HO Afp
NEOBIČNE OKOLNOSTI

Čelnici Barcelone optuženi za korupciju, suci od njih dobivali milijune? Iz Madrida traže ozbiljne sankcije

U klubu tvrde da se radi o uobičajenoj praksi, ali jedan čovjek poslovao je isključivo s njima...
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. ožujak 2023. 10:55

Određeni španjolski mediji ‘slučaj Negreira‘ nazivaju skandalom stoljeća. Hoćemo li ga nazivati takvim, tek će se utvrditi, jer nakon priče o sumnjivim uplatama katalonskog velikana, koje su u razdoblju od 2001. do 2018. kontinuirano stizale na račun potpredsjednika Tehničkog sudačkog odbora La Lige (CTA) Josea Negreire, Barca se suočava s optužbama korupcije kojom su španjolske suce držali na svojoj strani.

"Barcelona je ostvarila i održavala strogo povjerljiv verbalni sporazum s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom, po kojem je on u funkciji potpredsjednika španjolske sudačke komisije u zamjenu za novac postupao tako da Barcelona ima povlašten status kod sudaca" stoji u navodu Tužiteljstva.

U centru pozornosti su dva bivša Barcina predsjednika - Josep Maria Bartomeu, koji je tu funkciju obnašao od 2014. do 2020. godine i njegov prethodnik (2010. - 2014.) Sandro Rosell. Sumnjive uplate na račun tvrtke DASNIL 95 SL, koja je u vlasništvu Negreire, odvijale su se tijekom mandata četvorice različitih predsjednika katalonskog kluba (još Enric Reyna Martinez i nanovo angažiranog Joana Laporte), no optužbe su podignute samo na ime spomenutog dvojca. Također, Državno odvjetništvo Španjolske podiglo je tužbu i protiv Negreire, koji je dužnost potpredsjednika CTA-a obnašao od 1994. do 2018.

image

Joan Laporta

JOAN VALLS/URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp

Na račun njegove tvrtke u navedenom je razdoblju Barcelona uplatila nepunih sedam milijuna eura, a sumnja se da je Negreira zauzvrat delegirao suce na način pogodan klubu. Navodi se da njegova funkcija ne podrazumijeva ovlasti delegacije sudaca, ali potrebno je ispitati je li imao kakav utjecaj u tom području.

Alzheimer Negreira

Negreira je već trebao svjedočiti pred policijom, ali krajem veljače izbjegao je tu situaciju temeljem medicinskog izvješća. "Negreira pati od početne faze Alzheimerove bolesti, potvrđuje to medicinsko izvješće koje je njegov odvjetnik predstavio Odjelu pravosudne policije. Pozvao se na pravo da ne svjedoči i, ovisno o stupnju bolesti, nije mogao imati kaznenu odgovornost u slučaju da Tužiteljstvo zatraži istragu Barceloninih isplata", izvijestio je El Español.

No, Tužiteljstvo je, temeljem podignute tužbe zatražilo istragu i Negreira će se vjerojatno, na ovaj ili onaj način, morati očitovati po ovom pitanju. I predsjednik Real Madrida Florentino Perez neće stajati prekriženih ruku. AS piše da se u madridskom taboru već neko vrijeme od čelnika kluba traži da poduzmu određene akcije,.

image

Predsjenik Real Madrida Florentino Perez (lijevo), predsjednik Juventusa Andrea Agnelli (u sredini) i predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu (desno)

GERARD JULIEN Afp

- Zbog sumnji u korupciju i odnos s Negreirom, predsjednik Perez hitno je sazvao sastanak Upravnog odbora, kako bi se odlučilo o akcijama koje Real Madrid smatra prikladnima - stoji u priopćenju kluba, premda nije baš jasno što to Real može poduzeti, no saznat ćemo, eto, u nedjelju.

Bartomeu se već nekoliko puta oglašavao na ovu temu, s čvrstim stavom da nema što skrivati, te da je poslovanje s Negreirom oblik suradnje uobičajen. Kaže, Negreira nije stvarao povlašteni status Barceloni, već je bio zadužen kao vanjski konzultant koji izrađuje tehnička izvješća vezana uz profesionalno suđenje, da bi klub imao što bolji uvid i objašnjenja na terenu donesenih odluka. Iako su iz kluba poručili da se neće oglašavati o slučaju tijekom istrage, trenutni predsjednik Joan Laporta ipak je to učinio u utorak.

Širok raspon sankcija

- Barcelona nikada nije kupovala suce niti utjecaj. Treba biti potpuno jasno da to nikada nije bila namjera. Činjenice su u suprotnosti s onim navodima koji pokušavaju ispričati drukčiju priču - stoji u njegovu priopćenju, prenosi ESPN.

image

Sandro Rosell, Neymar Jr. i Andoni Zubizarreta, 2013. godine

JOSEP LAGO Afp

Dakle, predsjednička strana priče tvrdi da nema govora o korupciji, da su takvi tipovi poslovanja uobičajena praksa. Ali činjenice govore da i nije baš toliko uobičajena - španjolski mediji navode da Negreira ni s jednim drugim klubom nije poslovao po sličnom principu, njegova tvrtka DASNIL 95 SL veliku većinu prihoda ostvarila je isključivo od Barcinih uplata, a navodno ne postoji nijedan dokument koji bi potvrdio njihovu suradnju. K tomu, Barcelona je prestala s "uobičajenom praksom" čim je Negreira napustio poziciju 2018. godine. Bartomeu je to opravdao mjerom smanjivanja klupskih troškova, a u međuvremenu je "zaratio" i sa samim Negreirom, te ga optužio za ucjenu.

- Sredinom 2018. poslao nam je pismo, želio je izvući novac iz kluba. Bilo je to nekoliko dana nakon što smo prekinuli vezu. Unatoč njegovim prijetnjama, više se nikada nismo čuli - kazao je za ESPN, koji je dodatno pojasnio navedenu ucjenu s referencom na pismo objavljeno u El Mundu, gdje stoji da je "Negreira zaprijetio da će otkriti navodne nepravilnosti kluba ako se partnerstvo s Barcelonom ne obnovi".

Šef La Lige Javier Tebas kazao je da se Barca ne može sučeliti sa sportskim sankcijama u Španjolskoj jer je prošlo tri godine od posljednje uplate, stoga se slučaj vodi kao zastara. No, obećao je ponovno razmotriti slučaj nakon što pokrenuti sudski postupak donese zaključke. Ali zastara ne vrijedi ako pitate UEFA-u i FIFA-u. UEFA je, piše ESPN, prošlog tjedna zatražila od Španjolskog nogometnog saveza da pošalje sve informacije i dokumente povezane s istragom. Njihov raspon sankcija je širok, a podrazumijeva i izbacivanje iz europskih natjecanja.

Linker
07. svibanj 2024 09:02