THOMAS COEX Afp
‘U NAJBOLJEM IZDANJU‘

Brazilski duo najavio veliki povratak na scenu, Ancelotti uvjeren: ‘Oni će zabiti više i od Bellinghama‘

‘Ponovno smo igrali kakve navijači žele vidjeti‘, poručuje rasplesani duo Madrida
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. studeni 2023. 23:32

Živahni koraci sambe nosili su Real Madrid do 5:1 pobjede nad Valencijom, ujedno i najdominantnijeg trijumfa sezone, i to u odsustvu Judea Bellinghama. Dvaput je goste na Bernabeuu kažnjavao Vinicius Junior na asistencije Rodryga, koji se potom isto upisao u strijelce u dva navrata i poslije jedne od svojih najboljih predstava u bijelom dresu slavodobitno najavio - brazilski duo vraća se na scenu.

- Vinicius i ja ponovno smo igrači kakve navijači žele vidjeti. Obojica nismo dobro ušli u sezonu, a sada smo u najboljem izdanju. Na dobrom smo putu i nastavimo li ovako raditi, sve će biti dobro. Ova utakmica bila je savršenstvo - kazao je Rodrygo nakon susreta, drugog mu u nizu u kojem postiže pogodak nakon Brage (3:0) u Ligi prvaka, kada je također bio najbolji igrač utakmice.

Mogao ispasti iz plana A

Lako je Rodrygo mogao ispasti iz prvog plana Carla Ancelottija. Ove sezone upao je u tešku golgetersku krizu - nakon pogotka Athletic Bilbau u prvom kolu, mirovao je 14 utakmica zaredom. Istovremeno je Joselu ušao u ritam zabivši pet pogodaka u toliko kola tijekom rujna i listopada, stoga je Rodrygov status doveden u pitanje. Tim više što se Brazilac prije mjesec dana javno žalio na ulogu u momčadi.

- Uvijek sam jasno govorio da sam dobar na krilima, jednostavno ne volim igrati kao devetka, iako u Realu moram. U reprezentaciji Brazila imam više slobode kretanja - rekao je napadač za Marcu, da bi nakon Valencije ipak zaključio suprotno.

- Osjećam da sam mirniji pred golom i stabilniji u glavi. Prošao sam kroz teško razdoblje, no trener mi je vratio samopouzdanje.

image

Rodrygo

THOMAS COEX Afp

Borba za poziciju nije mu strana otkad je stigao u Real na ljeto 2019. godine. Kraljevi su platili 45 milijuna eura Santosu, koliko i Flamengu za Viniciusa godinu ranije kao zalog za uspješnu budućnost. Međutim, Vinicius se nešto brže snašao u konkurenciji napadačke linije koja je ubrajala sigurnog Karima Benzemu i niz drugih velikih imena ili talenata (Bale, Hazard, Mariano Diaz, Asensio, Jović...) koji su, s više ili manje elana, čekali na šansu za dokazivanjem.

Vinicius je bio atraktivniji i učinkovitiji, brže je zapeo publici za oko, a klasu potvrdio besprijekornom suradnjom s Benzemom u trijumfalnoj sezoni 2021./2022., kada je prvi i zasad posljednji put s Realom osvojio Ligu prvaka. Tada je i pobio kritike o lošoj završnici, koju su mnogi često isticali kao najveću Viniciusovu manu. No, 22 pogotka u sezoni, a jedan od njih za pobjedu u finalu LP protiv Liverpoola, svakog su uvjerile da je poradio na tom segmentu i da će ofenziva Reala živjeti i nakon Benzeminog odlaska zapisanog godinu dana kasnije.

Trenuci za pamćenje

I dok je Vinicius, označeni superstar, vladao medijskim naslovnicama Španjolske, Rodrygo nije upadao u udarni nacrt ni javnosti, a često ni Carla Ancelottija. Uvijek je bio "tu negdje", punio rupe u trećoj liniji ovisno o potrebi, čak ga je prošle sezone Federico Valverde, po prirodi veznjak, u jednom razdoblju izgurao s desnog krila. Rodrygo bi se rijetko kad iskazao kontinuitetom, ali znao je potpisati pogotke u najvažnijim trenucima. Primjerice, u spomenutoj 2021./2022., upravo je Rodrygo zabio dva gola u dvije minute i odveo utakmicu s Manchester Cityjem u produžetke u kojima će Benzema zabiti za finale LP.

image

Vinicius Junior

THOMAS COEX Afp

Prethodno je Brazilac sudjelovao i u podjednako dramatičnom preokretu nad Chelseajem, kada je na asistenciju Luke Modrića također produžio susret za 30 minuta, a zatim je Benzema presudio. Rodrygo možda nije zasjao sjajem Viniciusa, ali malo-malo bi ostavio podsjetnik da je igrač za velike stvari. Osim putanjom i statusom u domu Kraljeva, predstavnici Seleçaa razlikuju se i karakterom. Vinicius je impulzivan, u zadnje vrijeme i neobuzdan, spreman na obračune s protivnicima i sucima. S druge strane stoji znatno povučeniji tip, čije ime izvana možda nije tolika premija, ali u Ancelottijevu sustavu bit će od ogromne važnosti.

- Ne sumnjam da će Vinicius i Rodrygo zabiti više golova od Bellinghama. U posljednje vrijeme jako dobro kombiniraju i pokazuju vrhunsku kvalitetu. Vratili su se u ritam - podvukao je talijanski stručnjak uoči odlaska na reprezentativnu stanku, tijekom koje će brazilski duo igrati s Kolumbijom i Argentinom u vidu kvalifikacija za SP 2026.

Linker
29. travanj 2024 04:38