Leo Messi, Ivan Rakitić, sudac Cordero Vega, 2020. godine

 XAVIER BONILLA Nurphoto Via Afp
AFERA BARCAGATE

Čelnici Barce stvorili sustav korupcije po uzoru na Kupolu Juventus, a krili se iza parole ‘sami protiv svih‘

Dokaže li se sve za što ih se tereti, bacit će to sasvim drugo svjetlo na posljednja dva desetljeća
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. ožujak 2023. 14:09

Državni odvjetnik Barcelone i službeno je podigao optužnicu protiv dva bivša predsjednika i još dva direktora Barcelone, a zbog kaznenih djela korupcije, prijevare u administrativnom i sportskom pogledu te krivotvorenja dokumenata.

Jednostavnijim rječnikom, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, kao i Oscar Grau i Albert Soler, odgovarat će pred sudom zbog plaćanja dopresjedniku sudačke organizacije Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, kako bi utjecao na suce u korist FC Barcelone! Zbog kontinuiteta tog sustava korupcije, od 2001. do 2018. godine tužilaštvo je podignulo optužnicu, ali to ne mogu učiniti španjolske nogometne institucije.

image

Bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell (desno), 2013. godine

AHMAD GHARABLI Afp

Naime, nakon tri godine svi nedokazani slučajevi korupcije idu u zastaru. Ukoliko španjolski sud dokaže krivnju čelnicima Barcelone, onda postoji realna mogućnost da će UEFA i FIFA poduzeti mjere protiv katalonskog kluba. Jedna od tih opcija je da ih se kazni neigranjem u njihovim natjecanjima, što je, taman kazna bila kraća (1-2 sezone) katastrofa za aktualno vrlo tešku financijsku zbilju Barcelone.

Da je skandal poprimio super ozbiljne razine, svjedoči i reakcija velikog sportskog rivala Reala. Klub iz Madrida jedini nije potpisao pismo Lige klubova (njih 18) koji su 21. veljače javno istaknuli veliku brigu zbog istrage državnih organa te mogućih otkrića oko sustavne korupcije u La Ligi. Real Madrid se nije priključio i lako je razumjeti zašto. Zajedno s Barcelonom bili su, i jesu, glavni promotori tzv. Super lige, ili bolje rečeno, izdvajanja iz UEFA-inog okrilja te pokretanje elitnog natjecanja koji će akterima osigurati monopol na TV i marketinške prihode.

Real je financijski stabilan, ali Florentino Perez smatra da klubovi kao što su njegov, Barcelona i ostali europski velikani, zaslužuju da dobiju veći dio novca koji stvaraju kroz natjecanja. Barcelona je pak financijski devastirana i objektivno, bez novih velikih prihoda, dugo će godina biti u “stečajnom postupku”. To znači strogo nadzirano poslovanje, vraćanje enormnih dugova (blizu 2 milijarde) i ograničeni budžet za investicije, dakle, limit i u natjecateljskom smislu.

Nakon što je tužilaštvo u Barceloni objavilo optužnicu, Real nije mogao više biti po strani. I postat će kroz sudski proces još jedan akter u statusu oštećenih.

image

Luka Modrić i Florentino Perez

REAL MADRID CF

Barcagate je eksplodirao 16 godina nakon slučaja Calciopoli. Tada je nastradala Kupola Juventus, kako se nazvao sustav korupcije koji je osmislio glavni direktor torinskog kluba, notorni Luciano Moggi. Unutar kupole bili su sudački čelnici, suci, dio nogometnih dužnosnika, neki politički akteri, što je sve skupa ukazivalo na “kulturu ponašanja u calciu”. Juventus je zbog te afere izbačen iz Serie A i prvi je puta u povijesti morao igrati u Serie B.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud očito ne, pa je Juventus i u ovoj sezoni unutar ciklone pravosuđa. Donedavni čelnici kluba, predvođeni Andreom Agnellijem, falsificirali su bilance, prikazivali fiktivne račune prodaje igrača kako bi pokrivali minuse, a neke su igrače plaćali mimo službenih dokumenata (Ronaldo, na primjer). Suđenje će pokazati razmjere tog skandala, a Agnellijeva garnitura je smijenjena te se trenutno priprema s odvjetnicima za sudske procese...

Barcagate je nešto slično. Sustav utjecaja na sudačku organizaciju, uporan i kontinuiran 17 godina, što također ukazuje na određenu “kulturu ponašanja”. Ako je nešto groteskno, to je onda pojašnjenje za 33 fakture koje je FC Barcelona platila tvrtki bivšeg suca J. M. Negreiri, uz ukupnu uplatu 8,4 milijuna eura. Demantirajući da su htjeli utjecati na suce u svoju korist, iz FCB su objavili da su to bile plaćene “video prezentacije kako koji sudac sudi, koji mu je stil i kako se trebaju igrači prema tome postaviti”!?

image

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu i Leo Messi, 2021. godine

HO Afp

Barcelona, koja se drži mota “klub više od kluba”, suočena je s najvećim sramotama u svojoj povijesti. Poslovanje joj je bilo godinama puno nezakonitosti i frapantnih navika plaćanja svega i svačega, pa čak i agencija koje su za interes vodstva trebale provoditi kampanju difamacije vlastitih igrača. Čak i Messija.

No, ako su financijske muljaže dio genoma u klupskom nogometu, onda je “slučajno otkriće” (porezne provjere tvrtki, među kojima Negreire) sustava korupcije sudaca najteži udarac imidžu onih koji su uvijek gordo vikali “sami protiv svih”.

Istovremeno, dokažu li se na sudu optužbe, a gotovo nitko u to ne sumnja temeljem objavljenih dokumenata, bacit će to sasvim drugo svjetlo na dva desetljeća koji se natjecateljski smatraju najboljim u povijesti kluba...

Linker
06. svibanj 2024 09:33