Igrači Barcelone

 OSCAR DEL POZO Afp
BURA NAKON EL CLASICA

Drama na vrhuncu, ogorčeni predsjednik Barçe sprema drastičan potez bez presedana: ‘Prisiljeni smo to učiniti‘

Katalonci su nezadovoljni nizom sudačkih odluka, posebice nepriznatim pogotkom Yamala
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. travanj 2024. 16:05

Najveći derbi svijeta s lokacijom Santiago Bernabeua za Barcelonu je bio i posljednja slamka spasa. Nakon 2:3 poraza, ostaje im samo teška srca odati priznanje Real Madridu, jer čudo bi se trebalo dogoditi da Katalonci dostignu 11 bodova zaostatka. Rijetki predstavnici Blaugrane uspjeli su preko usana prelomiti čestitke Kraljevima. "Ne boli nas poraz, nego nepravda", ustvrdit će Xavi Hernandez.

Čini se da zaista imaju pravu govoriti o nepravdi, pogodak Laminea Yamala u 27. minuti vjerojatno je trebao biti priznat. Neprestano stižu kadrovi iz različitih kuteva, onih koje VAR soba iz bizarnog razloga - nepostojanja adekvatne gol tehnologije u drugoj najjačoj ligi svijeta po koeficijentu Uefe - nije mogla provjeriti. Novonastale fotografije i videozapisi ostavljaju čvrsti dojam da je Yamalova lopta punim obujmom prešla liniju, no suci predvođeni Cesarom Sotom Gradom utvrdili su da ju je madridski vratar Andrij Lunin "iščupao" na vrijeme. S druge strane, postoje i neslužbene 3D analize koje utvrđuju da je Ukrajinac bio pravovremen...

Poruka predsjednika

Glavna je to, ali ne i jedina dvojbena odluka. Druga po ‘težini‘ odnosi se na kazneni udarac kojeg će realizirati Vinicius Junior za 1:1 u 18. minuti. Lucas Vasquez našao se u duelu s Pauom Cubarsijem i izborio najstrožu kaznu, a pitanje je je li bek Reala iznudio udarac s bijele točke. Vratar Barçe Ter Stegen reći će da jest, a mediji okrenuti Kataloncima podvući će još niz sudačkih odluka prema kojima zaključuju da je Soto Grado "natezao" u korist Kraljeva.

image

Jude Bellingham srušio je Barcu u 91. minuti

OSCAR DEL POZO Afp

Mundo Deportivo poseban problem ima s Lukom Modrićem, tvrde da je Realov kapetan trebao biti isključen. Kažu, u najmanje dva navrata oprošten mu je žuti karton - zbog prekršaja nad Raphinhom (45. minuta) i Pedrijem (78.). Zatim je hrvatski veznjak igrao rukom, a opomenu je zaradio u 83. minuti nakon drugog prekršaja na Pedriju. Nadalje, MD smatra da je Soto Grado trebao razmisliti o kaznenom udarcu za Barcu nakon što je Rüdiger prekršio Fermina u 58. minuti. Kako bilo, u prvom planu ostao je nepriznati gol Yamala, koji bi mogao navesti predsjednika kluba Joana Laportu na drastičan potez.

- U ime Barcelone i navijača izražavam nelagodu zbog jučerašnjih odluka. Razumijemo poteškoće u suđenju, ali u pravo zato postoji VAR, koji bi trebao pomoći u pravednijem natjecanju, a ne obrnuto. Situacija s Yamalom mogla je dovesti do promjene ishoda utakmice. Klub želi biti siguran u ono što se dogodilo, obavještavam vas da će Barcelona odmah zatražiti sve generirane slike i videozapise od Tehničkog odbora sudaca i Španjolskog nogometnog saveza - započeo je prvi čovjek Barçe, pa govorio o mogućnost zahtjeva za ponavljanjem El Clasica.

- Analizirat ćemo dokumentaciju, ako shvatimo da je došlo do sudačke pogreške, poduzet ćemo sve odgovarajuće radnje koje isključuju sudski postupak. No, ako se potvrdi da je gol trebao biti priznat, ići ćemo dalje i ne isključujemo mogućnost traženja ponavljanja utakmice. Naša pozicija je nepovoljna, bespomoćni smo i prisiljeni na ovakve poteze.

‘Sve ste vidjeli‘

Ranije je veliko nezadovoljstvo suđenjem istaknuo i Xavi.

- Sve ste vidjeli, ne moram ništa reći. Ovo je stvarnost našeg nogometa, nemojte šutjeti na ovakvu sramotu. Osjećam da su nam suci nanijeli jednu od najtežih nepravdi, derbi nije bio fer. Ne možete nikoga prevariti, a najmanje navijače. Šteta, nadao sam se da se neće "povlačiti repovi", ali to nije slučaj - kazao je Xavi Hernandez, pa podsjetio na spornu situaciju iz prijašnjeg El Clasica (11. kolo, Real dobio 2:1), kada su se Katalonci žalili na nedosuđeni kazneni udarac nakon duela Tchouaménija i Arauja u nadoknadi prvog dijela.

- Oduzmite Realu šest bodova i dodajte ih nama, onda imamo drukčije stanje na tablici - zaključio je Xavi navodeći imaginarni scenarij u kojem Barça ima bod prednosti.

image

Igrači Barcelone

JAVIER SORIANO Afp

Možda je takva igra matematičara pomalo djetinjasta, Xavi je predugo bio predobar veznjak, sigurno razumije da taj scenarij, u kojem bi se sve sudačke odluke odigrale po njegovoj želji pa bi Barça eventualno zabila gol više ili primila gol manje, ne garantira identičan tijek utakmice, stoga ni tako stilizirana pretpostavka o promjeni rezultata ne može u potpunosti "držati vodu". Ako Xavi traži razlog izgubljene titule, može baciti oko na prethodne prvake La Lige. Nijednom se u posljednjih sedam godina nije dogodilo da je španjolsku krunu podigla momčad s 37 primljenih golova, koliko Barça broji šest kola prije kraja. Ne škodi prisjetiti se ‘kikseva‘ protiv Mallorce, Rayo Vallecana, Valencije, Getafea, dvostrukog remija s Granadom koja je praktički ispala iz lige... Naposljetku, indikativno je da Real četiri dana nakon 120 minutnog maratona s Manchester Cityjem može odraditi trkački jednaku ili bolju partiju od odmornije Barcelone.

- Sve nam je išlo na ruku, a nismo mogli uzeti tri boda. Morao gledati sebe, obrana nije dorasla zadacima bez obzira na to je li sudac imao utjecaja. El Clasico nije utakmica u kojoj si možemo dozvoliti nedostatak karaktera - sažeo je Ter Stegen iako je prethodno bio najstroži u ocjeni sudačkih odluka, ali po pitanju Barçinog stanja ponudio najrealniji zaključak, koji bi se lako mogao preslikati na čitavu neslavnu sezonu.

Linker
22. travanj 2024 17:41