PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
XAVIJEVA REVOLUCIJA

Eksperiment s Modrićem se pokazao kao težak promašaj, a Xavi je preporodio Barcu i gazio čak i kod 4:0!

"Vraćamo se u utrku za naslov, iako ne vjerujem da Real može izgubiti još tri utakmice..."
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 21. ožujak 2022. 10:38

Prošla su točno četiri mjeseca otkako se Xavi Hernandez s trenerskog školovanja u Kataru vratio u Barcelonu. Zatekao je klub na pragu bankrota i razbijenu vojsku u svlačionici, momčad je bila zaglavila na devetom mjestu La Lige, a samo dvadeset utakmica kasnije oni avanturistički raspoloženi navijači već sanjaju naslov.

"Vratili smo se", objavio je Gerard Pique na društvenim mrežama nekoliko minuta nakon trijumfalnog marša u El Clasicu. Barcelona je protunjala kroz Santiago Bernabeu sa 4:0 i zaključila seriju od šest velikih derbija bez pobjede.

"Možda možemo reći da se vraćamo", oprezniji je Xavi. Mladi trener neće apriori odbaciti mogućnost da se njegova momčad umiješa u borbu za titulu, ali ostaje s obje noge na zemlji. "Real Madrid je u cijelom prvenstvu izgubio samo tri utakmice. Do kraja kampanje trebao bi izgubiti još tri da nam uopće ponudi priliku, ne znam je li to realno očekivati."

Umjesto da se baci na veliku kombinatoriku Xavi je odlučio uživati u trenutku. Barcelona se u nedjelju vratila svojem identitetu, posjedu i razigravanju napada iz obrambene linije, ali za promjenu bez onih napornih intervala sterilne tika-take. Svaki izlazak u Realovu polovicu bio je dobro isplaniran, ambiciozan i opasan tako da Carlo Ancelotti na koncu može biti i zadovoljan sa samo 0-4.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
image
JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jose Breton/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Reporterima nije moglo promaći da je Xavi nervozno i žučno gestikulirao prema svojim nogometašima svaki put kada bi spustili nogu s gasa i krenuli s malo nonšalantnijom igrom, čak i nakon četvrtog gola "blaugrane".

"Utakmica traje 90 minuta. Želim vidjeti presing tijekom cijelog meča, želim da vezni igrači uskaču u pomoć braničima. Loptu je dopušteno izgubiti u posljednjoj trećini terena, ali ne i na vlastitoj polovici", objašnjava Xavi.

image
JAVIER SORIANO Afp

U njegovoj doktrini još uvijek ima prostora za oldtimere Piquea i Busquetsa, ali posljednjih tjedana Barcelona vozi na pogon wunderkinda Pedrija i još mlađeg Gavija, a napade finišira pojačanjima siječanjskog prijelaznog roka. Nakon što je u Arsenalu odigrao polusezonu za zaborav, Aubameyang je po dolasku na Camp Nou odmah kliknuo s novim suigračima i postigao već devet golova. Ruku mu je pružio Ferran Torres, dok je Ousmane Dembele prošao put od otpisanog negativca i ucjenjivača do malog heroja.

Kada je zdrav i u formi, 24-godišnjak je jedan od boljih svjetskih "ambidekstera", njegova ljevica podjednako je ubojita kao i desnica. Dembeleove asistencije obilježile su prvo poluvrijeme utakmice i nagovijestile da bi između njega i kluba u dogledno vrijeme ipak moglo zatopliti. Francuz je zimus odbio produžiti ugovor i na ljeto može otići bez odštete, ali klima se naočigled mijenja i on se sve više osjeća važnim na terenu…

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Na drugoj strani, od instrumentalne važnosti bio je izostanak drugog francuskog superstara. S Benzemom ili bez njega, Real jednostavno nije ista momčad. Ancelotti je rupu u napadu pokušao zakamuflirati gurajući u uloge lažnih devetki Modrića i Kroosa, kojim su trebali pomagati krilni napadači Vinicius i Rodrygo, no eksperiment se pokazao kao težak promašaj i Realov trener je dan poslije izložen rafalnoj vatri kritičara.

"Nije teško objasniti. Barcelona je jednostavno bila bolja. Željeli smo visoko pritisnuti suparnika, željeli smo veći posjed, ali nismo se mogli nametnuti. Krivica je moja. Ovo treba brzo zaboraviti i okrenuti se prema budućnosti. I dalje imamo veliku bodovnu prednost", rekao je Ancelotti.

Linker
14. travanj 2024 20:01