GABRIEL BOUYS Afp
SLUČAJ ‘KONOBAR‘

Čak i strašni hrvatski suparnik može zavidjeti Daliću: Malo čudo su uz Modrića napravila još trojica Vatrenih!

Uoči Lige nacija i pogotovo Katara izbornik ‘poslugu‘ ima riješenu, još samo treba netko će to naplatiti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2022. 15:08

Tonija Kukoča zvali su Konobar zbog briljantnog posluživanja suigrača jer na pasove koje je servirao nerijetko je bila samo rutina ubaciti loptu kroz obruč. Kukoč, košarkaški genij koji je u Europi probijao barijere i postavljao nove standarde gotovo jednako ubojit bio je i u najjačoj NBA konkurenciji, a nadimak Konbar, s obzirom na eleganciju s kojom je to radio, možda i najveći kompliment konobarima ikad...

Hrvatska odavno nema kukočevsku košarku, ali ima modrićevski nogomet. Iako u tvrdnji da su Hrvati postali nacija konobara i sobarica ima nešto cinizma, nakon Lukina showa na Bernabeu u četvrtak pravo je zadovoljstvo što smo i dalje nacija “nogometnih konobara” čiji “restorani” dobivaju barem jednu, ako ne i tri Michelinove zvjezdice. I vrijedi ih skupo platiti.

image
JAVIER SORIANO Afp

Belgija slabija

Luka Modrić nanizao je - Mendy, Rodrygo, Vinicius. Hat-trick asistencija, velemajstorskih, kreativnih, inspirativnih i minucioznih. Realov sporitus movens u četvrtak je, na sve što je napravio, postao i prvi igrač koji je ove sezone u La Ligi imao tri izravna dodavanja za pogodak u prvom poluvremenu. Ukupno osam u španjolskom prvenstvu, plus četiri u Ligi prvaka. Nekad smo mu brojili predasistencije, sad pišemo o “hat-trick” izravnih asistencija, kakav je Luka fenomen sljedeće sezone možda bude i prvi “hat-trick” golova.

No, Modrić, čija poetična dodavanja diži publike na noge ima čak četvoricu prethodnika među hrvatskim reprezentativcima u ligama Petice koji su imali tri asistencije za gol na jednoj utakmici u tekućoj prvenstvenoj kampanji. Prije njega to su učinili Andrej Kramarić, Borna Sosa, Mario Pašalić i Lovro Majer. Pritom je Pašalić nadmašio sve je on je jedini napravio trostruki hat-trick - asistencija, golova i - kombinirano.

image

Lovro Majer

LOIC VENANCE Afp

Koliko je to vrijedno pokazuje usporedba s Belgijom, silom koja nam je glavni suparnik u skupini na Svjetskom prvenstvo i dugo vodeća na FIFA-noj ljestvici. U ligama Petice ona ove sezone nema nikoga tko je tri ili više puta asistirao u jednom susretu, a nedavna četiri pogotka Kevina de Bruyna za Manchester City protiv Wolverhamptona jedini su primjer s tri ili više pogodaka. Čak i Roberto Martinez može zavidjeti Zlatku Daliću na pakerima, pritom Mateo Kovačić i Marcelo Brozović niti nisu u tim rubrikama.

image

Andrej Kramarić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Impresivna statistika

Naši su rano krenuli puniti impresivnu statistiku. U prvom kolu Bundeslige Sosa je namjestio tri pogotka za Stuttgart protiv Greuther Fürtha u pobjedi 5:1. Kasnije je dodao još pet dodavanja za gol, iako njegova ekipa ima lošu sezonu. Andrej Kramarić na jednak je način otvorio svoju novu etapu Bundeslige i kao da je dao nove smjernice nogometu kakav će igrati. U prvom kolu imao je tri asista u ogledu s Augsburgom (4:0), a trenutačno je na pet golova i deset dodavanja za gol. To je golema preobrazba strijelca koji je proteklog ljeta završio sezonu sa 20 golova u Bundesligi, kao prvi Hrvat od Davora Šuker 1997. u ligama Petice.

Lovro Majer priključio se Rennesu kad je tamošnja liga trajala, na startu sezone odigrao je pet utakmica u HNL-u, da bi u elitnom francuskom rangu zabio pet golova i servirao osam asistencija. Vrhunac raspoloženja za posluživanje na zlatnom pladnju imao je 5. prosinca u ogledu sa St. Etienneom (5:0), kad je u tri navrata tjerao suigrače do gola, a sam je najgoropadniji u realizaciji bio na domaćem terenu s istom protivnikom 30. travnja. Zabio je oba u pobjedi 2:0. Njegov je skor pet golova i osam asistencija.

image

Mario Pašalić

ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp

Kad bi osobna statistika bila jedino mjerilo Mario Pašalić glatko bi bio najbolji hrvatski igrač sezone u ligama Petice. Atalantin ofenzivni veznjak i po potrebi napadač. Njegov saldo trenutačno teži 13 pogodaka i sedam dodavanja za gol. U dvoboju s Empolijem 17. listopada u pobjedi 4:1 namjestio je tri gola, a nešto kasnije 30. studenoga triput je bušio mrežu Venezije u rezultatu 4:0. Pašalić, koji je ovog časa u nizu od četiri vezane u utakmice u kojima je po jednom bio strijelac, po toj kategoriji nije dohvatio kontinuitet Ante Budimira jer centraforu Osasunu to je uspjelo u šest susreta, ali po svi drugim kategorijama je - broj 1. Lani su studenom je sa Spezijom imao dva gola i jednu asistenciju, pa je i to svojevrsni hibridni hat-trick. Kad se dodaju i ostala natjecanja ubilježio je 14 pogodaka i devet asistencija, dakle jedno dodavanje mu nedostaje da bude dvostruko dvoznamenkasti.

Uoči Lige nacija i pogotovo Katara Zlatko Dalić “poslugu” ima riješenu. Nači će se i vrhunskuh sastojaka u meniju, još nam samo treba tko će to naplatiti. Golgeter. Pašalić, Perišić, Kramarić, Budimir, Livaja ili netko netko šesti. Ipak se na kraju na kasi svode računi.

Linker
25. travanj 2024 12:10