PIERRE-PHILIPPE MARCOU
MOGLO JE ZAVRŠITI DRUGAČIJE

Dok svi hvale Modrića, jedan je igrač opet na vjetrometini: ‘On je najbolji? Pa nije se ni pokrenuo!‘

Luka Modrić je proglašen igračem utakmice po AS-u, ali u drugom dijelu nije najbolje funkcionirao.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. lipanj 2020. 12:27

Poprište je bilo čudno, a ambijent još čudniji. Luksuzni kamp Valdebebas je dom svih mogućih komoditeta za nogometaše Reala. Između ostalog i da iz sobe, pješice, u pet minuta prošeću do terena za prvenstvenu utakmicu. Mali stadion Alfredo Di Stefano djelovao je još manji bez publike. Stoga je debi nakon duge pauze, protiv Eibara, bio jedinstven koliko kompliciran doživljaj pogotovo za domaću momčad. Real je klub naviknut igrati pred punim tribinama, u raskoši ambijenta Bernabeua pogotovo. Sa suparnikom iz Baskije, međutim, nije osjetilo u prvih 45 minuta da je događaj okvira izvanrednog. Štoviše, Real je vrlo dobro otvorio utakmicu, rastrčali su se blancosi na sve strane u formaciji 4-3-3, u kojoj je mjesto na desnom veznom imao Luka Modrić.

U 334.nastupu za Real bio je u prvom poluvremenu jedan od najboljih pojedinaca. Modrić je, kako su primijetili novinari, fizički odlično izgledao nakon duge pauze. Kada iskazuje promjenu ritma, odnosno stvara prednost u prvim koracima sa loptom, Modrić je, kako je napisao kroničar AS-a "onaj Modrić, koji je motor Reala u pokeru osvojenih liga prvaka posljednjih 6 godina...

Golovima Kroosa, Sergia Ramosa (sjajna akcija Reala) i Marcela domaći su, činilo se, riješili sve rezultatske neizvjesnosti. Tim prije što se Real, ponajprije uz Modrićev doprinos, jednostavno rješavao visokog presinga, u čemu je Eibar jedan od najjuspješnijih u La Ligi po broju oduzetih lopti na suparničkoj polovici. No, u drugom dijelu kao da je na teren izišla druga momčad. Doduše, tako je i bilo, jer je Zidane morao zamijeniti Carvajala (gležanj), a petnaest minuta kasnije u trostrukoj izmjeni izašli su Ramos (bedreni mišić), Hazard (umor) i Rodrygo. Oni koji su ih zamijenili ničim nisu doprinijeli da se zadrži razina igre iz prvog dijela, a koja je već nakon desetak minuta odavala veliki pad. Zašto?

Zidane ne vjeruje da je u pitanju kondicija, ali dopustio je mogućnost da je pauza učinila svoje po tehničko-taktičkom pitanju, odnosno pristupu. Blancosi kao da su se opustili, a onda je Eibar u 60.minuti postigao gol i iz minute u minutu bivao sve opasniji. Vratar Courtois je u nekoliko navrata spriječio drugi pogodak, jednom mu je pomogla i prečka, i pitanje je što bi bilo da je u finiš Real ušao sa 3:2 vodstvom, te navikom da prospe sigurno vodstvo protiv suparnika donjeg dijela tablice.

Modrić se u drugom dijelu uklopio u to sivilo, iako mu je bilo jako teško na desnoj strani funkcionirati bez Carvajala. Mendy je lijevi bek i na desnoj strani je izgledao kao da je zalutao na teren. Uz to Bale je na toj strani ušao (Marca najavljivala da je u top formi) a gotovo da se nije pokrenuo. Trener Zidane bio je neuobičajeno ljut i to nije skrivao još na terenu, prilikom "tajmauta" u 75. minuti. Kako se dalo vidjeti na ekranu, nešto je iritiran dobacivao upravo Baleu...

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Modrić je izišao u šest minuta prije kraja. Marca ga je ocijenila 1 (do tri) zvijezdicom, dok ga je AS proglasio igračem utakmice, jedini je dobio tri zvijezdice. Realno gledano, kvaliteta njegova učinka bila je negdje u sredini toga.
Kako god Modrić je, prije svega fizički djelovao svježe i hitro, a tehnički nije sporan. Praktično je ušao u posljednju sezonu ugovora (do 30.06.2021.) i mediji već duže špekuliraju hoće li mu Real produžiti ugovor još godinu dana, do 2022. godine. U ponedjeljak je La Gazzetta dello sport objavila veliki intervju sa Modrićem, povodom izlaska njegove autobiografije u Italiji, u kojem je iznio više zanimljivih zapažanja. Između ostalog kazao je da se osjeća u odličnoj formi, te da je siguran kako može igrati još barem dvije sezone na visokoj razini. Tako je ponovio još jednom svoju želju da bi volio karijeru zaključiti u Real Madridu, iako je svjestan da je to težak cilj te da će ključno biti stav kluba. Zanimljivo je i njegova želja da ubrzo upiše Akademiju trenera i stekne stručnu naobrazbu, iako nije uvjeren da će jednog dana biti trener.

Govorio je o igračima kojima mu se sviđaju zbog načina igre, a to su među mlađima Zaniolo, Sensi, Bennacer, dok Mbappea vidi kao igrača koji ima potencijal dominirati idućom dekadom svjetskog nogometa. Uz dodatak da bi za iskorak trebao ići u jaču ligu nego što je to francuska konkurencija za PSG.

Ono što nam se čini ključnim to je da Modrić sebe vidi u "velikom nogometu" do 2022.godine, a onda će odlučiti hoće li sa 36 i pol godina zaključiti karijeru, ili će par godina zaigrati u nekoj manje zahtjevnoj konkurenciji te se tako pripremati za kraj fantastične mu igračke priče.

Linker
19. travanj 2024 17:40