Real Sociedad oduševljava ove sezone
 AFP
IZNENAĐENJA DILJEM EUROPE

Cvitanović o bivšem klubu: ‘Iznenadilo me što su prvi, a u Ligi prvaka je samo jedan apsolutni favorit!‘

"Iznenadilo me što su prvi, iako su već godinama u vrhu španjolskog nogometa"
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. studeni 2020. 08:50

Prošla sezona bila je čudna zbog proljetnog prekida, ali nova je još čudnija. Koronavirus diktira ritmove, nikad se ne zna kad će neka momčad biti oslabljena zbog pozitivnih nalaza svojih članova. Zbog kasnijeg početka i raspored odigravanja utakmica je gušći, sve je intenzivnije, a pravih priprema zapravo i nije bilo. Nema ni publike na tribinama, čime se (ponegdje i vrlo značajno) gubi prednost domaćeg terena. Posljedice se očituju u ozljedama i posrtanju favorita tamo gdje se to uopće ili nikako ne očekuje.

- Naravno da je sve čudno, no okolnosti su takve kakve jesu i svi se prilagođavaju kako najbolje mogu i znaju. Svaki igrač koji je 10 ili 14 dana izvan treninga gubi na formi, ritmu treninga i utakmica i potrebno mu je vrijeme kako bi se vratio na normalan kolosijek. No, nadam se da će sve to brzo prestati i da ćemo od veljače ili ožujka opet imati onaj stari, normalan nogomet – kaže Igor Cvitanović, bivši hrvatski reprezentativac, danas trener i komentator nogometnih zbivanja.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Cvitanović je dio karijere proveo i u Real Sociedadu, klubu koji trenutačno drži prvo mjesto u španjolskom prvenstvu.
- Iznenadilo me što su prvi, iako su već godinama u vrhu španjolskog nogometa. Međutim, klub ima dobru politiku, ne mijenja prečesto strukturu, bazu igrača u prvoj momčadi, već je samo nadograđuje. Sportski direktor Roberto Olabe, moj bivši suigrač, radi jako dobar posao. Imaju stvarno dobru i kompaktnu momčad, a ljetos su je nadopunili s Davidom Silvom iza kojeg je fenomenalna igračka karijera, to je bio pun pogodak. Uz to imaju i dosta mladih igrača, dobru školu. Balansiraju sa svojim kadrom i pojačanjima, i sigurno će ostati pri vrhu ljestvice.

Može li društvo iz San Sebastiana iskoristiti probleme velikana i kreirati apsolutnu senzaciju na Pirenejima?
- Mislim da je prerano za neke konkretnije prognoze, ali očekujem da će do kraja izdržati samo najbolje momčad, one koje u svojim redovima imaju puno kvalitetnih i dobrih igrača. Puno ekipa ima probleme zbog trenutačne situacije u svijetu u kojem gotovo ništa više nije normalno, pa tako ni u nogometu. Za očekivati je da će biti puno oscilacija, ovi koji su sad na vrhu isto će imati problema i teško će do kraja izdržati ritam jer ipak nemaju toliko širok kadar.

Kako vidite Real i Barcelonu?
- Od malena sam uvijek navijao za Real, ali generalno ne igraju dobro, puno osciliraju. Gledao sam ih u nedjelju protiv Valencije, razočarali su me. Odigraju fenomenalno poluvrijeme protiv Barcelone, a katastrofalne utakmice protiv Šahtara i Valencije. Nadam se da će se podići. Što se Barcelone tiče, nervira me to što si najbolji igrači nekad jako puno daju za pravo i drmaju klubom. Smatram da niti jedan igrač ne može biti iznad kluba i postavljati se na taj način. Barcelona u ovom trenutku ima dosta problema...

Selimo na Otok, gdje je Leicester iznenađujući lider Premier lige.
- Engleska i španjolska liga su najbolje i najkvalitetnije u Europi, i niti jedna momčad se ne može podcijeniti, svatko svakoga može dobiti. Primjerice, Arsenal u nedjelju protiv Aston Ville... Premier liga je nepredvidiva, a vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Svaka država ima neke specifičnosti u borbi s koronom, lockdownom, mjerama... Sigurno će biti puno oscilacija, i u najboljim momčadima. Iza Nove godine situacija će biti malo jasnija.

Cvitanović kao glavne favorite za naslov vidi Liverpool i Manchester City.
- Liverpoolu će ozljeda Van Dijka puno toga poremetiti, Klopp će morati naći neko kvalitetno i dobro rješenje za osnaženje obrane, ovo prema naprijed je dobro i kvalitetno. Guardiola 'vesla' po svom, ima svoje ideje, principe i stavove. Generalno mi se sviđa kako City igra, ali na kraju kao da im uvijek nešto nedostaje, vidjet ćemo hoće li ove sezone uspjeti nešto napraviti. Vidim Liverpool i City kao favorite, iako se uvijek netko drugi može umiješati. Leicester teško može izdržati tu utrku, a volio bih da se recimo Chelsea uključi u borbu za prvo mjesto.

U Njemačkoj je RB Leipzig na samo dva boda od vodećeg Bayerna, no Cvitanović smatra da je tu mogućnost iznenađenja svedena na minimum.
- Od svih velikih klubova, jedino je Bayern mašinerija koja ne posustaje, izgleda da ih ne može uzdrmati ni korona ni sve što se događa u zadnje vrijeme. Bayern generalno nastavlja onako kako je igrao i prije, dominira i apsolutni je favorit, i u Njemačkoj i u Ligi prvaka – zaključio je Igor Cvitanović.

Linker
26. travanj 2024 13:03