako su neki od njih liječničku pomoć zatražili više puta. Prema klupskom izvješću prošlu je sezonu madridski Real zaključio s 53 ozljede (41 problem s mišićima). Čak 20 igrača tijekom sezone završilo je – u ambulanti.

Linker
08. svibanj 2024 10:04