LLUIS GENE Afp
TKO JE UGASIO SVJETLO?

Camp Nou više nije utvrda, a Barcelona nema kvalitetu da melje! Može se čak povući paralela s Rijekom...

Katalonski velikan je doživio čak tri poraza zaredom na svome stadionu...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2022. 21:38

Mnogi se čude. Barcelona je izgubila tri od četiri posljednje utakmice, sve tri na Camp Nou. Takav grozan niz na domaćem terenu, gubitak tri vezana susreta u jednoj sezoni, nikad nije imala otkako postoji. Ukupno je pretrpjela šest poraza doma što je najgori skor u ovom stoljeću. U protekloj sezoni stala je na pet…

Nakon što je razbila Real na Bernabeu 4:0 Gerard Pique je ustvrdio:

- Vratili smo se.

Potom su dobili i Sevillu, probili se na drugo mjesto pa čak zagolicali maštu navijača mogu li zapariti Realu, iako su zaostajali dvanaest bodova s jednom manje odigranom utakmicom. Površan dojam, ali i brojni komentari bili su - Xavi je vratio stari sjaj. I što se dogodilo? Tko je ugasio svjetlo? Danas vade statistiku da je Xavi po postotku osvojenih bodova neuspješniji i od Ronalda Koemana. Od gostovanja u Frankfurtu u šest nastupa imaju samo dvije pobjede, ispali su od Nijemaca iz Europske lige, a u prvenstvu izgubili od Cadiza i Rayo Vallecana, što se nadovezalo na poraz od Eintrachta. Dobili su Levante i Real Sociedad. Vani nisu gubili, no doma su padali kao gnjile kruške sa stabla.

Stručnjaci i novinari traže razloge, što je pošlo krivo, jedan komentator El Mundo Deportiva, lista sljubljenog s Barcelonom, našao je "glavni problem" u neigranju Gerarda Piquea jer eto nije ga bilo upravo u utakmicama u kojima su poraženi dok je u San Sebastianu u pobjedi 1:0 na Real Sociedadom igrao, drugi piše da im previše nedostaje Pedri, dok madridski mediji postavljaju pitanja o radu Xavija. No, Barcin glavni problem je jasan - trebaju joj istinski asovi, pogotovo u napadu, koji će moći u kontinuitetu voditi momčad do pobjeda.

- Nisam znao kako motivirati igrače - priznao je Xavi.

On je dolaskom donio novi polet, ustroj i red, dobio je i igrače koji su mu dali dodatnu kvalitetu i više opcija u napadu Aubameyanga, Traorea i Ferrana Torresa, Barca je ušla u dugu seriju pozitivnih nastupa, ali danas nema Messija, Ineste ili upravo njega, Xavija, kao igrača, pa ni Suareza, Neymara… Asova koji su pod normalnom smatrali da dobiju svaku utakmicu i nije ih trebalo posebno "paliti" za to. Spomenuti su donijeli kvalitetu više u odnosi na raniju postavu. Kad su to Aubameyang, Traore, Depay, Dembele… imali konstantu tijekom cijele sezone, dobivali redom i i tako osvajali titule. Pa i nekoliko trofeja? Nikad. Ako uđu u pozitivan ritam mogu napraviti seriju pobjeda, ali za njih je neminovan i negativan niz. Jednostavno mora doći. Pitanje je samo koliko će trajati. Nemaju takvu klasu da bi dominirali bez većih oscilacija. Nisu Messi, Ronaldo, Lewandowski, Modrić...

I protiv Cadiza i Rayo Vallecana mogla je Barca proći bolje. I pobijediti, a kamoli osvojiti bod. Tada bi bila mirnija da će igrati sljedeće sezone u Ligi prvaka, iako je i ovako druga na tablici i ima sve u svojim rukama. Šest bodova više od petog Betisa samo pet kola do kraja. Blaugrana posjeduje sjajne mlade igrače poput Pedrija, Gavija, Nice Gonzaleza… Također i niz kvalitetnih iskusnijih nogometaša, ali ne može se pred ovu ekipu postaviti standard da melje sve pred sobom od početka do kraja natjecateljske godine.

Čak se može povući paralela s našom Rijekom, koliko je god ekipa s Rujevici na nižoj razini igračke vrijednosti. Kadra je pregaziti Osijek, a kad je ključno izgubi od Hrvatskog dragovoljca. Ima igrače koji znaju oduševiti, ali nisu u stanju to na duge staze ponavljati. Može Xavi "trubiti" što god je htio pred Rayo Vallecano ili Goran Tomić uoči HD-a. Kad im dođe blackout, do njih ne može doprijeti nitko, kamoli ih dići.

Kako bi Barca ponovno bila u prvak Španjolske i u vrhu Europe trebaju joj supestarovi. Sve u klubu frustrira financijska situacija. Pitanje je hoće li koga uspjeti dovesti. Maštaju o Haalandu, Lewandowskom...

Bez obzira na sve, Xavijeva momčad ima otvoren put prema Ligi prvaka

Barcelona do kraja sezone ima samo pet utakmica u La Ligi i otvoren put prema drugom mjestu, ako popravi izvedbe, a logično bi bilo da izađe iz krize. Već u nedjelju doma igraju s Mallorcom i bilo bi šokantno za Barcu da ponovno ne pobijedi, potom gostuje kod Betisa, koji je osvojio Kup kralja i u tom susretu će tražiti eventualnu šansu da se približi Ligi prvaka, a do kraja imaju doma Celtu i Villarreal, te vani Getafe. To je raspored bez velikih derbija, sa tri susreta na Camp Nou, pa iako im u zadnje vrijeme ne ide, ujedno je i prilika da dojam o sezoni učini nešto boljim.

Linker
24. travanj 2024 20:38