PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
KUĆNI OBRAČUN

Duh Maksimira seli na Bernabéu. Čeka nas okršaj bivših dinamovaca na najvećoj pozornici

Bivši dinamovci trebali bi zaigrati premda ih španjolski mediji ne vide u udarnim sastavima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. listopad 2024. 09:16

Prvi El Clásico sezone (subota, 21) iz hrvatske perspektive gledao bi se kao slatka premijera, mali kućni obračun nekadašnjih Dinamovih zvijezda, ali kombinaciju kvare najave utakmice u kojima ni Luka Modrić niti Dani Olmo ne figuriraju kao starteri.

Realov maestro je u deset dana od sredine listopada do danas odigrao čak četiri meča za hrvatsku reprezentaciju i "kraljevski klub", zbog čega ga mediji sele na klupu, darujući njegovo mjesto Camavingi.

Golgeteri na obje strane

S druge strane, Olma je prvo ozljeda bacila na margine, a u međuvremenu su Marc Casadó i Fermin López čvrsto zgrabili ponuđene dresove. Katalonski Sport drži da sada ispočetka treba asfaltirati cestu prema početnom sastavu. Sve to je, naravno, u domeni nagađanja, jer treneri u predvečerje najvećeg svjetskog derbija nerado otkrivaju karte.

image
LLUIS GENE Afp

Ono što znaju i ptice na grani, jest to da će na obranu "blaugrane" svakako jurišati Vinicius, uz pomoć Mbappéa, dok će Realovu defenzivnu crtu probijati Lewandowski i Raphinha, osjetljiva nogometna biljka, igrač koji je s kapetanskom vrpcom oko ruke procvjetao pod vodstvom Hansija Flicka.

Zajedno su Vinicius i Mbappé ove sezone postigli 16 golova, jedan više od Lewandowskog, koji je na dvije klupske fronte upisao već 15 komada. Dok njih trojica vjerno prate zlatne standarde, koji igrače nominiraju među kandidate za Ballon d‘Or, Raphinha je s devet golova ove sezone uljez u društvu. Prve dvije kampanje s Barcelonom 27-godišnji brazilski nogometaš završavao je, naime, s deset golova na računu, a onda je Flick u njemu otkrio ubojicu i udahnuo novu dimenziju igri svoje momčadi.

Briljantna forma

Prije ili poslije, priliku će u El Clásicu sasvim sigurno dočekati i Modrić i Olmo, obojica u briljantnoj formi. Kapetan "vatrenih" pobrinuo se da demontaža slavnog veznog reda Modrić - Casemiro - Kroos ne preraste u egzistencijalnu dramu momčadi. Čvrsto drži uzde, diktira ritam i pronalazi rješenja. Olmo je, pak, u prvim nastupima za Barcelonu potvrdio svjetsku klasu, istaknuvši se kao strijelac (3) i igrač s idejom.

image
RUBEN DE LA FUENTE PEREZ Nurphoto Via Afp

Carlo Ancelotti vodio je 22 derbija s Barcom, upisao deset pobjeda, uz devet poraza i tri remija. Na putu do titule prvaka prošle je godine dvaput nokautirao velikog rivala, isprativši iz ringa Xavija.

Njegov je nasljednik stigao kao velika nepoznanica, ali u prvim mjesecima odradio je golem posao.

Uglazbio je u prvu momčad cijelu galeriju talenata iz La Masije, promijenio joj navike tako da se više ne opterećuje posjedom (40 posto protiv Bayerna), ali zato maršira kroz La Ligu.

Linker
26. listopad 2024 11:37