PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
OGORČENJE I GNUŠANJE

Cijela se Valencia obrušila na zvijezdu Reala: ‘Ne može se protiv rasizma boriti zabludama i lažima‘

U sudskom slučaju Vinicius je svjedočio protiv tri osobe optužene za rasno zlostavljanje
Piše: SNObjavljeno: 05. listopad 2023. 17:33

Zvijezda Real Madrida Vinicius Junior svjedočio je na sudu povodom rasističkih napada - navijači su ga vrijeđali tijekom utakmice protiv Valencije na Mestalli.

Na utakmici odigranoj u svibnju navijači su ispuštali majmunske zvukove, na što je Vinicius tada ukazao tijekom susreta. Nakon svađe sa suparničkim vratarom Giorgijem Mamardashvilijem i napadačem Hugom Durom, Vinicius je zaradio isključenje.

image

Vinicius Junior i Hugo Duro, 21. svibnja 2023.

MARCA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Marca/sipa Press/profimedia

U sudskom slučaju Vinicius je svjedočio protiv tri osobe optužene za rasno zlostavljanje, a Marca kaže da Vinicius tvrdi kako ga je cijela Mestalla rasistički maltretirala. Također je rekao da se osjeća žrtvom rasnog zlostavljanja. Sudac je osim njega pozvao i Edera Militaa, njegova suigrača iz Real Madrida, za daljnje iskaze.

Međutim, kontroverze tu nisu završile. Valencia je objavila priopćenje, još jednom osuđujući Viniciusa, kao što su tada osudili i Carla Ancelottija, zbog generaliziranja optužbi za rasno zlostavljanje koje se odnose na cijelu Mestallu, a ne samo na te pojedince.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Izrazili su svoje ‘iznenađenje, gnušanje i ogorčenje‘ njegovim izjavama te se pozivali na Ancelottijev demanti objavljen nekoliko dana kasnije u kojemu stoji da ipak nije baš cijeli stadion nazivao Viniciusa majmunom. Još su jednom zatražili da Vinicius korigira svoje izjave, rekavši da ‘rasizmu nema mjesta u nogometu, niti u društvu, ali da se protiv njega ne može boriti zabludama, niti neutemeljenim lažima.‘

image
OSCAR DEL POZO Afp

- Ovo zahtijeva predanost svih uključenih i Valencia vjeruje da svi akteri moraju biti nedvosmisleno precizni i odgovorni s ovakvim vrstama izjava - objavili su.

Neslaganje između Viniciusa s jedne i Valencije s druge strane zasigurno će se nastaviti, no klub s Mestlle ugostit će Real Madrid tek početkom ožujka. Valencia je brzo djelovala i identificirala krivce za rasizam, kojima se sada sudi.

Linker
05. svibanj 2024 23:33