Jonathan Moscrop/zuma Press/profimedia
KAO NA TRACI

Do ‘jučer‘ je bio čudotvorac, sada je dobio otkaz: Rakitić treći put u godinu dana ostao bez trenera

Andalušku sezonu iz noćne more pretvorio je u bajku, ali nije nastavio tim putem
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. listopad 2023. 22:44

Subotnji remi Seville i Rayo Vallecana (1:1) u osmom kolu La Lige presudio je treneru Joseu Luisu Mendilibaru. Nakon točno 30 utakmica, koliko je vodio andaluški klub i Ivana Rakitića, 62-godišnji stručnjak napušta Ramon Sanchez Pizjuan.

"Nakon sastanka Upravnog odbora kluba, Sevilla je odlučila razriješiti Josea Luisa Mendilibara dužnosti glavnog trenera kluba," objavio je andalužanski klub. Želimo zahvaliti baskijskom treneru na njegovim uslugama, čija će uloga ostati zapisana u povijesti kluba nakon osvajanja Europske lige u Budimpešti", stoji na službenoj stranici kluba.

image

Jose Luis Mendilibar

Anca Tepei/imago Sportfotodienst/profimedia

Iako je kratko trajala, njegova epizoda ostat će zauvijek zapamćena u Andaluziji. Sjetimo se samo u kakvom je raspadu bila Sevilla prije nego što je Mendilibar zasjeo na mjesto Jorgea Sampaolija. Momčad se prošle sezone borila za opstanak, a Mendilibar je od 27. kola nadalje izveo vrhunski pothvat i postavio Sevillu na 12. mjesto konačnog poretka.

Još važnije, Mendilibar je poveo momčad do petog trofeja Europske lige, odnosno sedmog računamo li UEFA Kup kao preteču tog natjecanja. U nokaut fazi rušio je Manchester United, Juventus i Romu. Španjolcima nije dugo trebalo da ga proglase "čudotvorcem", a uprava kluba ponudila mu je novi ugovor iako je inicijalni plan bio da Mendilibar preuzme ekipu samo do završetka sezone.

Budući da se proslavio, zaradio je produženje ugovora, ali ostalo je to kratkog vijeka. Ove sezone broji tek dvije pobjede u 11 utakmica u svim natjecanjima, a klub očito to ne želi tolerirati. Ukupno gledano, Mendilibar se oprašta od Seville s 11 pobjeda, 10 remija i osam poraza.

Andaluški klub mijenja trenere kao na traci - u samo godinu dana Rakitića su vodila tri trenera, a to u Julen Lopetegui, Jorge Sampaoli i Jose Luis Mendilibar. Tko god bio nasljednik potonjeg, čeka ga vatreno krštenje, jer Sevilli nakon reprezentativne stanke slijedi domaći ogled s Real Madridom, a zatim i Arsenal u Ligi prvaka.

Linker
10. svibanj 2024 02:23